Piano spelen voor beginners? Gebruik deze 10 tips voor supersnel leren:

Bij piano spelen voor beginners zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je dit goed doet kun je in korte tijd erg veel leren.

En dat is nodig ook, want in het begin ben je vaak nog razend enthousiast. Maar dat enthousiasme wordt meestal wat minder als de orde van de dag het weer overneemt.

En je hebt er niets aan om veel tijd, geld en energie in piano spelen te steken als achteraf blijkt dat het allemaal voor niets is geweest.

Het is daarom belangrijk dat je merkt dat je vooruitgang boekt, dat geeft nieuwe energie.

piano spelen voor beginners

10 Tips bij piano spelen voor beginners

Om te voorkomen dat jouw carrière als pianist helemaal in de soep loopt, heb ik hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet.

Hiermee weet je wat je kunt verwachten en wat er op je af komt als je start met piano spelen voor beginners.

Ik wilde zelf wel dat ik dit allemaal eerder had geweten, het had me een hoop frustratie kunnen besparen.

Wijsheid

Eén ding weet ik zeker, om het tot een succes te maken moet je er vanaf het begin helemaal voor gaan. Er is een wijsheid die ook voor piano spelen opgaat:

‘Als je er niet vol voor gaat, krijg je ook bijbehorend resultaat’

Lees dus snel verder!

Piano spelen voor beginners tip 1: De goede leeftijd om te beginnen

Laten we voorop stellen dat je nooit te oud bent om pianoles te volgen.

Je kunt echter wel te jong zijn. De beste leeftijd om met pianoles te beginnen is rond de 7 jaar. Maar alleen als het kind het zelf ook graag wil, anders zal de leercurve lang niet zo steil zijn.

Jongere kinderen zie je ook nog wel eens pianoles volgen. Maar vaak zijn dit de uitzonderingen die uit zichzelf al liedjes probeerden te spelen voordat ze les gingen volgen.

Overigens hoeft iemand die graag op pianoles wil, hiervoor geen voorkennis of ervaring met muziekinstrumenten te hebben.

Volwassenen

Als je al wat ouder bent en graag pianoles wilt volgen is dat ook geen enkel probleem.

Vaak zie je dat beginners die wat ouder zijn, er ook serieuzer mee aan de slag gaan en meer gemotiveerd zijn. Dit compenseert de wat minder steile leercurve in vergelijking met kinderen volledig, en meestal leren ze daardoor nog sneller.

Vaak wordt het wat lastiger om nieuwe dingen te leren als de stukken die je wilt spelen ingewikkelder worden.

Gelukkig zijn er voor alle niveau’s goede muziekstukken en liedjes te vinden.

Piano spelen voor beginners tip 2: Begin bij de basis

Als je net begint met piano spelen, dan is je eerste prioriteit een piano in huis halen. In dit artikel leg ik uit waar je om moet denken als je een piano voor beginners koopt.

Ik zal er niet omheen draaien, het is zoals het is: Je zult veel moeten gaan oefenen om goed te leren spelen.

Een goede piano is dus erg belangrijk, maar ook een goede zitpositie.

Een goede zitpositie begint met een goede pianokruk die je in hoogte kan verstellen en die je ook op de juiste hoogte dient af te stemmen.

Piano spelen voor beginners tip 3: De goede zithouding en -positie

Als je achter de piano zit, dan zul je er voor moeten zorgen dat je een houding aanneemt waarbij je kan ontspannen. Als je spieren ontspannen zijn dan kun je ze soepeler bewegen en daardoor ook soepeler spelen, wat de klanken ten goede komt.

Ook zorg je er op die manier voor dat je blessures in de spieren voorkomt.

Om dit voort elkaar te krijgen is het belangrijk dat je rechtop zit. Als je dichter bij de toetsen wil komen, krom dan niet je rug, maar buig naar voren vanuit je heupen.

Zet je voeten naast elkaar op de grond en als je al zo ver bent dat je het pedaal gebruikt, positioneer je rechtervoet dan losjes op het pedaal.

Piano spelen voor beginners tip 4: Verboden te schuiven

Je positie op de pianokruk is altijd precies in het midden, er vanuit gaande dat de kruk ook precies voor het midden van de piano staat.

Het is niet de bedoeling dat je tijdens het spelen op de kruk heen en weer gaat schuiven om beter bij de toetsen helemaal links of rechts te kunnen.

Om je handen over het klavier te kunnen verschuiven moet je je lichaam vanuit je heupen naar links of rechts buigen .

Dit wordt natuurlijk wat lastiger als je met z’n tweeën speelt, je kun niet allebei in het midden zitten. Maar ook in dat geval geldt dat je op jouw helft op dezelfde positie blijft zitten en niet gaat verschuiven.

Piano spelen voor beginners tip 5: De juiste hoogte

Om de voorgaande tips op te kunnen volgen zul je de hoogte van je zitpositie op de juiste manier moeten bepalen.

Dit doe je door te kijken naar de houding van je ellebogen.

Goed

Als je op de pianokruk zit en je laat je armen langs je lichaam naar beneden hangen, dan moeten je ellebogen iets hoger dan de toetsen zitten. Ze mogen hooguit op dezelfde hoogte zitten.

Fout

Als je op de pianokruk zit, met je armen hangend naar beneden en je ellebogen zitten lager dan de toetsen, dan zit je niet goed. Je zult in dat geval de kruk wat hoger moeten draaien om de juiste positie te krijgen.

Als je ellebogen te laag zitten, moet je je onderarmen naar boven buigen waardoor je niet ontspannen genoeg kan spelen. Dit naar boven buigen vraagt dan teveel inspanning.

Als je je onderarmen horizontaal kan houden, of licht naar beneden gebogen, is die ontspanning er veel meer.

Misschien merk je van te veel spanning in je armen in het begin niets, maar na een tijdje ga je het verschil zeker merken!

Piano spelen voor beginners tip 6: Hou gezonde afstand

Nu je weet hoe hoog je moet zitten, is het nog belangrijk om te weten hoeveel ruimte er moet zitten tussen je lichaam en de piano.

Hierbij is het belangrijk dat je naar je knieën kijkt.

Door één van je knieën op te heffen kun je zien of je de juiste afstand tot de piano hebt.

 • Als je knie bij het opheffen net voor de toetsen langs gaat, dan heb je de juiste afstand
 • Als je knie tegen de onderkant van de toetsen aanstoot, dan zit je te dichtbij
 • Als je meer dan 1 vinger tussen je knie en de toetsen kan steken bij het opheffen van de knie, dan zit je te ver van de piano vandaan

pianoles voor ouderenPiano spelen voor beginners tip 7: De goede kromming

Je zit nu helemaal in de goed zithouding achter de piano. Er is nog één ding dat rest voordat je kunt gaan spelen en dat is de houding van je handen.

Je vingers dienen een bepaalde kromming te hebben om ontspannen te kunnen spelen, zodat je het spelen ook langere tijd kunt vol blijven houden.

Om de juiste kromming aan te nemen is er een handigheidje:

 1. Bal je rechterhand tot een vuist, maar wel ontspannen
 2. Leg je linkerhand zó om de vuist alsof je uitbeeld dat je iemand een pak slaag gaat geven
 3. Je linkerhand heeft nu precies de houding die hij ook moet hebben tijdens het pianospelen
 4. Herhaal dit ook voor je andere hand om de juiste houding aan te voelen

Piano spelen voor beginners tip 8: De eerste keer oefenen

Of je nu helemaal voor het eerst gaat oefenen of dat je een nieuw stuk voor het eerst oefenen gaat maakt hierbij niet zo veel uit.

Het gaat er om dat je het oefenen op de juiste manier aanpakt.

Ongeacht of het een snel of langzaam lied of stuk is, zul je langzaam moeten beginnen. Deel het stuk op in kleine stukjes en speel ieder stukje langzaam.

Met twee handen spelen

Ook als je met twee handen speelt gaat dit op. Soms moet je met de ene hand sneller spelen als met de andere. Veel mensen vinden dit lastig omdat je dan beide handen apart in je hoofd moet coördineren.

Het zou dan veel makkelijker zijn om met beide handen apart te oefenen, maar dit is niet de juiste manier.

Pak ook als je met twee handen speelt telkens korte stukjes en oefen ze met beide handen tegelijk langzaam. Blijf niet in één kort stukje hangen, maar wissel het af met andere korte stukjes.

Piano spelen voor beginners tip 9: Uit het hoofd

Als je direct vanaf het begin probeert om stukjes uit het hoofd te spelen, dan zit het sneller goed in de vingers.

Als je dit combineert met proberen om met je ogen dicht te spelen, gaat het nog sneller. Je vingers gaan dan als het ware uit zichzelf de goede posities opzoeken.

Doornemen

Een ander handigheidje is dat je het te spelen stuk eerst even doorneemt. Ontdek waar het wat moeilijker wordt en wat de makkelijkere gedeelten zitten. Het is namelijk niet verplicht om bij het begin te beginnen en dan door te oefenen tot je bij het einde bent.

Je kunt ook eerst een stukje van het begin oefenen en daarna een wat moeilijkere passage ergens uit het midden van het stuk.

Mocht je een gedeelte in de vingers hebben, ga dit dan niet tot in de puntjes perfectioneren voordat je verder gaat naar een volgend stukje. Stap snel over naar een nieuw stukje om uiteindelijk alles achter elkaar te kunnen spelen.

Perfectioneren kan altijd nog. Blijf er niet in hangen!

Piano spelen voor beginners tip 10: Weet wat het moet worden

Als je een nieuw stuk of liedje wilt leren spelen is het handig om het al een keer gehoord te hebben.

Als je enkel de akkoorden en noten op papier ziet staan, is het lastig om er een goed beeld van in je hoofd te vormen.

Als je het al eens hebt gehoord ga je ook veel sneller herkennen of je het goed speelt, waardoor je sneller progressie kan maken. Zoek het dus op, bijvoorbeeld op Youtube of vraag iemand die al wat verder is of hij het voor wil spelen.

Stijlen

Om je hier verder in te ontwikkelen is het ook slim om je te verdiepen in de verschillende stijlen die er zijn. Je hoeft ze niet direct allemaal te kunnen spelen, maar je kunt ze al wel gaan beluisteren.

Denk hierbij aan:

 • Klassiek
 • Pop
 • Jazz
 • Blues
 • Film en theatermuziek

Laat eventueel het stuk of liedje wat je hebt geleerd te spelen aan je pianodocent horen. Hij of zij kan dan aangeven waar je het nog kan verbeteren waarvan jij weer leert wanneer iets goed klinkt.

Piano spelen voor beginners tip 11: Hou deze oefen-regelmaat aan

Als beginner moet je regelmatig oefenen op de piano of het keyboard. Probeer zo veel mogelijk te spelen, maar minstens 4 keer in de week 20-30 minuten met daarbij 1 keer een pianoles van 30-60 minuten.

Als je minder gaat oefenen wordt het lastig om het spel in de vingers te krijgen.

Je kunt daarom ook beter vaker wat korter oefenen dan zo nu en dan heel lang.

Iedere dag?

Nog beter zou zijn om elke dag te oefenen, zo’n 20 minuten lang. Maar daarvoor moet je wel de drive en discipline hebben. Om dit te krijgen kun je bijvoorbeeld iemand opzoeken die ook bezig is met piano spelen voor beginners.

Als je al wat beter piano kunt spelen heb je minder regelmatig pianoles nodig, ongeveer 1 keer in de 2 weken, maar moet je wel meer oefenen om beter te worden, ongeveer een uur per dag.

Misschien leuk om te weten: Professionals oefenen iedere dag een paar uur…

Piano spelen voor beginners tip 12: Dit zijn goede beginnersliedjes

Als je net begint met piano spelen dan is het wel fijn als je liedjes hebt die je makkelijk kan naspelen.

Zelf leer ik altijd veel door het kijken naar filmpjes waarin dingen duidelijk uitgelegd worden. Maar veel filmpjes met na-speel liedjes zijn bar slecht.

Dit heeft te maken met de methode van uitleggen, het geluid, de beeldkwaliteit of het is gewoonweg te moeilijk om te leren.

Dat is bijzonder jammer want er niets zo relaxed als je telefoon of tabled op de piano te leggen en direct met een goed liedje mee te spelen.

Goede filmpjes

Daarom heb ik een paar beginnersliedjes opgezocht die wél van goede kwaliteit zijn en waar je als beginner ook direct mee aan de slag kan.

Je kunt ze hieronder vinden:

Ik hoop dat er wat voor je tussen zit. Een keer wat anders dan oudhollandse liedjes of bladmuziek.

Piano spelen voor beginners Bonustip: De juiste docent vinden

Als je pianoles wilt volgen dan kunnen hier hoge kosten aan vast zitten.

Want reken maar dat een muziekschool of een privé docent er flink wat geld voor vragen.

Bij een goede muziekschool betaal je voor een jaarabonnement ongeveer 1000 euro en in sommige gevallen nog meer.

Een pianoleraar of -lerares vraagt al snel 30 euro per uur, wat neerkomt op 1560 euro per jaar bij een jaar lang één keer per week les volgen.

Pianoles voor beginners zonder hoge kosten

Tegenwoordig zijn er ook alternatieven voor muziekscholen en privé docenten en dat is een online cursus volgen.

Het leuke is dat je voor deze cursussen maar een fractie betaald van zo’n jaarabonnement bij een muziekschool.

En dat is niet het enige voordeel.

Je hoeft er namelijk ook geen afspraken voor te maken en je agenda voor leeg te maken.

Vergelijken

Ik heb hieronder de twee beste online pianocursussen voor je naast elkaar gezet om te zien wat zoiets inhoud. Misschien is het wel wat voor je.

Mocht je twijfelen, weet dan dan dat je altijd je geld terug kan vragen zonder opgave van redenen.

Pianoles van René
René Knops

Tijdelijk: € 149,-

30 lessen (PDF)
30+ instructie video's
E-mail begeleiding
10 Bonus lessen
70 Naspeel video's
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering OF termijnen
30 dagen niet-goed-geld-terug
Cursus Piano Spelen
Elize vd Berg

Tijdelijk: € 49,-

20 lessen (PDF)
20 instructie video's
E-mail begeleiding
Exclusieve leden omgeving
Besloten Facebook groep
Levenslang toegankelijk
Eenmalige investering
14 dagen niet-goed-geld-terug

Zo wordt je zonder veel moeite steeds beter

Je kunt de cursussen helemaal op je eigen tempo volgen. Hierdoor kan het zijn dat als je even wat minder tijd hebt, je er gewoon later mee verder gaat.

Of als je juist snel en veel wilt leren, je in een rap tempo door de lessen heen gaat.

Omdat al het lesmateriaal online beschikbaar is, kun je er altijd en overal bij. Desnoods download je alles naar je computer en zet je het zo op je mobiel, tablet of laptop.

Goede begeleiding bij de lessen piano spelen voor beginners

Het mooie is dat je ondertussen contact houd met een professional, want je kunt onbeperkt vragen stellen aan je pianocoach.

Nog mooier; Als je een jaar hebt betaald, dan hoef je daarna nooit meer te betalen, maar hou je wel je leven lang toegang tot al het lesmateriaal, ook als hier nieuw materiaal aan is toegevoegd.

En ook de coach blijft na dat jaar gewoon onbeperkt voor je beschikbaar…

Veel succes als je les in piano spelen voor beginners gaat volgen, ik weet dat je het kan 😉

Laat je hieronder nog even weten waarom je zo graag piano wilt leren spelen?

Vind ik erg leuk om te horen!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments