Piano leren spelen volwassenen? Gebruik deze 10 tips en start makkelijk:

Als je zoekt op ‘piano leren spelen volwassenen’, dan wil je weten hoe je als volwassene het snelst piano leert spelen.

Dat is precies waar dit artikel over gaat.

Je gaat ontdekken dat er manieren zijn om makkelijker te kunnen oefenen, waardoor je het pianospel sneller onder de knie hebt.

Het is namelijk erg belangrijk om vorderingen te blijven maken, of je nou een beginner bent of iemand die het opnieuw op wil pakken.

Als je als beginner niet snel een liedje leert spelen of voortdurend blijft steken op hetzelfde niveau, dan is de kans groot dat de motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat gaan we nu dus voorkomen.

piano leren spelen volwassenen

10 tips voor volwassenen om goed en snel piano te leren spelen

Als volwassene wil je niet als een kind behandeld worden en op het juiste niveau piano leren spelen.

Dat betekend niet altijd dat je als volwassene sneller leert als kinderen!

Want hoewel volwassenen misschien sneller door hebben hoe de dingen werken en in elkaar steken, moet je niet vergeten dat een jong iemand sneller nieuwe dingen kan aanleren.

Hoe ouder je wordt, hoe sneller het leervermogen afneemt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niets meer kan leren op latere leeftijd.

Lees dus maar snel door en doe er je voordeel mee 😉

Piano leren spelen volwassenen tip 1: Zo voorkom je faalangst

Mocht je een voor het eerst een liedje aan het oefenen zijn of aan een nieuw muziekstuk willen beginnen, voorkom dan dat je telkens als je een fout maakt weer helemaal opnieuw begint.

Jij zelf en ook de buren worden hier niet alleen helemaal stapeldol van, maar je gaat ook onbewust de fout instuderen.

Mensen die dit wel doen focussen enorm op die ene fout en zijn dan ook erg bang om hem weer te gaan maken. Deze angst bevorderd het maken van de fout natuurlijk alleen maar meer.

Afkeer van piano spelen

Als je jezelf deze methode van studeren wél aanleert, heb je grote kans dat je een faalangst ontwikkeld. Dit kan je enorm in de weg zitten als je bijvoorbeeld voor andere mensen gaat spelen tijdens een concert of bij andere gelegenheden.

Dit moet je echt vanaf het begin van piano leren spelen zien te voorkomen, want het kan er voor zorgen dat je een afkeer krijgt van oefenen. Of erger nog; van piano spelen in het algemeen.

Piano leren spelen volwassenen tip 2: Denk eerst na

Als je aan het oefenen bent, zorg er dan voor dat je dit bewust doet. Dit houd ook in dat je er vrede mee hebt dat er wat fout kan gaan.

Dat betekend dus niet dat als je een fout maakt je diréct weer opnieuw moet beginnen.

Analyseren

Neem even de tijd om te bedenken wat er precies fout ging. Analyseer de situatie. Waarom maakte je die fout?

Het kan zomaar zijn dat het niet helemaal lekker ging omdat je aan andere dingen zit te denken, of omdat je niet goed begrijpt wat je moet spelen.

Als je hier een antwoord op hebt, kun je jezelf ook veel makkelijker verbeteren door er de juiste oplossing voor te vinden.

Piano leren spelen volwassenen tip 3: Voel je niet verplicht

Als je met tegenzin gaat oefenen, dan wordt goed leren spelen erg lastig. Natuurlijk kan het zo zijn dat je op dat moment liever even wat anders gaat doen, maar dit moet niet zo sterk zijn dat je je niet kan concentreren.

Dan verdoe je je tijd!

Concentratie kan echt niet ontbreken als je aan het oefenen bent.

Als je dit toch doet, kan het zijn dat je – misschien onbewust – een bepaalde associatie krijgt bij piano spelen die je liever niet wilt hebben.

Daar komt bij dat pianospelen je juist energie moet geven en het je niet helemaal moet gaan opslokken. Mocht je dit idee wel krijgen, dan gaat er iets niet goed.

Als je zeker wilt weten dat je energie gaat krijgen van pianospelen dan zou je deze online piano cursus eens kunnen bekijken.

Piano leren spelen volwassenen tip 4: Oefen meerdere stukken tegelijk

Meerdere stukken of liedjes tegelijk? Wordt het dan niet heel erg ingewikkeld? Nee, het gaat je helpen de stukken of liedjes sneller onder de knie te krijgen.

Door verschillende ‘projectjes’ met regelmaat af te wisselen, zorg je ervoor dat je niet te veel gaat focussen op hetzelfde stuk.

Zo heb je er bijvoorbeeld veel meer aan als je 4 keer een kwartier ergens op oefent, dan 1 keer een uur. Je zult merken dat je hiermee betere resultaten gaat krijgen, dat beloof ik je.

Deze methode helpt ook om een stuk wat je aan het oefenen bent in je hoofd ‘te laten landen’.

Je geeft je hoofd dan de tijd om het te verwerken, en het kan zomaar zijn dat het de volgende dag ineens een stuk makkelijker gaat.

Piano leren spelen volwassenen tip 5: Wordt geen eindeloze echoput

Veel pianodocenten geloven in de kracht van de herhaling. En dat is niet voor niets, want hoe meer je oefent, hoe beter je kan worden als pianist.

Het kan echter ook een valkuil worden.

Gebruik je verstand

Ook bij het herhalen van stukken is het belangrijk om je verstand goed te gebruiken. Er zijn mensen die zicht hierin helemaal kunnen verliezen en maar blijven herhalen, herhalen en herhalen.

Maar het is geen feit dat als je iets 20 keer herhaalt, dat je het dan beter kan spelen dan wanneer je het maar 5 keer herhaalt.

Piano leren spelen volwassenen tip 6: Voorkom robot gedrag

Als je een nieuw lied of stuk aan het bestuderen bent dan kan het zijn dat je precies alle akkoorden of noten uit je hoofd leert.

Dat klink natuurlijk fantastisch, maar je hebt er niets aan als je vergeet te bestuderen hoe je het op de piano moet gaan brengen.

Want:

  • Op welke momenten moet je sneller of minder snel spelen?
  • Wanneer moet je zacht spelen en waneer moet je juist extra kracht bij zetten?

Als je alleen de klanken zou spelen zou je klinken als een gevoelloze robot, terwijl de piano juist een instrument is waar je zo veel gevoel in kan leggen.

Piano leren spelen volwassenen tip 7: Begin in de laagste versnelling

Als je aan het studeren bent op een stuk, probeer dit dan langzaam te doen. Hierdoor ga je meer nauwkeurig spelen en kun je je beter focussen op wat je aan het spelen bent.

Natuurlijk is dit geen garantie dat je een hoog tempo van spelen aan kunt leren.

Of een stuk nou van je vraagt dat je snel of langzaam moet spelen, ieder tempo heeft oefening nodig.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je beter geconcentreerd en langzaam kunt studeren dan ongeduldig en en te snel. Je krijgt dan simpelweg sneller het gewenste resultaat.

Het juiste niveau

Hierbij hoort ook dat je niet boven je niveau moet gaan oefenen.

Zoek de stukken en liedjes uit die goed zijn voor je niveau. Dit bespaard je een hoop frustratie, maar ook oefentijd.

Je bent nou eenmaal veel meer tijd kwijt met het oefenen van iets wat boven je niveau is, dan wanneer je eerst een tussenstap had genomen.

Piano leren spelen volwassenen tip 8: Maak het je eigen

Als je een wat ingewikkelder stuk aan het bestuderen bent (helemaal afhankelijk van je niveau wat jij op dit moment ingewikkeld vindt), maak er dan steeds aantekeningen bij.

Om deze reden is het wat mij betreft ook zo belangrijk dat je de stukken die je bestudeerd op papier hebt en niet alleen digitaal.

Schrijf er bijvoorbeeld bij wat rustpunten zijn, of wanneer je iets snel achter elkaar door moet spelen. Noteer hoe je je vingers op de toetsen moet plaatsen. Noteer alles wat je belangrijk vind en gebruik hiervoor je eigen tekentjes of afkortingen.

Het gaat er om dat het jouw leercurve bevordert.

Uit het hoofd

Als je dit eenmaal in de vingers hebt zul je merken dat je beter kunt onthouden wat je moet spelen.

Op die manier kun je jezelf langzamerhand gaan losmaken van het boek en stukken uit je hoofd gaan spelen. Eerst een klein gedeelte en op den duur misschien wel het hele stuk.

Probeer zo vroeg mogelijk te beginnen met uit het hoofd spelen om snel en goed piano te leren spelen.

Piano leren spelen volwassenen tip 9: Ga voor verdieping

Als je een nieuw stuk wilt leren spelen, probeer je dan te verdiepen in het stuk. Dit geldt overigens ook wanneer je met een stuk bezig bent en je hebt het idee dat je niet verder komt.

Door er achter te komen wat de intentie van het stuk is, wordt het makkelijker om het te leren spelen omdat je het beter gaat begrijpen.

Dit zijn punten waar je bij een stuk naar kan kijken om je er in te verdiepen:

  • Bestudeer de componist
  • Lees over de stijl
  • Ontdek hoe het uitgevoerd hoort te worden
  • Beluister andere pianisten die het stuk spelen

Onderschat dit niet

Soms zitten er delen in een stuk die wat minder belangrijk lijken. Maar als je ook deze delen van waarde schat, kan je van het complete stuk één mooi geheel maken.

Vaak is het zo dat als je in je hoofd precies weet hoe je iets moet spelen, dit in de praktijk ook beter lukt.

Je moet de kracht van je gedachten, het visualiseren, niet onderschatten.

Piano leren spelen volwassenen tip 10: Doe het niet alleen

Als je piano wilt leren spelen is het bijna onmogelijk om dit zonder begeleiding te doen. Maar vaak zijn de hoge kosten van een muziekschool of zelfstandige pianodocent een behoorlijke drempel om er mee te starten.

Zo kost een goede muziekschool al snel 1000 euro of meer per jaar. Een zelfstandige leraar vraagt zo’n 30 euro per uur, dat komt bij wekelijks een uurtje les ook op 1560 euro.

En als het geld nog niet eens het grootste probleem is, dan zijn het wel de lestijden waar je aan vast zit bij deze manieren van pianoles volgen.

Alternatief

Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid om pianolessen te volgen en dat zijn online pianocursussen.

Hieronder kun je zien wat je precies krijgt als je online pianoles volgt en wat dat dan kost. Ik heb de twee beste piano cursussen voor je naast elkaar gezet.

Pianoles van René
René Knops

Tijdelijk: € 149,-

30 lessen (PDF)
30+ instructie video's
E-mail begeleiding
10 Bonus lessen
70 Naspeel video's
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering OF termijnen
30 dagen niet-goed-geld-terug
Cursus Piano Spelen
Elize vd Berg

Tijdelijk: € 49,-

20 lessen (PDF)
20 instructie video's
E-mail begeleiding
Exclusieve leden omgeving
Besloten Facebook groep
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering
14 dagen niet-goed-geld-terug

Zonder hoge kosten piano leren spelen volwassenen

Deze piano cursussen besparen je een hoop geld in vergelijking met de prijzen die ik eerder noemde!

En dat terwijl de kwaliteit eigenlijk heel erg goed is.

Je krijgt namelijk allemaal e-books waarin de lessen staan. Deze kun je downloaden en eventueel kun je ze ook uitprinten.

Zo wordt piano leren spelen wel erg makkelijk

Verder zijn er erg veel filmpjes waarin je precies kunt zien wat je moet doen om te leren piano spelen.

Daar komt bij dat je een pianocoach tot je beschikking hebt die je onbeperkt vragen mag stellen. Op die manier loop je niet vast en heb je altijd een escape.

Wat ik persoonlijk fijn vind is dat je overal waar je bent bij het lesmateriaal kan omdat het online staat.

De ultieme pianocursus voor drukke mensen

Of je nou in de trein of in de bus zit of even wat tijd hebt tussen twee afspraken door, je kunt snel even aan de studie.

Dat maken het ook ultieme cursussen als je al een volle agenda hebt en toch graag je muzikaliteit wilt ontwikkelen.

Ik wil je tot slot veel succes wensen met piano leren spelen.

Laat je hieronder nog even weten waarom jij zo graag piano wilt leren spelen?

Ik vind het leuk om van je te horen, tnx!

Gerelateerde artikelen
No related posts for this content
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments