Met 3 simpele lessen keyboard leren spelen online

Wil je keyboard leren spelen online? Dan zit je hier goed want je krijgt een aantal lessen waar je direct mee kan starten.

Als je net begint met keyboard leren spelen zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Natuurlijk mag je helemaal zelf weten hoe je het aanpakt, maar door ervaring van anderen te lezen kun je jezelf veel tijd en geld besparen.

Het zou erg jammer zijn als je vroegtijdig met lessen stopt omdat je niet precies weet wat de beste lesmethode is bijvoorbeeld.

Keyboard leren spelen online begint daarom met een goede voorbereiding. Lees dus snel verder!

keyboard leren spelen online

3 lessen voor keyboard leren spelen online

Als je deze lessen voor keyboard leren spelen online hebt opgevolgd, dan weet je zeker dat je een goede start gaat maken.

Altijd als je een nieuwe vaardigheid aan wilt leren is het maar de vraag of je het ooit onder de knie gaat krijgen.

De mogelijkheid bestaat dat je je interesse in keyboard leren spelen verliest. Dat je toch minder tijd hebt om te oefenen dan je dacht. Dat er dingen in je leven gebeuren die meer aandacht vragen.

Daarom is het erg belangrijk dat je de tijd die je in keyboard leren spelen steekt, goed gebruikt.

De lessen staan dan ook in het teken om zo efficiënt mogelijk tot je einddoel te komen, en dat is keyboard kunnen spelen.

Door keyboard leren spelen online op te pakken zet je een goede eerste stap, daarover later meer. Nu eerst les 1.

Les 1: Keyboard leren spelen online met akkoorden

Als je net begint met keyboard spelen, dan is het zaak om zo snel mogelijk vooruitgang te zien.

Het is niet alleen heel leuk om te merken dat je in korte tijd al mooie dingen kan spelen, het is ook goed voor je motivatie.

Omdat je de vooruitgang opmerkt, zie je ook het nut van oefenen in.

Dit maakt dat je snel piano leert spelen. Maar om dit voor elkaar te krijgen moet je wel een lesmethode hebben die daar op aansluit.

Grofweg kun je zeggen dat je op twee manieren keyboard kan leren spelen:

  1. Door bladmuziek te leren
  2. Met behulp van akkoorden

De eerste methode is de manier die al tientallen jaren wordt gebruikt. De tweede manier is een wat recentere methode, en niet iedere muziekdocent is het met deze methode eens.

Ze vinden waarschijnlijk dat je niet echt keyboard kan spelen als je niet eerst noten hebt leren lezen.

Gelukkig is dat niet waar, want het gaat om het geluid wat je produceert en het plezier wat je er in hebt om keyboard te leren spelen.

Hoe de methode met bladmuziek werkt

Om dit te kunnen begrijpen is het nodig dat je iets meer weet van hoe de leermethode met bladmuziek werkt.

Als je noten leert lezen, is het belangrijk dat je eerst de theorie over noten doorneemt en leert begrijpen. Dit is behoorlijk droge stof, daar moet je maar net van houden.

Daarna moet je leren waar iedere noot op het klavier van het keyboard te vinden is. Je moet dus vaardigheid krijgen in het vinden van de juiste toets die bij een bepaalde noot hoort.

En dat voor iedere noot apart.

Als je dan vervolgens op een liedje gaat studeren, dan moet je iedere noot in een bepaalde volorde achter elkaar kunnen spelen. En bij elk liedje moet je opnieuw de juiste volgorde leren spelen, want iedere keer staan de noten in een andere volgorde (logisch).

Je kunt je wel voorstellen dat je hier veel doorzettingsvermogen voor moet hebben om dit vol te houden. Na lange tijd van leren en oefenen kun je dan eindelijk je eerste eenvoudige liedje spelen.

Maar gelukkig is er ook nog de andere methode voor keyboard leren spelen online.

Hoe de methode met akkoorden werkt

Als je leert spelen op basis van akkoorden dan leer je setjes van toetsen aan te slaan.

Want dat is wat een akkoord is: 3 of meer toetsen tegelijk of vlak na elkaar aanslaan. Deze vaste setjes van toetsen zijn zo bedacht dat ze samen erg mooi klinken en een mooi ‘vol’ geluid weergeven.

Er zijn maar een beperkt aantal akkoorden die je voor meer dan 90% van de liedjes kunt gebruiken op het keyboard.

En het leuke is dat als je nog maar een paar akkoorden kent, je toch al met een leuk liedje van bijvoorbeeld de radio mee kan spelen.

Als keyboard leren spelen online op basis van akkoorden je wel wat lijkt (en je geen zin hebt om eerst noten te leren), bekijk dan het volgende filmpje eens waarin alles uitgelegd wordt:

Het is een uitstekende manier om in korte tijd je eerste liedje te kunnen spelen op het keyboard.

En ja, het gaat dan misschien over de piano, maar alles wat je nodig hebt om te weten voor een piano is het zelfde als voor het keyboard! Laat je daar dus niet door in de war brengen.

Les 2: Het juiste instrument voor keyboard leren spelen online

Als je goed wilt worden in keyboard spelen, dan moet je ook een goed keyboard hebben.

Maar wat is een goed keyboard? Als je kijkt naar de prijzen dan variëren die tussen 50 euro en 5000 euro. Kan je bijvoorbeeld ook voor een tweedehandsje gaan of is dat sterk af te raden?

Je kunt nu naar een muziekwinkel gaan om direct een mooi keyboard uit te zoeken, maar beter is het om er eerst wat meer over te weten te komen.

Er zijn namelijk verschillende opties voor keyboard leren spelen online.

Je kunt namelijk ook op andere instrumenten oefen, mocht je die toevallig al in huis hebben staan of goedkoop aan kunnen komen.

Denk aan de volgende instrumenten:

Keyboard

Als je een keyboard hebt om op te oefenen dan zit je gelijk goed. Moet je er nog één aanschaffen, dan is het goed om te bedenken wat je er mee wilt gaan doen.

Is het belangrijk dat er bepaalde functies op zitten?

Gaat het vooral om het formaat om hem mee onderweg te kunnen nemen? Is de kwaliteit van het geluid wat er uit moet komen erg belangrijk?

Dit zijn zomaar wat punten waarop je een keyboard kan selecteren. Vergeet ook niet dat er keyboards zijn met een verschillend aantal toetsen op het klavier.

Als je ook graag moeilijkere stukken wilt kunnen spelen, kies dan voor een versie met 76 toetsen. Is het reizen met het keyboard belangrijker, dan is een compacter model een pré. Je kunt dan denken aan een keyboard met 61 toetsen.

Als je graag wilt dat het keyboard zoveel mogelijk op een piano lijkt, denk er dan om dat je er één koopt met aanslag gevoelige toetsen en een aansluiting voor pedalen.

Akoestische piano

Als je uiteindelijk een echte pianist wil worden en het keyboard als opstapje wilt gebruiken, denk er dan toch nog eens een keer over na.

Er gaat namelijk niets boven een akoestische piano als je goed piano wilt leren spelen.

Toch kan ik me voorstellen dat dit een lastige keuze is, ook als het om het geld gaat.

Want een akoestische piano kopen is één, maar hij moet ook regelmatig gestemd en onderhouden worden. Dit zijn terugkerende kosten.

Digitale piano

Mocht je een keyboard graag willen leren bespelen omdat je die handzamer vind dan een piano, denk dan ook eens aan een digitale piano.

Een digitale piano heeft namelijk de vele voordelen van het keyboard, maar benaderd het geluid van een akoestische piano veel sterker.

Les 3: Keyboard leren spelen online met de goede lessen

Nu je weet welke lesmethode het beste werkt om snel keyboard te leren spelen en je hebt een mooi instrument uitgekozen om het op te leren, is het tijd voor goede lessen.

Je kunt bijvoorbeeld wel voor gratis pianolessen gaan waarmee je uitstekend de eerste vaardigheden op het keyboard kan ontdekken.

Maar met alleen gratis lessen ga je er niet komen.

Ook het bekijken van filmpjes op Youtube of tips op het internet zal er niet voor zorgen dat je in korte tijd goed kan spelen. Daarvoor heb je veel tijd en doorzettingsvermogen nodig.

Overigens is de kans groot dat als je het eerst op eigen houtje probeert, je het jezelf verkeerd aanleert.

En als er iets irritant is en lang duurt, dan is het wel verkeerd aangeleerde vaardigheden afleren… Praat me er niet van!

Zorg daarom dat je lessen voor keyboard spelen online uitkiest die goed zijn en de beste prijs-kwaliteit verhouding hebben. Kijk ook naar online pianolessen, want daarvan is het aanbod vele malen beter.

Zelf ben ik een groot van van de online cursus van Steven Pruis die ook erg geschikt is voor het keyboard. Je kunt hier de inhoud van de lessen bekijken om te zien of het wat voor je is:

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments