Voorkom deze valkuilen bij de cursus noten lezen

Als je piano wilt leren spelen moet je eerst een cursus noten lezen volgen.

Tenminste, dat denken veel mensen.

Toch is dat niet waar, maar een cursus noten lezen kan je wel verder helpen als je al een gevorderde op de piano bent en je verder wil verdiepen.

In dit artikel ontdek je waarom een cursus noten lezen niet noodzakelijk is voor de beginnende pianist en op welk moment je er juist wél voor moet kiezen.

Ook ga je er achter komen wat een goede (en niet dure) manier is om noten te leren lezen. Zonder dat je aan allerlei verplichtingen vast zit!

Lees dus snel verder ūüôā

cursus noten lezen

Wanneer een cursus noten lezen een goed idee is

Als je al een tijdje piano kunt spelen maar nog niet helemaal weg bent in de notenleer, dan is het logisch dat je aan een cursus noten lezen gaat denken.

Ik zal straks verder ingaan op het feit dat je piano kunt leren spelen zónder eerst een cursus noten lezen te hebben gevolgd.

In feite heb je namelijk helemaal geen kennis van noten nodig om als beginner toch gewoon goed te kunnen leren piano spelen.

Wat mij betreft is het beste moment om aan een cursus noten lezen te beginnen, als je al wat liedjes kan spelen.

Je hebt jezelf dan voldoende ge√ęnthousiasmeerd om de volgende stap te zetten. De stap van de zware kluif die ‘leren noten lezen’ heet.

Te vroeg noten leren

Als je deze stap te vroeg zet is de kans erg groot dat je vroegtijdig afhaakt. Dat komt omdat er doorzettingsvermogen voor nodig is, maar ook moet je het geleerde in praktijk kunnen brengen om er voldoening uit te halen.

Als je die link (nog) niet kan maken, daar de vaardigheid nog niet voor hebt, dan zou ik het afraden om aan een cursus noten lezen te beginnen.

De vraag is natuurlijk waarom je √ľberhaupt aan noten leren lezen zou moeten beginnen. Als het zo lastig is, waarom zou je jezelf dan die moeite niet besparen?

Nou, er zijn ook een paar grote voordelen van noten kunnen lezen als pianist zijnde.

Voordeel 1: Noten geven visueel de eigenschappen van een liedje aan

Als je niet precies weet hoe het liedje gaat wat je wilt spelen, kun je dat toch zien met een notenbalk.

Zo zie je dat een toon hoger is als de noot hoger op de muziekbalk staat en als hij lager staat, is de klank ook lager.

Ook als je geen noten kan lezen kun je op die manier zien wat het verloop van het liedje is. Het zelfde geldt voor de snelheid van het liedje.

Als de noten dicht op elkaar staan moet er sneller gespeeld worden dan wanneer er meer ruimte tussen de noten op de notenbalk gelaten is. Eigenlijk kun je in één oogopslag zien of je een snel of langzaam liedje gaat spelen.

Natuurlijk maakt dit niet dat je zomaar ieder liedje kan spelen als je eenmaal de notenbalken voor je neus hebt staan. De theorie en de praktijk staat wat dat betreft verder uit elkaar dan je misschien denkt, daarvoor heb je wel een cursus noten lezen nodig.

Toch is het fijn dat je ook kan zien waar je luider moet spelen en waar juist niet. Je kunt soms zelfs zien op welke momenten in het stuk je de pedalen moet gebruiken.

Dit maakt dat je zonder het liedje gehoord te hebben er toch een behoorlijk goede indruk van kan krijgen.

Voordeel 2: Met noten zie je het juiste ritme

Ritme is een lastig te vangen vaardigheid.

Er zijn een heleboel beginnende pianisten die geen ritmegevoel hebben en daar tegenaan lopen als ze leren piano spelen.

Je kunt dit oplossen door je pianoleraar te vragen om het liedje wat je moet leren voor te spelen. Ook kan hij je aanwijzen waar het fout gaat en zo kun je langzamerhand je ritmegevoel beter ontwikkelen.

Maar ritme is wel iets wat pas later komt kijken bij goed piano spelen. Je moet eerst een liedje kunnen spelen voordat je het ritme van het gespeeld kan verbeteren.

Dit is echter lastig als je leert spelen met schema’s die gebaseerd zijn op letters. Daarin is het heel moeilijk af te lezen welk ritme je moet aanhouden.

Als je in dat licht kijkt naar bladmuziek is dat een hele verademing. Er wordt namelijk duidelijk aangegeven in welk ritme een liedje gespeeld moet worden.

En in sommige gevallen wordt ook aangegeven dat bepaalde noten op het zelfde moment gespeeld moeten worden. Dit gaat dan vaak om de linkerhand. Als je een cursus noten lezen hebt gevolgt, weet je precies of je het goed of fout doet.

Daarvoor hoef je dan geen ritme gevoel te hebben, het bladmuziek geeft aan wat de bedoeling is.

Voordeel 3: Je speelt eerder gespeelde liedjes moeiteloos wéér

Als je een liedje dat je jaren geleden eens hebt geleerd om te spelen wéér wil spelen, dan moet je vaak even weer inkomen.

Hoe zat het ook nog maar met het juiste ritme en wat waren de moeilijkere stukjes waar je extra om moest denken?

Het is een kwestie van een paar keer het liedje achter elkaar spelen, en dan gaat het meestal wel weer.

Als je noten kan lezen, is dat helemaal niet meer nodig. Je pakt de juiste bladmuziek bij het liedje van jaren terug dat je wilt spelen en je speelt het weer net als toen.

De bladmuziek verteld je namelijk precies wat je moet doen en je hoeft het ‘alleen maar’ om te zitten in klanken op de piano.

Daar komt bij dat je bladmuziek zó kan opbergen dat je het jaren later ook weer snel en makkelijk tevoorschijn haalt.

Waarom je als beginner geen cursus noten lezen nodig hebt

Als je net begint met piano leren spelen, dan is het erg fijn om in no-time je eerste liedje te kunnen spelen.

Dit is erg moeilijk als je eerst een cursus noten lezen moet volgen.

Het kost namelijk best wat tijd en doorzettingsvermogen (vooral als je er nog geen liedjes mee kan spelen) om noten te leren lezen. Dat zal iedere piano docent beamen.

Desondanks zijn er docenten die je toch op deze traditionele manier piano willen leren spelen. Zij vinden dat noten kunnen lezen hoort bij piano spelen.

Plezier staat voorop

Zelf vind ik het veel belangrijker dat je plezier hebt in het piano spelen, ook als beginner. Wat hoort en wat niet hoort vind ik daarbij minder belangrijk, het gaat om het resultaat.

Gelukkig is daar een oplossing voor en dat is leren spelen met behulp van akkoorden.

Bijna elk liedje (95% ?)wat je op de piano kan spelen bestaat uit akkoorden. Er zijn echter maar 14 akkoorden die veelal gebruikt worden. Als je deze akkoorden dus kan spelen, kun je al heel veel liedjes spelen.

Dat zorgt er voor dat je niet alle noten van ieder liedje hoeft in te studeren, maar dat je effici√ęnt gebruik maakt van akkoorden die je al kent.

Wat je dus steeds vaker ziet gebeuren is dat beginnende pianisten eerst leren spelen op basis van akkoorden. Als ze dit onder de knie hebben en door willen groeien, gaan ze voor een cursus noten lezen.

Overigens zijn er (ver)gevorderde pianisten die nog steeds op basis van akkoorden spelen en het niet nodig vinden om zich te verdiepen in bladmuziek.

Beginner en/ of noten leren lezen? Start hier!

Stel, je bent een beginner die graag piano wil leren spelen op een makkelijke manier maar ook de optie wil hebben om noten te leren lezen.

Of je speelt al een tijdje piano en je wilt graag doorgroeien en noten leren lezen.

Je kunt daarvoor naar een muziekschool gaan of een privé docent in de arm nemen. Beide opties kosten je niet alleen veel tijd maar ook behoorlijk wat geld.

Gelukkig is er nog een andere oplossing. Dat is online piano leren spelen waar de cursus noten lezen deel van uitmaakt.

Dit is niet alleen veel beter te betalen, je kunt het ook helemaal in je eigen tempo volgen.

Ik heb een cursus gevonden van hoge kwaliteit en met een niet-goed-geld-terug garantie. Op die manier kun je risicoloos aan de gang met een cursus noten lezen voor de piano.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments