Wanneer moet je je kind keyboard leren spelen?

Wil je je kind keyboard leren spelen? Of zoek je goede lessen voor je kind?

Dan heb je met dit artikel de oplossing gevonden.

Ik ga je vertellen waar je op moet letten als je keyboardles voor je kind uitzoekt en met welke leeftijd je het beste kan starten met lessen. Ook andere vragen worden beantwoord.

Overigens hoef je er niet over twijfelen of keyboard leren spelen wel goed is voor kinderen.

Onderzoek heeft onder meer aangetoond dat ze daardoor beter gaan presteren op school. Zo ontwikkelen de kinderen een betere concentratie, hebben ze meer geduld, en ook het zelfvertrouwen wordt vergroot.

Je kind keyboard leren spelen is dus helemaal geen gekke gedachte. Lees snel verder, dan duiken we de wereld van het keyboard spelen voor kinderen verder in 😉

kind keyboard leren spelen

Vanaf welke leeftijd kan je kind keyboard leren spelen?

Veel ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd hun kind kan keyboard leren spelen.

Dat is niet bij ieder kind het zelfde en daarom is het erg lastig om er één lijn in te trekken. Ik denk dat de vraag beter anders gesteld kan worden: Wanneer is je kind klaar voor keyboard leren spelen?

Zo zijn er ouders die hun kinderen van jongs af aan er mee laten opgroeien. Dit zijn zogenaamde muzikale gezinnen.

Sommige ouders hebben al voordat het kind geboren is het besluit genomen dat dit een grote toetsenist gaat worden. Vaak hebben zulke ouders zelf ook een dergelijke opvoeding gehad.

Je hoeft jezelf dan niet af te vragen of het kind klaar is voor keyboard leren spelen, die beslissing wordt voor het kind genomen.

Zelf heb ik mijn vraagtekens bij deze aanpak. Natuurlijk kan het goed uitpakken, maar de kans bestaat ook dat het kind helemaal die richting niet op wil.

Wat veroorzaakt een dergelijke houding bij het kind als het ouder is geworden en al die tijd met tegenzin met iets bezig moest zijn? Trauma’s kunnen een gevolg zijn. Het lijkt me niet dat je als ouder dat risico wil lopen.

Het kan ook anders

Er is nog een andere – en wat mij betreft betere – methode om te bepalen op welke leeftijd je kind keyboard leren spelen kan.

De leeftijd varieert namelijk sterk. Er zijn kinderen die op hun twaalfde keyboard leren spelen, maar andere kinderen zijn er veel vroeger bij, al op hun achtste bijvoorbeeld.

Waar je naar moet kijken als ouder zijnde is welke motivatie het kind heeft.

Stel dat je kind altijd als eerste naar een keyboard loopt als er één in de buurt staat, en daar dan uren lang mee kan spelen. Zo’n kind zou al redelijk vroeg op keyboard les kunnen.

Dat is natuurlijk heel anders dan kinderen die helemaal niets om een keyboard geeft.

Het kind moet dus aangeven dat het bovenmatige interesse in een keyboard heeft.

Natuurlijk zegt niet ieder kind dat, maar als ouder ken je je kind, en merk je dat wel op als je er oog voor hebt. Een manier om dit nog duidelijker te zien is een keyboard in de woonkamer neer te zetten en te kijken wat er gebeurd.

Op die manier kan je kind ook de ruimte krijgen om er kennis mee te maken.

Grootste fout bij je kind keyboard leren spelen

Wat je écht niet moet willen is dat jij de drijvende kracht achter de keyboardlessen van je kind bent.

De motivatie moet uit het kind zelf komen.

Je kind keyboard leren spelen zonder dat het gemotiveerd is, kan er voor zorgen dat het nooit meer iets met muziek te maken wil hebben.

Er zijn genoeg jongens en meisjes op deze aardbol die op jonge leeftijd dingen tegen hun zin moesten doen en daar op latere leeftijd nog steeds last van hebben. En dan heb ik het nog niet eens over hele kwalijke zaken.

Aversie tegen muziek maken

Het gaat er om dat ze een bepaalde aversie kunnen ontwikkelen, en dat moet je zien te voorkomen.

Vergeet niet dat wat er nu nog niet is, wel kan komen. Als je nu dus nog weinig motivatie ziet om muziek te maken, dan kan het zijn dat het er over een paar jaar wel is.

Je weet nooit waardoor ze geïnspireerd worden.

Sommige ouders brengen hier tegenin dat kinderen op jongere leeftijd makkelijker keyboard kunnen leren spelen. Dat mag dan zo zijn, maar het risico om dit als zwaarste mee te laten wegen is wat mij betreft te groot.

kinderen en keyboard leren spelen

Is een duwtje in de goede richting geoorloofd?

Je kunt je natuurlijk afvragen of je kind keyboard leren spelen dan helemaal niet mag stimuleren.

Je mag natuurlijk wel subtiele hints geven. Zet bijvoorbeeld een keyboard neer op een plek die in het oog springt voor je kind.

Je kind kan er dan niet omheen en maakt op die manier op een eenvoudige manier kennis met dit muziekinstrument.

De vraag is natuurlijk of je nog meer mag stimuleren.

Zelf vind ik dat enthousiasme niet verboden is. Als je enigszins merkt dat je dat enthousiasme hebt overgebracht op je kind, dan kun je het allicht meenemen naar een proefles.

Of je vraagt je kind wat het zou vinden van keyboardles voor kinderen.

Wellicht zou je zelf het goede voorbeeld kunnen geven door op keyboard les te gaan.

De juiste beslissing

Als je alleen maar negatieve reacties krijgt dan is het zaak om niet door te pakken. Een tijdje later kan het zomaar weer anders zijn, wat dat betreft kunnen kinderen erg wispelturig zijn.

Als je wel door pakt, loop je het risico het ook voor de toekomst te verpesten…

Dat is niet alleen jammer van de tijd en het geld wat je er in gestoken hebt, maar vooral voor het kind een grote belasting.

Dat neemt niet weg dat het kan voorkomen dat je kind soms toch even moet doorzetten.

Dat je toch moet zeggen dat het goed is om nu niet op te geven. Bijvoorbeeld als hij of zij voor lessen heeft gekozen, maar op een bepaald moment geen zin heeft om heen te gaan omdat het liever met een vriendje of vriendinnetje gaat spelen.

Of als duidelijk blijkt dat het oefenen er bij in schiet.

Het opzeggen van de keyboard lessen hoeft dan niet de eerste optie te zijn.

Een kind moet ook leren om door te zetten, en misschien zijn ze later blij dat je als ouder hen dat geleerd hebt tijdens het keyboard leren spelen.

Waarom?

Daar tegenover staat dat als dit te vaak voorkomt, je wel moet kijken naar de onderliggende oorzaak.

Het is geen ramp om de lessen voor een tijdje op ‘hold’ te zetten. Het kan zomaar zijn dat de docent de oorzaak is van de demotivatie, of andere kinderen in de groep.

Misschien is het beter om tóch te kiezen voor een privé docent of juist voor een muziekschool.

Waarom je kind keyboard leren spelen heel goed is

Voor de meeste kinderen is muziek maken een hele leuke bezigheid.

Dat dit niet alleen veel plezier geeft maar ook goed is voor hun ontwikkeling, kun je in dit onderzoek terug vinden.

Zo gaan hun schoolprestaties er mee vooruit, vooral op wiskundig vlak. Maar je kind keyboard leren spelen kent nog meer voordelen.

Het zelfvertrouwen wordt er namelijk ook door vergroot. Wat mij betreft is een wetenschappelijk onderzoek niet noodzakelijk om dat te kunnen constateren.

Wat werkt beter voor het zelfvertrouwen dan merken dat je iets moois als een leuk liedje helemaal zelf kan spelen op je keyboard?

Om dat te bereiken moet je doorzetten, je kunnen concentreren en focus houden. Dat kan echt niet ieder kind. Wat hierbij ook kan helpen is voor publiek te leren spelen, ze krijgen dan ook erkenning van anderen.

Maar de voordelen gaan nog verder dan alleen voor in de jeugd. Alle eigenschappen die worden versterkt tijdens het keyboard leren spelen neemt het kind zijn hele leven met zich mee.

Of je nou kort of voor langere tijd lessen hebt gevolgd!

Waarom een keyboard kindvriendelijk is

Het keyboard is juist ook voor kinderen een heel goed instrument om in aanraking met muziek te komen.

Je zet een keyboard op een bepaalde plek neer en is altijd gereed om te gebruiken. Hij neemt maar weinig ruimte in je hebt altijd de mogelijkheid om er een koptelefoon bij op te doen zodat andere mensen niet gestoord worden.

Dit maakt dat er op ieder moment van de dag geoefend kan worden.

Daarbij kan je kind Pop, Rock, Jazz, Klassiek en Theatermuziek op en keyboard leren spelen. Het kan dus alle kanten op gaan!

Als je kijkt naar alternatieve muziekinstrumenten dan is die keuze veel beperkter.

Goede keyboardlessen kiezen

Ook kan je kind met een keyboard verschillende soorten lessen volgen. In veel gevallen wordt voor pianolessen gekozen omdat deze dezelfde basis hebben als voor het keyboard nodig is. De keuze tussen de lessen is in dat geval ook veel groter.

Als je nog twijfelt of keyboard leren spelen echt iets voor je kind is, kan online pianolessen een oplossing zijn.

Hier betaal je aanzienlijk minder voor dan wanneer je kind naar een muziekschool zou gaan. Een privé docent is natuurlijk nog weer wat duurder.

Als je twijfelt of online pianoles iets voor jouw kind is kan je het altijd even navragen bij de aanbieder van de cursus, die heeft er veel ervaring mee.

Natuurlijk is voor ieder kind weer anders wat de beste oplossing is om les te krijgen.

Een muziekschool kan goed zijn vanwege de groep waarin je les krijgt, en een privé docent heeft veel meer persoonlijke aandacht voor het kind. In sommige situaties kan dat heel hard nodig zijn.

Ook het budget van de ouders speelt hierbij een (belangrijke) rol.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments