Voorkom tijd- en geldverspilling met deze cursus piano spelen

Veel mensen denken dat ze zonder een cursus piano kunnen leren spelen.

Natuurlijk kun je met doorzettingsvermogen veel bereiken, maar met halve maatregelen kun je ook halve resultaten verwachten.

Misschien heb je niet de ambitie om voor volle zalen te gaan spelen.

Maar ook als je ‘gewoon’ wat liedjes van de radio wilt kunnen naspelen of bijvoorbeeld jezelf begeleiden bij het zingen, is het fijn (en voor de meeste mensen noodzakelijk) om daar professionele begeleiding bij te krijgen.

Je leert dan namelijk veel sneller en het maakt het leerproces ook nog eens een stuk leuker.

In dit artikel ontdek je welke cursus piano spelen het beste bij jou past en kom je er achter dat je het voor het geld niet hoeft te laten.

cursus piano

Verschillende manieren om een cursus piano spelen te volgen

Als je een cursus piano spelen wilt volgen dan heb je daar verschillende mogelijkheden voor.

Ruwweg kun je kiezen voor een cursus piano spelen:

  1. Bij een muziekschool
  2. Van een privé docent
  3. Of je volgt de cursus online.

Als je op iedere optie inzoomt, dan zie je dat ze allemaal zo hun voor- en nadelen hebben.

Natuurlijk is het zo dat je moet kijken welke optie het beste bij JOUW situatie past. Alleen jij kan inschatten op welke manier je het snelste leert en wat je het leukste vind.

De reden dat ik dit zo benadruk is omdat je vaak ziet dat mensen snel afhaken. Dat komt omdat ze goedkoop uit willen zijn, of juist iets hebben gekozen waarvan ze denken dat het de snelste weg is.

Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn als je al snel afhaakt en dat je daardoor tijd en geld verspilt.

Verspillen van talent

Maar wat me persoonlijk nog meer aan het hart gaat is dat er op die manier mensen zijn die misschien wel een groot piano talent hebben en dit niet benutten.

Enkel en alleen omdat ze niet verder hebben gekeken dan hun neus lang is. Of omdat ze verkeerd zijn ingelicht door iemand die alleen voor zijn eigen parochie aan het preken was.

Om dit te voorkomen zal ik de verschillende opties voor een cursus piano spelen met je bespreken. Ik zal per optie aangeven wat de voor- en nadelen zijn.

Het maakt mij niet uit wat je doet.

Voor mij is het belangrijkste dat je zo goed mogelijk terecht komt. Hoe meer pianisten in de wereld, hoe meer muziek-plezier 😉

Mocht je twijfelen of piano spelen überhaupt wel wat voor je is kijk dan eens bij deze gratis pianolessen.

Cursus piano spelen bij een muziekschool

Voor veel mensen is de muziekschool het eerste waar ze aan denken om een cursus piano spelen te volgen.

Niet iedereen heeft er goede herinneringen aan omdat ze bijvoorbeeld min of meer door hun ouders werden gedwongen om op muziekles te gaan.

Vroeger was het heel normaal dat muzikale ontwikkelingen onderdeel van je jeugd was. Veel kinderen werden naar een muziekschool gestuurd omdat het zo hoorde.

Nu zeg ik niet dat muzikale ontwikkeling slecht is voor jonge mensen, maar wat mij betreft moet muziek maken altijd in dezelfde lijn staan met plezier hebben.

Tegenwoordig zijn de muziekscholen anders dan vroeger.

Muziekscholen worden niet meer zo gesubsidieerd als vroeger en dat maakt dat muziekscholen een hele andere aanpak hebben gekregen, ook naar hun ‘klanten’ toe.

De voor- en nadelen van groepslessen

Feit blijft dat als je naar een muziekschool gaat voor een cursus piano spelen, je gebonden bent aan de lestijden die door hen worden aangeboden.

Je krijgt pianoles in een groepje, en je brengt samen het lesuur door. De grootte van de groep is niet bij iedere muziekschool het zelfde, misschien iets om rekening mee te houden.

Les krijgen in een groep is wel iets waar je van moet houden.

Als je niet met de rest van de groep kan opschieten, kan dit zomaar een factor zijn om met minder plezier naar de pianolessen te gaan.

En als je eens een keer een les mist, dan loop je gelijk achter op de rest van de groep wat erg vervelend kan zijn.

Daarnaast is het zo dat als jij iemand bent met talent, of je bent erg leergierig en leert sneller dan de rest, dan kan de groep je ontwikkeling ophouden.

Aan de andere kant kan een cursus piano spelen in een groep er juist voor zorgen dat je méér gestimuleerd wordt. Je kunt ervaringen met elkaar delen, van elkaars fouten leren en elkaar enthousiasmeren om er voor te gaan.

Tot slot nog iets over de prijzen.

Een abonnement van een muziekschool kost al gauw tussen de €100,- en de €120,- per maand. Op jaarbasis moet je dus op zo’n €1000,- rekenen.

muziekschool

Cursus piano spelen van een privé docent

Pianoles van een prive docent is natuurlijk en tikkeltje decadent.

Maar als je graag snel vorderingen wil maken dan is deze manier van een cursus piano spelen echt een aanrader. Je krijgt lessen die helemaal op jou zijn afgestemd. Vaak kun je met de docent bespreken of de lessen bij jou thuis plaats vinden of bij hem of haar thuis/ in de studio.

Alle vragen die je hebt kun je direct stellen en de aandacht van de docent is volledig op jou gericht.

Er zijn ook enkele nadelen die ik niet onderbelicht wil laten.

Nadelen privé docent

Zo moet het wel klikken met de docent. Als je je continu ergert aan de manier van les geven of aan de persoonlijkheid van de docent, dan zal dat je leergang in de weg zitten.

Het is daarom altijd goed om ook bij een privé docent te vragen om een proefles. Je kunt dan gewoon aangeven dat je dit wilt om te zien of het klikt.

Daarnaast is de 1 op 1 manier van pianoles krijgen wel iets wat je moet liggen. Misschien presteer je wel veel beter in een groep of kan je het niet uitstaan dat jij niet degene bent die de touwtjes in handen heeft.

Uiteindelijk ben je wel afhankelijk van iemand anders en de afspraken die je met diegene maakt en moet maken. Je moet bijvoorbeeld wel allebei op een bepaald tijdstip kunnen afspreken dat het uitkomt in jouw agenda.

De kosten van een privé pianodocent komen neer op zo’m €30,- tot €40,- per uur. Iedere week ene uurtje les komt neer op een dikke €1500,- per jaar.

Een online cursus piano spelen

Zelf ben ik hier een grote voorstander van. Er zitten namelijk een paar hele grote voordelen aan, maar ook enkele nadelen.

Ik zal eerlijk tegen je zijn en zowel de voor- als nadelen behandelen.

Wat ik zelf een groot voordeel van een online cursus piano spelen vind is dat je het helemaal op je eigen tijdstippen en in je eigen tempo kan volgen.

Je bent niet afhankelijk van anderen om af te spreken, als je tijd hebt, ga je er voor. Het maakt niet uit waar je op dat moment bent, als je maar een piano voor handen hebt. En als je de theorie wilt doornemen dan kan dit aan de hand van e-books, filmpjes en een online community.

Je onbeperkt toegang tot de lesstof en kunt vaak de antwoorden op vragen zelf makkelijk opzoeken in de lesstof.

Mocht je er dan nog niet uitkomen dan is er bij een goede online cursus piano spelen de mogelijkheid om te communiceren met een piano docent of coach, hoe ze zich ook noemen.

De keerzijde van vrijheid

Natuurlijk heeft al deze vrijheid ook zijn keerzijde.

Je moet iemand zijn die de verantwoordelijkheid kan dragen om op eigen initiatief de lesstof door te nemen en te blijven oefenen.

Je hebt geen fysieke afspraak met iemand staan waartoe je ‘gedwongen’ bent om je aan te houden.

En je hebt dus ook geen persoonlijk contact, alles gaat via het internet en door de lesstof in filmpjes te bekijken en op je computer.

Nu is het wel zo dat een goede online pianocursus er op is afgestemd om jou zo veel mogelijk te motiveren. Dit kan middels e-coaching zijn, maar ook door de lesstof zo op te bouwen dat het leuk is om te volgen.

Maar ook zó dat je binnen korte tijd je eerste liedje kan spelen. Dat is namelijk iets wat enorm motiveerd om er mee door te gaan 😉

Kosten

Tot slot wil ik een ander groot voordeel niet onderbelicht laten: De kosten van een online cursus piano spelen.

Als je het vergelijkt met de twee eerder genoemde opties voor een cursus piano spelen is dit heel erg betaalbaar. En bij een goede online pianocursus krijg je echt waar voor je geld.

Direct starten met een cursus piano spelen

Ik hoop dat je aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen om een cursus piano spelen te volgen voor jezelf hebt kunnen bepalen wat het beste bij je past.

  • Als je liever in een groep les krijgt, bezoek dan eens een muziekschool en vraag een proefles aan.
  • Heb je er het geld wel voor (over) en wil je grote stappen maken en snel en goed piano leren spelen? Ga dan voor een privé docent.
  • Wil je in je eigen tempo pianolessen volgen en er niet te veel geld aan uit geven? Dan is online pianoles wat voor je.

Zelf ben ik erg enthousiast over de laatste optie, een online cursus piano spelen.

Ik heb voor je uitgezocht wat de beste online pianolessen van dit moment zijn en daarbij is de pianocursus van Steven Pruis het beste bij uit de bus gekomen.

Deze cursus is gewoon het meest compleet en heeft de beste prijs-kwlaiteit verhouding.

Ik zou zeggen, neem zelf even een kijkje om te zien of het wat voor je is.

Je kunt het overigens risicoloos uitproberen, want er is altijd een niet-goed-geld-terug garantie:

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments