De voor- en nadelen van een digitale piano

In dit artikel kom je te weten waarom je zou moeten kiezen voor een digitale piano – ook wel elektrische piano wordt genoemd.

Een groot deel van de pianisten hebben een digitale piano in huis, maar de vraag is natuurlijk of dit gewoon ‘leuk om te hebben’ is, of pure noodzaak.

Vooral als beginner wil je geen geld verspillen aan een duur apparaat wat het eigenlijk nét niet is.

Je gaat er daarom achter komen of de digitale piano een ‘hype’ is, of dat het echt een instrument is dat je gaat helpen om met sprongen piano te leren spelen.

digitale piano

Digitale piano versus akoestische piano

Om kort te zijn is een digitale piano niet veel anders als een akoestische piano als het gaat om piano leren spelen. De verschillen zijn minimaal en eigenlijk alleen door gevorderde pianisten op te merken.

Natuurlijk zie je aan de buitenkant wel duidelijk dat het een digitale piano is. Maar als het gaat om de klanken en hoe hij aanvoelt tijdens het spelen, dan zul je als beginner niet zo veel verschil merken.

Maar de verschillen zijn er dus wel, en die worden hieronder verder uiteen gezet. Zo kun je een goede keuze maken met welke piano jij je speelkunsten (verder) wilt ontwikkelen.

Om te begrijpen wat deze verschillen zijn is het goed om eerst te weten wat een digitale piano precies is.

Kenmerken van een digitale piano

Heel erg kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat digitale piano het zelfde is als een akoestische piano. Echter een akoestische piano maakt zijn geluid door een mechanisme in de piano, waarbij een digitale piano zijn geluid digitaal produceert.

Maar er zijn nog meer verschillen die een digitale piano onderscheid van andere piano’s.

Je kunt hierbij denken aan de klank, aan het uiterlijk – waaronder het klavier – maar ook aan de functies die hij heeft.

Optische verschillen

Op het eerste gezicht heeft een digitale piano erg veel weg van een akoestische piano. Maar dan heb je een digitale piano die het zelfde ontwerp heeft als een zogenaamde buffetpiano.

Er zijn namelijk ook digitale piano’s die op een standaard staan, en die je zodoende makkelijker kan verplaatsen.

Iedere digitale piano heeft net als een akoestische piano een klavier (toetsenbord). Ook hebben de meeste één, twee of drie pedalen.

Duidelijk verschil

Waar je een digitale piano wel duidelijk aan kan herkennen zijn de afmetingen. Zo is een digitale piano minder diep als een akoestische piano, simpelweg omdat hij geen klankkast nodig heeft om zijn geluid te produceren.

Maar hij heeft natuurlijk de zelfde hoogte nodig om er met de juiste zithouding achter te kunnen zitten. In hoogte is er dus geen verschil.

De toetsen

Omdat een akoestische piano zijn klank produceert door middel van een mechanisme met hamers en snaren, zou je kunnen verwachten dat een digitale piano heel anders aanvoelt tijdens het spelen.

Dit is niet het geval.

De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan en het is gelukt om het gevoel van een akoestische piano zo veel mogelijk te verwerken in een digitale piano.

Als je de toets van ene akoestische piano aanslaat, dan voel je enige weerstand door de hamer die in beweging moet worden gebracht. Ook is het zo dat hoe harder je de toets indrukt, hoe meer geluid er wordt gemaakt.

Een elektrische piano kan dit dus ook allemaal. Dit heet de aanslaggevoeligheid van het klavier. Soms kun je deze functie ook nog aan en uit zetten.

De klanken van een digitale piano

Veel mensen menen dat een digitale piano lang niet zo mooi klinkt als een akoestische piano. Maar de waarheid is dat alleen echte kenners het geluid van beide piano’s van elkaar kunnen onderscheiden.

Het verschil wordt natuurlijk verklaard doordat de klank van een akoestische piano mechanisch wordt geproduceerd. Hierbij geeft de klankkast van de piano het geluid ook nog eens een bepaald effect mee.

Op sommige elektrische piano’s zitten daarnaast nog functies om ook andere instrumenten na te bootsen, zoals een orgel of een vleugel.

Overige functies op een digitale piano

Omdat een digitale piano geen klankkast heeft, maar het geluid digitaal wordt voortgebracht, zal het geluid toch ergens vandaan moeten komen. Hiervoor worden luidsprekers gebruikt die zijn weggewerkt in de behuizing van de piano.

Natuurlijk is de kwaliteit van de luidsprekers bepalend voor de kwaliteit van het geluid. Zorg dus dat er goede luidsprekers in je digitale piano zitten.

In- en uitgangen

Naast de luidsprekers zitten er vaak ook nog een in- en uitgang op een elektrische piano.

In de uitgang kun je stekkertjes steken van externe apparaten. Hierbij kun je denken aan een externe versterker met luisprekers, of een apparaat om je pianospel mee op te nemen.

In de ingang kun je stekkertjes steken van apparaten die juist geluid ín de piano kunnen invoeren. Bijvoorbeeld vanaf een computer of een tablet. Je kunt deze muziek dan laten horen via de luidsprekers van de piano terwijl je ondertussen zelf een liedje speelt.

Vaak wordt de verbinding met andere externe apparatuur gemaakt door middel van MIDI-kabels om op die manier digitale gegevens met elkaar uit te wisselen.

Belangrijke aansluiting

En wat misschien nog wel het grootste voordeel is van een elektrische piano ten opzichte van een akoestische, is dat je er een koptelefoon op aan kunt sluiten.

Je kunt dan lekker pianospelen zonder anderen daarmee te storen.

Voor- en nadelen digitale piano

Om het zo overzichtelijk mogelijk voor je te maken, staan hieronder de voor- en nadelen van een digitale piano op een rij.

Je kunt dan voor jezelf de beslissing maken of – en welke concessies je moet doen.

Het kan zomaar zijn dat je dacht dat een digitale piano niets voor je was, maar achteraf blijkt dat het toch meer voordelen bied dan je dacht.

De voordelen

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan een digitale piano, vooral als je deze vergelijkt met de akoestische variant.

1. Eén van de grootste voordelen van een digitale piano ten opzichte van een akoestische piano is de prijs. Voor de prijs van een akoestische oefenpiano voor beginners heb je een high-end digitale piano met vele functies van een A-merk.

2. Een akoestische piano is vatbaar voor temperatuursverschillen en een te hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kan hij sneller ontregelt raken. En dat heeft weer als gevolg dat hij niet alleen vaker, maar ook per keer meer onderhoud nodig heeft.

3. Een elektrische piano hoeft niet gestemd te worden, waardoor je kosten in onderhoud bespaard. Sowieso heeft een elektrische piano veel minder onderhoud nodig als een akoestische.

4. Een elektrische piano heeft meerdere functies, zoals in- en uitgangen voor externe apparaten. Dat maakt het een veelzijdig instrument.

5. Een digitale piano is uitermate geschikt om er online pianolessen mee te volgen

6. Je kunt je eigen muziek digitaal opnemen met een elektrische piano. Hierdoor is de kwaliteit van de opgenomen muziek echt ongeëvenaard.

7. Je kunt een koptelefoon aansluiten op een elektrische piano. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om te oefenen wanneer je maar wilt zonder dat er ook maar iemand last van heeft.

8. Zowel de afmetingen als ook het gewicht van een elektrische piano zijn minder als bij een akoestische piano. Dit maakt de piano handzamer en ook makkelijker verplaatsbaar.

De nadelen

Het kan na zo veel voordelen bijna niet dat er ook nadelen zijn aan een digitale piano, maar toch zijn ze er.

Het zou niet eerlijk zijn om de nadelen onderbelicht te laten, dus hier komen ze:

1. Het grootste nadeel voor de pianopuristen is het geluid. Het is ontzettend moeilijk om het geluid van een akoestische piano of een vleugelpiano tot in de puntjes na te bootsen. Dit heeft natuurlijk met de manier waarop het geluid geproduceerd wordt. Een digitale piano brengt zijn geluid digitaal voort en een akoestische piano mechanisch, met als versterker een klankkast. Daarbij kan een goede pianist op een akoestische piano met het samenspel tussen het klavier en de pedalen een bepaalde klank laten horen, die met een digitale piano erg lastig te evenaren is.

2. Soms hebben digitale piano’s een bepaalde klank die niet past bij het soort muziek dat je wilt spelen. Maar ook daarin staan de ontwikkelingen niet stil en er zijn steeds meer digitale piano’s die ook verschillende klanksoorten kunnen voortbrengen.

3. Als je een aantal jaren op een digitale piano hebt gespeeld en je stapt over op een akoestische piano, dan voel je het verschil in aanslaggevoeligheid duidelijk. Als je dit wilt voorkomen, dan is het beter om direct te leren pelen op een akoestische piano.

4. Als laatste nadeel zou je kunnen noemen dat een digitale piano altijd stroom nodig heeft. Soms zit er een accu bij, maar die zal ook voortdurend moeten worden opgeladen. Als je het milieu erg belangrijk vind zou je om die reden kunnen kiezen voor een akoestische piano, maar veel stroom verbruikt een piano niet.

Verschillende digitale piano’s

Als je na het lezen van de voor- en nadelen de keuze hebt gemaakt voor een digitale piano, dan zijn er nog verschillende digitale piano’s waar je tussen kan kiezen.

Mocht je nog een beginner zijn, vergeet dan niet dat je het snelste op een digitale piano leert spelen door het nemen van pianoles. Deze pianolessen zijn uitermate geschikt om op een digitale piano te leren spelen.

Keyboard

Naast een digitale piano die op een buffetpiano lijkt, kun je natuurlijk ook kiezen voor een keyboard. Hierop zitten nog veel meer functies als een digitale piano.

Als het je vooral om de verschillende functies te doen is, maak dan voor jezelf de keuze welke functies je echt belangrijk vind om te hebben. Bepaal ook welk functies meer ‘leuk voor er bij’ zijn.

Op die manier kun je ook gerichter op zoek gaan naar de juiste piano.

Stage piano

Het kan zijn dat je het erg belangrijk vind dat de piano zo veel mogelijk op een akoestische piano lijkt. Plus dat je er mee wilt kunnen reizen voor bijvoorbeeld optredens of omdat je niet lang op dezelfde plek verblijft. Dan kun je ook kiezen voor een stage piano.

Een stage piano is als het ware een heel breed keyboard met de eigenschappen van een digitale piano.

Hij heeft echter geen vast onderstel, maar een losse standaard waar je hem op kan zetten.

Ook is een stage piano heel degelijk uitgevoerd met een extra sterke behuizing, zodat hij tegen een stootje kan. Dit is wel handig als je hem regelmatig moet verplaatsen.

Grandtouch piano

Hiernaast heb je nog de zogenaamde Grandtouch piano’s. Dit zijn digitale piano’s met echte hamers waarmee de aanslag van een akoestische piano zo veel mogelijk benaderd wordt.

Alternatieven voor een digitale piano

Misschien dat je toch direct voor ene akoestische piano wilt gaan omdat je direct vanaf het begin op een akoestische piano wilt leren spelen.

Of je bent al gevorderd en wilt de overstap van een keyboard maken naar een digitale of akoestische piano.

Dan is het misschien nog goed om te kijken naar de zogenaamde silent piano.

Dit is een akoestische piano met de optie om in plaats van mechanische klanken digitale klanken te produceren. Je kunt dan ook heel makkelijk een koptelefoon aansluiten.

Als je wilt oefenen zonder daar iemand mee lastig te vallen dan zet je hem in de ‘silent’ modus. Wil je de echte klanken van een akoestische piano, dan schakel je deze functie simpelweg niet in.

De aanschaf

Mocht je een digitale piano kopen gaan, dan zul je van te voren moeten weten wat je wilt. De verkoper in de winkel kan je van alles vertellen, maar het is goed om ook jezelf antevoren goed in te lichten om een miskoop te voorkomen.

Welke piano het beste bij je past hangt helemaal af van het geld dat je er voor (over) hebt en wat je van een piano verwacht.

Je ziet wel dat er al meer mensen zijn die zowel een akoestische als een digitale piano hebben. Op die manier kun je van de voordelen van beide piano’s zo veel mogelijk profiteren.

Maar dan moet je wel echt een pianofanaat zijn.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments