De voor- en nadelen van een online muziekschool

online muziekschoolEen online muziekschool is een muziekschool waarbij je de muzieklessen online kunt volgen.

Er zitten veel voordelen aan deze methode van muziek leren spelen, maar ook een aantal hele belangrijke nadelen die je niet moet vergeten.

In dit artikel kun je alles lezen over wat een online muziekschool te bieden heeft zoals het soort muzieklessen, en waar je om moet denken als je dergelijke lessen wilt gaan volgen.

Op die manier weet je zeker dat je de goede keuze maakt en verspil je geen tijd en geld.

Lees dus snel verder als je alles wilt weten over wat een online muziekschool je te bieden heeft!

Wat is een online muziekschool?

Als je bij een online muziekschool muzieklessen volgt, dan is er dus geen fysieke locatie waar je je muziekdocent treft.

Je krijgt begeleiding via filmpjes en via e-mail, en soms ook door online met elkaar te bellen, zoals via skype.

Als je eenmaal een muziekcursus bij een online muziekschool hebt aangeschaft, kun je vrijwel direct aan de slag. Je hoeft niet te wachten tot alle papieren door iemand zijn opgestuurd, want je krijgt simpelweg toegang tot alle informatie die online staat.

Natuurlijk kun je wel alle informatie uitprinten, mocht je dat handig vinden.

Bij het kijken van video’s gaat dit natuurlijk een stuk minder makkelijk 😉 maar je kunt deze video’s wel op verschillende apparaten bekijken. Je kunt hierbij denken aan:

 • Een laptop
 • Een tablet
 • Of je smartphone

In sommige gevallen kun je de informatie allemaal naar je apparaat downloaden zodat je er ook mee aan de slag kan als je even geen internet hebt en offline bent. Dit laatste is niet alleen handig als er ergens geen wifi is, maar het is ook handig omdat je er zo voor kan zorgen dat je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld Facebook, e-mail of andere afleiders…

Misschien ben je wel enthousiast geworden over het volgen van bepaalde muzieklessen bij een online muziekschool.

Maar voordat je (te) overhaast een beslissing maakt, wil ik je wel laten weten wat de voor- en nadelen van een online muziekschool zijn. Het kan zomaar zijn dat er zaken tussen staan waar je nog niet aan had gedacht.

online gitaar leren spelen

De voordelen van een online muziekschool

Een online muziekschool kent behoorlijk wat voordelen ten opzichte van fysieke lessen bij een ‘gewone’ muziekschool of een privé docent:

 1. De kosten zijn lager als een fysieke muziekschool
 2. Je kunt op je eigen tijd bezig gaan met met de muzieklessen
 3. De lessen zijn vanaf iedere locatie te volgen, dus ook van bijvoorbeeld je vakantie bestemming
 4. Je hebt geen reistijd en kunt zo dus tijd besparen
 5. Je hebt vaak levenslang toegang tot alle informatie
 6. Als je met vragen zit kun je die direct stellen, altijd
 7. Proeflessen zijn makkelijker te volgen

1. Lagere kosten

Als je bij een online muziekschool lessen volgt zijn deze vaak vele malen goedkoper als bij een standaard muziekschool in de stad.

Dat komt natuurlijk omdat de ontwikkelingskosten voor de online muziekschool eenmalig zijn en er daarna alleen nog tijd en geld in de klantenservice moet worden gestoken. Ook heeft een online muziekschool geen gebouw waarvoor een hypotheek of huur betaald moet worden.

Daarnaast is al het contact online waardoor er geen reiskosten voor de muziekdocenten zijn.

Als je kijkt naar bijvoorbeeld pianolessen die je online kunt volgen, dan heb je het over online cursussen van €50 tot €150 euro. Dit is een behoorlijk verschil met jaarabonnementen op een muziekschool of lessen bij een privé docent die kunnen oplopen tot meer dan €1000 euro per jaar.

Bij muzieklessen waarbij je leert drummen of gitaar spelen is dat niet anders.

2. Op je eigen tijd aan de slag

Doordat een online muziekschool niet alleen online aanwezig is maar ook echt alles online doet, kun je zelf weten wanneer je met de cursussen aan de slag gaat.

Dus of het nou heel vroeg in de ochtend is omdat je niet kan slapen of heel laat in de avond omdat je dan zin hebt om te spelen, het maakt niet uit.

Op die manier kun je elk verloren uur er mee aan de slag en kun je relatief veel tijd in het leren spelen stoppen.

Zo kun je dus helemaal in je eigen tempo door de lesstof heen; er is niemand die je tegenhoud om er helemaal voor te gaan!

3. Locatie onafhankelijk oefenen

Juist omdat je ten alle tijde bij het lesmateriaal kan (als je maar een smartphone, tablet of laptop bij je hebt) bepaal je zelf waar je bent als je gaat oefenen.

Meestal heb je in de vakantie extra tijd, en het maakt dan niet uit of je op ene tropisch eiland zit of thuis in je pyjama.

Maar ook ff snel tussendoor de theorie tot je nemen in de bus of in de trein is een mogelijkheid. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je helemaal één worden met je nieuwe hobby 😉

4. Geen reistijd

Juist omdat je niet heen en weer hoeft te reizen naar een muziekschool, bespaard het je een hoop tijd (en ook geld).

Het gaat namelijk niet alleen om de reistijd zelf, maar ook om de planning er omheen. Bij een fysieke muziekschool moet je steeds weer flink wat tijd in je agenda blokken waard andere bezigheden onder lijden.

Vooral als je zelf niet zo’n goede planner bent (net als ik) kan dit behoorlijk veel extra tijd opslokken.

Niet reizen

5. Levenslange toegang tot informatie

Bij een goede online muziekschool blijf je toegang houden tot alle informatie, alle jaren door. Op die manier kun je ook een jaartje stoppen en het later weer oppakken.

Er zijn zelfs cursussen waar je ook de updates gratis krijgt.

Op die manier wordt je cursus steeds uitgebreider zonder dat je er meer voor hoeft te betalen.

6. Direct vragen stellen

Een goede online muziekschool heeft zijn klantenservice op orde en reageert binnen 24 op vragen of zelfs sneller.

Op die manier hoef je niet een week te wachten met alle vragen of zaken waar je tegenaan loopt tijdens het oefenen en studeren.

Je kan dan direct verder en dat is natuurlijk wel zo fijn als je enthousiast bezig bent en leergierig bent.

7. Makkelijk proeflessen volgen

Een goede online muziekschool bied online proeflessen aan die je kan downloaden. Je hoeft vaak alleen maar naam en e-mail adres achter te laten en ontvangt dan direct je eerste proefles.

Bij een fysieke muziekschool gaat dit natuurlijk wat lastiger.

Ten eerste moet je vaak om een proefles vragen wat voor veel mensen een drempel kan zijn.

Daarnaast moet het moment waarop de proefles plaats vind maar net in je agenda passen. Je moet dus supergemotiveerd zijn om deze stap te zetten, en dat is bij een online muziekschool dus minder het geval.

De nadelen van een online muziekschool

Om maar met de woorden van Johan Cruijff te spreken: Elk voordeel heb z’n nadeel.

Zo is het ook met lessen volgen van ene online muziekschool. Dit zijn de nadelen:

 1. Je moet een goede zelfdiscipline hebben
 2. Je wordt op afstand geholpen
 3. Alles gebeurd online

1. Je moet een goede zelfdiscipline hebben

Als je aan de slag gaat met online lessen, dan is het aan jou in welk tempo je dit doet.

Er is dus niemand die er voor zorgt dat er een stok achter deur is, zoals bij fysieke lessen vaak wel het geval is. De groep waar je in les krijgt of de privé docent kan er voor zorgen dat je je bezwaard voelt als je helemaal niets hebt gedaan.

Bij online lessen zijn de excuses dan veel makkelijker in je hoofd gemaakt; Ik had ook maar weinig tijd, voelde me niet lekker, of het is toch niets voor mij.

Natuurlijk zijn hier wel oplossingen voor te verzinnen.

Zo kun je aan mensen die dicht bij je staan vertellen dat je met online lessen bezig bent en hen vragen of ze zo nu en dan aan je willen vragen hoe ver je bent. Maar vaak doen ze dit ook wel uit hunzelf, als het goede vrienden zijn tenminste.

Aan hoe meer mensen je het verteld, hoe groter de kans is dat je je meer bezwaard voelt als je geen vorderingen hebt gemaakt 😉

muziek maken

2. Je wordt op afstand geholpen

Sommige mensen vinden het juist fijn om digitale hulp te krijgen, maar er zijn ook mensen die sneller en fijner leren van een persoonlijke aanpak.

Via de mail of via video’s tips krijgen is natuurlijk wel net even anders dan dat iemand er ‘live’ bij staat en zegt wat je fout doet. En het misschien zelf wel even voor doet zodat je direct goed kan zien wat er mis gaat.

Toch is dit laatste ook alleen maar tijdens de les, wat vaak een moment opname is.

Meestal maak je veel meer fouten tijdens het oefenen (thuis) waar je niet uitkomt en dan is het wel fijn als je niet hoeft te wachten totdat je weer les krijgt waarin een antwoord wordt gegeven.

3. Alles gebeurd online

Als je liever leert uit boeken en van een docent die je gewoon kan zien staan en vragen kan stellen, dan is een online muziekschool natuurlijk heel wat anders.

Het persoonlijke is gewoon minder bij online muzieklessen.

Je krijgt de theorie allemaal digitaal aangeleverd. Wil je het op papier hebben, dan zul je het zelf moeten uitprinten. Als je de video’s onduidelijk vind, dan kun je niet even snel vragen of het nog een keer voorgedaan mag worden vanuit een ander aanzicht.

En misschien ben je wel meer van de ‘oude stempel’ en ben anti-online. Ook daar kan ik me wel wat bij voorstellen.

Tegenwoordig doen we zo veel dingen online dat het bijna lijkt alsof we geen echt leven meer hebben. Dat we op het internet leven met onze neus altijd in de computer of smartphone.

Wat je daarbij niet moet vergeten dat het maar een middel is.

Het gaat er om dat je een muziekinstrument leert bespelen, en dat is heel erg echt. Daar kun je zelf blij van worden, daar kun je andere mensen blij mee maken. Je kunt er waarde mee toevoegen aan de échte wereld.

Conclusie – Wel of niet voor een online muziekschool gaan?

Ik kan natuurlijk niet voor jou bepalen wat je belangrijk vind.

Zelf ben ik erg enthousiast over online muzieklessen volgen, omdat je erg veel waar voor je geld krijgt.

Wat mij betreft wegen de voordelen veel sterker dan de nadelen, juist als beginnende muzikant. Het leuke is dat als je goed wordt in het bespelen van een bepaald muziekinstrument, je dan alsnog naar een echte muziekschool kan gaan of een privé docent in kan schakelen.

Je weet op dat moment ook veel beter wat je wilt, terwijl het vóór die tijd geldverspilling kan zijn. Bijvoorbeeld omdat je enthousiasme verwaterd of je toch minder tijd hebt dan je dacht…

De muzieklessen die je online kunt volgen

Er zijn verschillende instrumenten die je via een online muziekschool kunt leren bespelen.

Hieronder staan er een paar waarvan ik zelf weet dat het van goede kwaliteit is. Bij iedere cursus zit een niet-goed-geld-terug garantie waardoor je dus geen enkel risico loopt.

Misschien leuk om uit te proberen en te kijken of het wat voor je is.

Online piano leren spelen

Hierbij zijn twee cursussen die er met kop en schouders bovenuit steken. Ik heb ze eerder in dit artikel ook al benoemd, maar misschien wle handig om ze nog even weer naast elkaar te zien.

Pianoles van René
René Knops

Tijdelijk: € 149,-

30 lessen (PDF)
30+ instructie video's
E-mail begeleiding
10 Bonus lessen
70 Naspeel video's
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering OF termijnen
30 dagen niet-goed-geld-terug
Cursus Piano Spelen
Elize vd Berg

Tijdelijk: € 49,-

20 lessen (PDF)
20 instructie video's
E-mail begeleiding
Exclusieve leden omgeving
Besloten Facebook groep
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering
14 dagen niet-goed-geld-terug

Online gitaar leren spelen

Met deze online gitaarcursus kun je onder andere leren om:

 • In een paar weken de basis van het gitaar spelen onder de knie te krijgen
 • In een band te gaan spelen als gitarist
 • Liedjes leren spelen die je anderen kan laten beluisteren
 • Je techniek verbeteren als je al een beetje gitaar kan spelen

button_naar-online-gitaarcursus

Online leren zingen

De online zangcursus helpt je om:

 • In een paar weken de basistechnieken te leren voor een goede zangstem
 • Zelf te gaan zingen voor publiek (Vrienden, familie of nog veel groter)
 • Nummers die jij leuk vind goed te leren nazingen
 • Jezelf te motiveren om steeds beter te leren zingen en door te groeien daarin

button_naar-online-zangcursus

Online leren drummen

Met de online drumcursus ga je doelen bereiken als:

 • In een paar weken de basistechnieken van het drummen leren
 • In een band leren spelen op het drumstel (zie je jezelf al zitten? 🙂 )
 • De juiste techniek van het drummen toepassen bij je favoriete muziek
 • Gemotiveerd blijven om steeds beter te worden en andere mensen met je drumkunsten versteld te doen staan

button_naar-online-drumcursus

Gerelateerde artikelen
No related posts for this content
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments