2

De voor- en nadelen van pianoles bij een muziekschool

Als je pianoles gaat volgen op een muziekschool, dan zitten hier zowel voor- als nadelen aan.

Omdat een muziekschool een behoorlijke investering is, moet je je er bewust van zijn of dit de juiste methode voor je is om piano te leren spelen.

Om daar achter te komen kun je dit artikel als leidraad gebruiken.

Het hangt er namelijk helemaal van af hoe je zelf in elkaar zit, niet iedereen voelt zich even goed bij deze manier van piano leren spelen.

muziekschool

De muziekschool als eerste gedachte

Veel mensen denken als eerste aan een muziekschool als ze gaan nadenken over het volgen van pianoles.

Dit is ook niet zo gek, want een muziekschool is lange tijd de enige manier geweest om een muziekinstrument te leren spelen.

Natuurlijk kan er ook al sinds jaar en dag met een privé docent gewerkt worden, maar dit is voor veel mensen niet te betalen, of ze dénken dat het niet te betalen is.

Daar komt bij dat vooral de wat oudere mensen de muziekschool kennen van een tijd waarin zij verplicht een muziekinstrument moesten leren bespelen. Soms maakte dit onderdeel uit van het lager onderwijs, al dan niet verplicht vanuit de school.

Anders dan vroeger

Tegenwoordig verdwijnen steeds meer muziekscholen die het moeten hebben van subsidiëring vanuit de overheid.

Daar staat tegenover dat er steeds meer mensen voor zichzelf beginnen als muziekdocent en een eigen ‘muziekschool’ oprichten. De muziekscholen zijn als het ware aan het privatiseren.

Hieronder zullen de voor- en nadelen van een muziekschool verder worden toegelicht.

Pianoles in een groep

Als je pianoles volgt op een muziekschool krijg je les in een groep.

Daar moet je natuurlijk van houden, het kan zomaar zijn dat een andere leerling dominant aanwezig is. Of dat de groep wordt opgehouden doordat er één niet mee kan komen met de lessen.

Daartegenover kan het zo zijn dat je juist door de gezelligheid van een groep met plezier naar de pianolessen gaat.

Vooral kinderen kunnen hier vatbaar voor zijn en er dus voordeel uit halen.

Je kan in deze setting goed met een vriend of vriendin op pianoles gaan, wat het extra leuk kan maken. Ook kan dit voor een extra stok achter de deur zorgen.

Grootte van de groep

Vraag van tevoren altijd wel even wat de minimale en maximale grootte van de groep is bij een muziekschool.

Je kunt dan voor jezelf de overweging maken of je dit acceptabel vind of niet.

Aandacht van de piano docent

De aandacht van de leraar of lerares is op een muziekschool natuurlijk verdeelt, helemaal als je het vergelijkt met een privé docent.

Hij of zij moet de verschillende leerlingen allemaal aandacht geven. Vaak is het niet alleen theorie wat je ontvangt, maar moet je ook het geoefende stuk of lied laten horen waarop je vervolgens aanwijzingen krijgt om nog beter te worden.

Het kan zomaar zijn dat de ene leerling alles sneller en beter begrijpt dan de andere. Een gevolg hiervan kan zijn dat er grote gaten in niveau kunnen ontstaan.

Ook is het een mogelijkheid dat de één veel meer gedreven is dan de ander, en dan is het erg irritant als je verplicht wordt om een stapje terug te moeten doen.

Voordelen van verdeelde aandacht

Aan de andere kant kan het heel gezond zijn dat je niet álle aandacht krijgt, zodat je ook even rustig kunt kijken wat een ander fout doet en daar weer van leren.

Soms ben je zo gefocust op je eigen spel dat je niet meer doorhebt wat er fout gaat, ook al wijst een ander (in dit geval de pianodocent) je op de fouten die je maakt.

Door onvolkomenheden bij anderen te herkennen, kun je ze ook makkelijker uit je eigen spel halen.

Lestijden bij een muziekschool

Vaak bestaan de pianolessen op een muziekschool uit ongeveer 45 minuten per keer.

Ook dit is persoonsgebonden of dit voor jou de ideale lengte is. Als je iemand bent met een korte concentratieboog, dan zal 45 minuten al behoorlijk lang zijn.

Als je iemand bent die juist erg lang geconcentreerd kan blijven, dan is het beter om op zoek te gaan naar lessen van een uur.

Vaak is langer dan een uur niet rendabel, omdat je dan zo veel informatie krijgt dat het bijna niet meer te verwerken is, hoewel dit ook van de grootte van de groep afhangt.

Niet voor het uitkiezen

De momenten waarop je les krijgt, dus de dag in de week en de tijdstip op de dag heb je maar nauwelijks voor het uitkiezen. Het moet maar net in je agenda passen.

Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want in een groep is er altijd wel iemand die op een bepaalde dag of tijd niet kan. Maar dat betekend wel dat de muziekschool dit voor jou bepaald.

Vooral als je kinderen hebt die je naar de muziekschool moet brengen, kan het een gepuzzel zijn, want de kinderen moeten op dat moment kunnen. Ook zij hebben vaak een druk leven met sport, vriendjes en vriendinnetjes, feestjes en ga zo maar door.

Daarnaast moet jij op dat moment ook net tijd hebben om ze te kunnen brengen.

Wel kan het zo zijn dat als de groep elkaar eenmaal een beetje kent, en de leerlingen bij elkaar in de buurt wonen, je kan afspreken dat ouders om en om gaan rijden.

De last van het brengen en halen wordt daarmee een beetje lichter en ook leuker.

Reistijd naar de muziekschool

Als je naar de reistijd kijkt bij het volgen van pianoles op een muziekschool, dan is dit een serieuze factor om rekening mee te houden.

Eerder ging het al over kinderen naar de muziekschool brengen. Als ouder moet je er behoorlijk wat voor over hebben om een kind naar een muziekschool te brengen die langer dan 15 minuten rijden is.

Vergeet niet dat je heen en terug moet en dat het een wekelijks terugkerende rit is.

Maar ook als je zelf pianoles bij een muziekschool gaat volgen, moet je de reistijd bij de tijd optellen dat je pianoles volgt.

Zo kan een les van 45 minuten toch snel het dubbele aan tijd in beslag nemen. Als je dit vergelijk met bijvoorbeeld online pianoles, is dit behoorlijk veel tijd wat je investeert.

Goede muziekschool ver rijden?

De reistijd maakt ook dat het zomaar kan zijn dat je moet kiezen tussen een hele goede muziekschool die meer reistijd vraagt, of een minder goede muziekschool om de hoek.

Maak voor jezelf dan uit hoe je jouw muziekcarrière voor je ziet.

Ben je allang blij als je een paar leuke liedjes kunt spelen? Kies dan gerust voor de muziekschool om de hoek.

Wil je uiteindelijk concerten gaan spelen op een vleugel en volle zalen uitverkopen? Kies dan gelijk voor de beste muziekschool om jouw doel zo snel mogelijk te bereiken. Dit betekend vaak wel dat je er ook meer voor moet betalen, en daar gaan we het nu over hebben.

Prijzen van muziekscholen

De prijzen van verschillende muziekscholen kunnen nogal ver uit elkaar liggen.

Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is wat het doel is van de muzieklessen die je wilt gaan volgen.

Als je het belangrijkste vind dat je kind muzikale vorming op een leuke manier wordt bijgebracht, dan kun je gerust voor een goedkopere muziekschool kiezen. Dan hoeft het namelijk geen gespecialiseerde muziekschool te zijn.

Maar dan moet er natuurlijk wel op een leuke manier les gegeven worden.

Gewoon goede lessen

Maar als je voor jezelf naar pianoles op zoek bent dan kan het zijn dat je gewoon goede lessen wilt hebben. Je komt dan terecht bij pianolessen van een gerenommeerde muziekschool met docenten die zelf ook al een behoorlijke staat van dienst hebben.

Dit betekend wel dat je in dat geval dieper in de buidel zal moeten tasten.

Je bent er dan wel van verzekerd dat je de je op de juiste manier les krijgt.

Het is nou eenmaal zo dat je veel sneller leert van mensen die het zelf ook goed kunnen, en precies door hebben waar het niet goed gaat.

Dit moet natuurlijk wel altijd gecombineerd gaan met een goed docentenopleiding zodat het ook didactisch goed in elkaar steekt.

Je kunt de muziekscholen daar ook gerust naar vragen voordat je een (jaar)abonnement afsluit, hoe de staat van dienst is van de docenten en welke opleiding ze hebben gevolgd.

Gehanteerde bedragen

Voor wat betreft de prijzen die gehanteerd worden voor muziekscholen wordt er onderscheid gemaakt tussen prijzen voor kinderen en volwassenen.

Dit heeft er onder andere mee te maken dat muziekles aan kinderen onder de 21 jaar op dit moment vrijgesteld is van 21% btw (Belasting Toegevoegde Waarde of Omzetbelasting).

Qua prijzen hangt één en ander natuurlijk ook van de frequentie en de tijdsduur van de lessen.

Maar voor kinderen ben je al snel 500 euro per jaar kwijt, en voor volwassenen zo’n 900 euro per jaar. Veel muziekscholen zitten hier nog boven, vooral in de grote steden.

Lesmethode waarmee wordt gewerkt

En zo komen we bij de laatste factor waarmee je rekening moet houden als je kiest voor een muziekschool.

De manier van lesgeven is namelijk nogal eens verschillende op de verschillende muziekscholen.

Je hebt namelijk de klassieke methode, waarbij toonladders en noten er in gestampt moeten worden.

Wat je vaak ziet is dat op deze manier hele goede pianisten ontstaan, maar dat het gevaar groter is dat er minder plezier in de pianolessen is.

Eigen invloed

Ook is het belangrijk dat je zelf invloed kan hebben op welke stukken je mag spelen. Modern, klassiek, jazz, noem maar op.

Het is veel leuker om liedjes te oefenen die je zelf ook echt leuk vind, dan wanneer je een bijvoorbeeld een voor jou onbekend klassiek stuk uit het hoofd moet leren.

Wat je dus nodig hebt is een pianodocent die open staat voor meerdere muziekstijlen, en die het geduld kan opbrengen als je even niet zo goed kan meekomen als de rest.

Juist ook als je in een groep les krijgt, kan het snel gebeuren dat er vast wordt gehouden aan één lesmethode. Dit is dan simpelweg het makkelijkst voor degene die de pianolessen geeft.

Kijk dus ook goed naar reviews over een muziekschool, of informeer bij iemand die al langer naar deze muziekschool gaat.

Het is namelijk geen kleingeld wat je naar hen overmaakt, daarvoor moet je zeker weten of je goed zit.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments