De beste manier om een kind piano te leren spelen

kind piano leren spelenPiano leren spelen aan een kind is niet altijd even makkelijk.

Toch zijn er manieren om dit soepel te laten verlopen. Dit heeft grotendeels ook te maken met hoe je er als ouder in staat.

De vraag is natuurlijk of je kind de piano mag opdringen en zo ja, op welke manier en in welke mate.

Als je als uitgangspunt houd dat het welzijn van het kind voorop staat, dan kan het bijna niet mis gaan. Jij bent degene die daar sturing in kan geven en daar natuurlijk ook verantwoordelijk voor bent.

Als je alles wilt weten over hoe je je kind piano leren spelen kan op een verantwoorde manier, lees dan snel verder!

Is een kind piano leren spelen verantwoord?

Dat een kind van muziek houd is niet zo gek, dat zie je vaker.

Soms hebben ze op hele jonge leeftijd al een sterke voorkeur voor een bepaald instrument, en dat kan natuurlijk ook de piano zijn.

Ze vinden het dan leuk om de toetsen van de piano in te drukken, of op een tablet digitaal piano te spelen. Of ze hebben een kleine kinderpiano op hun verjaardag gekregen van opa en oma.

Tot zover is er niets mis mee, dit gaat allemaal heel erg natuurlijk.

Wie beslist?

Maar moet jij voor je kind beslissen dat het op pianoles gaat?

Wat mij betreft is dat niet nodig, want ten eerste kun je je kind gewoon vragen of het hem leuk lijkt om te leren piano spelen. Een kind piano leren spelen gebeurd echt veel vaker kan ik je vertellen πŸ˜‰

Daarnaast kan jij als ouder heel goed inschatten of pianolessen iets voor je kind zijn. Als je bijvoorbeeld merkt dat het zich helemaal aangetrokken voelt tot dit instrument, zal het ook veel leuker zijn om er daadwerkelijk op te kunnen spelen.

Er zijn vaak ook proeflessen te volgen, ook voor kinderen. als je daar dan als ouder bij aanwezig bent, kun je goed zien en aanvoelen of dit iets is waar je je kind een plezier mee doet.

Interesse van kind in piano spelen stimuleren

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind nog niet echt heeft aangegeven of het de piano een leuk en interessant instrument vind.

Om hier achter te komen kun je het natuurlijk vragen, maar als je kind er niets van af weet kan het ook niet echt een oordeel daarover geven.

Wat je i dat geval kan doen is ene piano in de kamer neerzetten waar het kind vaak is. Dit kan bijvoorbeeld de huiskamer zijn.

Een andere optie is om een instrument op zijn of haar verjaardag te geven wat niet heel duur is maar wat op een piano lijkt. Voor de kleinsten kan dit een kinderpiano zijn en voor wat oudere kinderen een (goedkoop) keyboard.

Daarnaast vinden kinderen het altijd reuze interessant wat hun ouders doen.

Goed voorbeeld doet volgen πŸ˜‰

Je kunt dus ook eerst zelf piano gaan (leren) spelen. Je kind zal dan snel een keer op schoot willen zitten of ook op het krukje plaats willen nemen. Een andere manier om je kind enthousiast te krijgen is te vragen of er kinderen op school zijn die ook piano spelen.

Je kunt dan aansporen om eens te vragen hoe zij dat vinden en hoe dat dan werkt.

kind piano spelen

Ga niet te ver

Waar je voor moet oppassen bij het stimuleren van het piano leren spelen bij een kind, is dat je te ver gaat.

Het moet niet zo zijn dat je kind er trauma’s aan over houd omdat jij zo graag wilt dat het piano leert spelen. Het kan zomaar zijn dat als je te lang doordramt, het helemaal niet meer ontvankelijk is om welk instrument dan ook te leren bespelen.

Dat moet je ten alle tijde zien te voorkomen.

Niet in de eerste plaats voor je eigen trots, maar vooral ook voor de ontwikkeling van het kind. Je wilt hem niet de mogelijkheid ontnemen om zich in de muziek te kunnen ontwikkelen.

Waarom piano leren spelen goed is voor kinderen

Waar pianoles vroeger iets was voor rijkelui kinderen, kan tegenwoordig iedereen pianoles volgen.

Gelukkig maar.

Dit komt vooral doordat piano’s steeds minder duur zijn geworden. Er is natuurlijk nog wel verschil tussen hoge en lagere kwaliteit, maar ook de tweedehands markt is tegenwoordig veel groter met behulp van het internet.

Verder is er het alternatief van het keyboard. Deze instrumenten worden steeds geavanceerder en het keyboard of digitale piano gaat steeds beter als een akoestische piano klinken.

Piano leren spelen hoeft dus niet duur te zijn waardoor de drempel lager wordt. Maar er is nog een reden om je kind piano te leren spelen.

En dat is omdat de hersenen van kinderen er beter door ontwikkeld worden.

Betere ontwikkeling van het kind

Een kind piano leren spelen zorgt er voor dat er vaardigheden ontwikkeld worden die op meerdere vlakken bruikbaar zijn.

Hierbij moet je denken aan:

  • Goed leren luisteren (wat gaat er goed, wat gaat er fout?)
  • Goed leren lezen (muzieknoten, theorie)
  • Emoties kunnen inschatten (wanneer moet een liedje blij of juist droevig klinken)
  • Uitbreiding van de vocabulaire (Ze komen woorden tegen die ze nog nooit eerder hebben gehoord)

Het is zelfs aangetoond dat kinderen die dyslexie hebben, door het leren spelen van een muziekinstrument hier beter vanaf konden worden geholpen. Ook het concentratie vermogen neemt erdoor toe net als het vermogen om sneller zaken in je op te nemen.

Andere positieve bijzaken van een kind piano leren spelen

Door een kind piano te leren spelen krijgt het door hoe fijn het is om nieuwe vaardigheden te leren.

Natuurlijk is niet ieder kind het zelfde, en zal niet ieder kind een goede pianist worden. Het kind zal wel doorkrijgen dat als het iets wil bereiken, het daarvoor moet oefenen. Ook zal het merken hoe fijn het is om een gevoel van euforie te hebben als iets is gelukt.

Daarbij kun je als ouder ook een grote rol spelen als het kind piano leert spelen.

Je kunt er samen voor gaan zitten, samen nieuwe dingen leren. Jij kan al je aandacht aan je kind geven op dat moment en misschien ontdek je in jezelf ook wel een muzikaal talent πŸ˜‰

meisje op piano

Wat zijn de beste pianolessen voor mijn kind?

Als je kind op pianoles wilt doen, heb je in de hoofdmoot twee verschillende opties:

  1. Pianoles thuis of bij een muziekdocent of muziekschool
  2. Online pianoles

Als je voor privΓ© pianoles kiest, dan weet je zeker dat het je behoorlijk wat geld kan gaan kosten. Ook een muziekschool is niet goedkoop.

Het voordeel hiervan is dat je er zelf haast geen omkijken naar hebt. Vooral als de pianodocent bij je thuis komt is dit erg makkelijk.

Misschien vind je kind het ook wel erg leuk om samen met anderen piano te leren spelen.

Zelf meer aandacht er aan besteden

Je kunt ook zelf je kind piano leren spelen door middel van online pianoles.

Als je kind nog erg jong is kun je je dan zelf verdiepen in de lesstof en dit overdragen op het kind. Maar veel kinderen kunnen ook heel goed zelf de bijbehorende filmpjes bekijken en daar veel van opsteken.

Juist ook als de pianolessen voor je kind een uitprobeersel zijn kunnen online pianolessen een uitkomst zijn vanwege de goede prijs/ kwaliteit verhouding.

Ontdek het zelf en neem eens een kijkje bij de online pianolessen.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments