Vergeet dit niet bij een cursus keyboard spelen

Ben je op zoek naar een cursus keyboard spelen?

Heb je al een keyboard thuis staan of ben je van plan er één te kopen?

In dit artikel leg ik je uit waar je om moet denken als je naar een cursus keyboard spelen op zoek gaat. Ook worden de kosten van de verschillende soorten cursussen besproken.

Ontdek hoe je de cursus keyboard spelen vind die bij jou en je situatie past.

Je voorkomt daarmee dat je straks met een jaarabonnement zit opgescheept die én veel te duur is én waar je nauwelijks gebruik van maakt.

cursus keyboard spelen

Waarom je voor een cursus keyboard spelen kiest

Gelukkig speelt niet iedereen het zelfde instrument. Er zijn mensen die een voorkeur hebben voor blaasinstrumenten, anderen houden het liever bij snaarinstrumenten.

En zo zijn er dus ook mensen die liever een keyboard willen bespelen dan een piano. Om wat voor reden dan ook.

Het leuke is wel dat als je piano kan spelen, je ook keyboard kan spelen en vice versa.

Het keyboard dankt zijn aantrekkingskracht waarschijnlijk aan de vele opties die er op zitten. Zo kun je er een compleet orkest aan klanken uit toveren. Daardoor is het mogelijk om in je eentje toch verschillende instrumenten tegelijk te laten horen.

Ook geeft een keyboard de mogelijkheid om je muziek op te nemen en zitten er verschillende elektronische in- en uitgangen op.

Maar om er een leuk deuntje op te kunnen spelen zul je dezelfde basisvaardigheden moeten hebben als bij een piano.

Juist leuk voor beginners

Als je een cursus keyboard spelen (of piano spelen) volgt, dan kun je als beginner op een keyboard al snel mooie deuntjes laten horen.

Dat komt natuurlijk door de effecten die je er bij aan kan zetten. Daardoor klinken zelfs de simpelste beginners liedjes al snel professioneel.

Denk alleen al aan het toevoegen van een leuke beat of het fijne geluid van een elektronisch orgeltje.

Het verschil tussen cursus piano en cursus keyboard spelen

Misschien wil je een cursus keyboard spelen volgen omdat je toevallig nog een keyboard in huis hebt staan.

Of het lijkt je makkelijker om een keyboard in huis te hebben als een piano.

Tot slot zijn er nog mensen die graag toetsenist in een band willen worden of hun eigen (digitale) muziek willen maken met behulp van een keyboard.

Hoe het ook zij, als je keyboard willen leren spelen is een speciale cursus hiervoor niet nodig.

Je kunt het namelijk net zo goed met een piano cursus leren.

Juist de beginselen van het leren spelen is voor beide instrumenten gelijk, en kosten evenveel moeite en tijd. Je kunt dus wel stellen dat er geen verschil is tussen een cursus piano en een cursus keyboard spelen.

Verschillen tussen keyboard, piano en synthesizer

Het is logisch dat een cursus keyboard spelen als eerste in je opkomt als je denkt dat een keyboard als instrument goed bij je past.

Maar het kan zomaar zijn dat je helemaal niet weet wat de verschillen tussen de toetsinstrumenten precies zijn. Dat een keyboard gewoon je eerste ingeving was, omdat je toevallig iemand op een keyboard hebt zien spelen waardoor je enthousiast bent geworden.

Om er voor te zorgen dat je je geld goed besteed, kun je het beste je keuze in één keer goed maken (misschien uiteindelijk toch de cursus keyboard spelen 😉 ).

Daarom zal ik even kort op de belangrijkste verschillen van deze toetsinstrumenten ingaan.

Keyboard

Het keyboard is een erg veelzijdig muziekinstrument. Het is een elektronisch apparaat dat zijn geluid door speakers laat klinken.

Dat maakt ook dat je een keyboard makkelijk harder of zachter kan zetten. Dit kan een groot voordeel zijn als je bijvoorbeeld in een gehorig huis woont.

Je kunt er zelfs een koptelefoon op aansluiten om het geluid helemaal te minimaliseren.

Ook kun je met een keyboard de muziek die je maakt opnemen op een computer. De muziek kun je maken door voorgeprogrammeerde geluidseffecten wel of niet in te schakelen.

Daaronder zitten vaak ook goed klinkende piano geluiden die een akoestische piano behoorlijk dicht kunnen benaderen.

Synthesizer

Qua uiterlijk kan een synthesizer op een keyboard lijken, maar de doelstelling van dit muziekinstrument is anders.

Ook dit is een elektronisch apparaat en vooral bedoelt om zelf geluidseffecten mee te componeren. Het is dan ook een instrument dat erg in trek is bij DJ’s.

Maar voor dit instrument geldt ook dat je de basisvaardigheden niet perse via een speciale cursus keyboard spelen hoeft te leren. Het kan ook goed via een piano cursus, wat de keuze tussen lessen gevarieerder maakt.

Om alles uit dit instrument te halen wat er in zit is het wel van belang dat je naast de basisvaardigheden ook zelf aan het experimenteren gaat.

Je kunt op die manier helemaal je eigen stijl ontwikkelen en je daarmee dienstbaar maken in bijvoorbeeld een band.

Piano

Een piano is in tegenstelling tot de synthesizer en het keyboard een akoestisch instrument. Het produceert zijn geluid door middel van snaren.

Een piano heeft van origine 88 toetsen en daardoor een breed scala aan klanken, van laag naar hoog.

Naast de akoestische piano zijn er ook digitale piano’s. Deze verschillen van een keyboard omdat ze er helemaal op gericht zijn om zo veel mogelijk een akoestische piano te imiteren.

Zo voelen de toetsen even zwaar aan als die van een akoestische piano en kun je de klank van een toets ook langer laten doorklinken.

Overeenkomsten tussen de toetsinstrumenten

Als je een piano en een keyboard naast elkaar ziet dan valt gelijk op dat ze allebei bijna dezelfde klavier ofwel toetsenbord hebben.

De toetsen zitten op beide instrumenten op dezelfde plek en ook heten de toetsen het zelfde.

Je plaatst je vingers ook op dezelfde manier op de toetsen van de beide instrumenten waardoor het spelen van liedjes ook op dezelfde manier gaat.

De verschillen die er zijn, zijn voor een beginnende toetsenist verwaarloosbaar.

Alleen als je ver gevorderd bent ga je deze verschillen opmerken en kunnen ze je progressie in de weg gaan zitten.

Kleine verschillen

Hierbij moet je denken aan de aanslag gevoeligheid van de toetsen. Bij een piano is het zo dat hoe harder je op een toets drukt, hoe harder het geluid zal zijn wat je hoort.

Dit komt doordat bij het indrukken van een toets, er een hamer tegen een snaar aanslaat. Hoe harder de hamer slaat, hoe harder de klank.

Bij een keyboard maakt het niet uit hoe hard je een toets indrukt, want het geluid komt elektronisch tot stand. Je kunt het geluid in dat geval alleen harder laten klinken door het volume hoger te zetten met een knopje.

Daarnaast is het zo dat de meeste keyboards een minder lang klavier hebben dan een piano. Er zijn minder hele hoge en hele lage tonen.

Echter deze uiterste tonen worden alleen gebruikt voor klassieke stukken die je als gevorderde pianist gaat oefenen en bespelen, áls je voorkeur daar al naar uitgaat.

Waarom een specifieke cursus keyboard spelen onnodig is

Gezien deze overeenkomsten is het dus niet perse nodig om specifiek naar een cursus keyboard spelen uit te kijken.

Als je start met het spelen van zowel een keyboard als een piano, zijn de theorie en de oefeningen in beide gevallen het zelfde.

Dit is wat je in een beginners cursus leert:

  • De toetsen leren kennen
  • Hoe je je vingers op de toetsen moet plaatsen
  • Door oefenen complete liedjes leren spelen

Dan maakt het niet uit of je nou met ene keyboard de cursus volgt of met een piano.

Als je een keyboard hebt, dan staat het je natuurlijk vrij om ook de geluidseffecten te onderzoeken. Maar daar heb je vrijwel niets aan als je niet eerst een fatsoenlijk deuntje kan spelen 😉

Vaak zijn de knopjes op een keyboard onweerstaanbaar en kom je er vanzelf achter waar ieder knopje voor dient.

Manieren om een cursus keyboard spelen te volgen

Er zijn verschillende manieren om een piano cursus of cursus keyboard spelen te volgen. Ik ga ze met je doornemen zodat je de voor- en nadelen tegen elkaar kan afwegen en de keuze kan maken die het beste bij jouw situatie past.

Privé leraar

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een privé docent die bij je thuis komt.

Het grote voordeel daarvan is dat de lessen helemaal op jouw situatie worden afgestemd. Je krijgt de begeleiding die bij je past en alles waar je tegenaan loopt kun je direct oplossen.

Het is natuurlijk wel behoorlijk prijzig en het moet klikken tussen jou en de docent als hij of zij zo dicht op je staat. Qua prijzen moet je denken aan zo’n 30 tot 40 euro per uur.

Iedere week een uurtje les komt dan in een jaar neer op zo’n € 1560,- Niet iedereen heeft dat er voor over of kan zich dat veroorloven.

Muziekschool

Bij het volgen van een cursus keyboard spelen in een muziekschool krijg je in een groep les.

Niet iedere muziekschool heeft even grote groepen, dat is dus iets om rekening mee te houden. Ook ben je afhankelijk van de muziekschool wat betreft de plaats en het tijdstip waarop de cursus gegeven wordt.

Een voordele kan zijn dat je in een groepje les krijgt. Daardoor kun je elkaar inspireren en het gezellig maken. Ook kun je op die manier van elkaar leren.

Qua prijzen is een muziekschool ook niet bepaald goedkoop. Prijzen van € 100,- tot € 120,- per maand zijn geen uitzondering. Een jaartje les volgen komt dus al snel neer op € 1000,-

Online les

Tot slot wil ik nog de mogelijkheid bespreken van online een cursus keyboard spelen volgen.

Je hebt uitstekende online cursussen waarbij je veel interactie is en je op een leuke en vlotte manier door de lesstof heen gaat. Je moet hierbij denken aan het bekijken van filmpjes, e-coaching en ebooks.

Vaak is er ook een complete community waar je je vragen en ervaringen mee kan delen.

Een ander groot voordeel is dat je de cursus helemaal in je eigen tempo kan volgen. Het maakt niet uit waar je bent of op welk tijdstip, je hebt altijd toegang tot de cursus als je een internet verbinding hebt.

Maar ook dat is op te lossen door het lesmateriaal naar je eigen computer of tablet te downloaden.

Qua prijzen zijn online keyboard en pianolessen ook van een andere orde. Je betaalt er tussen de 50 en 200 euro voor (Afhankelijk van hoe uitgebreid de cursus is).

Daar komt bij dat de echt goede online cursussen altijd een niet-goed-geld-terug garantie hebben. Dat kunnen ze natuurlijk alleen doen als ze zelf overtuigd zijn van de kwaliteit van hun cursus.

Direct aan de slag met cursus keyboard spelen

Mocht je niet langer willen wachten en direct aan de slag willen met een cursus keyboard spelen, dan weet ik nog een goede online cursus voor je.

Ik heb deze cursus zo hoog in het vaandel staan omdat het een echte kwaliteit cursus is.

Je krijgt zogezegd wáár voor je geld, de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend.

Dit is de piano cursus van PainoPro, die uitstekend geschikt is als keyboard cursus.

Hier kun je bekijken wat de cursus precies inhoud:

Veel succes met het volgen van een cursus keyboard spelen!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments