Gratis online keyboard leren spelen doe je zo

Wil je gratis online keyboard leren spelen? Dan zit je hier helemaal goed!

Gratis lessen zijn namelijk een goede manier om kennis te maken met keyboard spelen. Je kunt er als het ware even aan ruiken en kijken of het wat voor je is.

Het lastige is dat de meeste gratis keyboard lessen van slechte kwaliteit zijn. Eigenlijk kun je er niets mee omdat de verschillende lessen geen deel uit maken van een groter geheel.

Je krijgt van alles een beetje...

... dus eigenlijk net niks!

Toch is gratis online keyboard leren spelen niet helemaal uitzichtloos. Zo ontdek je in dit artikel gratis wat je moet weten als je wil beginnen met keyboard spelen.

Maar ik kan me voorstellen dat je ook wel gratis online keyboardlessen wilt ontvangen van een erkende keyboard docent. In dat geval is het handig je even in te schrijven voor deze proeflessen.

gratis online keyboard leren spelen

Gratis online keyboard leren spelen met praktische tips

Voor beginners is het cruciaal om genoeg tijd te besteden achter het keyboard. Hoe meer je oefent, hoe sneller je een liedje kan spelen.

Als je er de tijd niet voor hebt om achter een keyboard te zitten, dan wordt het erg lastig om een goede toetsenist te worden.

Juist als je nog maar net begint is het zaak om je vingers aan de toetsen te laten wennen en je houding achter het keyboard te perfectioneren.

Toch heeft niet iedereen even veel tijd om deze mooie vaardigheid in de vingers te krijgen.

Om die reden wil ik je gratis online keyboard leren spelen met praktische tips. Lessen die je direct kan toepassen in de praktijk.

Als je dit serieus oppakt hoef je niet lang te wachten om je eerste liedje te kunnen spelen. Een duwtje in de rug die er ook voor zorgt dat je veel plezier hebt in de keyboardlessen en blijft houden.

TIP: Wil je op de juiste manier GOED keyboard leren spelen? Bekijk dan deze online piano cursus (momenteel een aanbieding) >>

Tip 1: Leer op de snelste manier keyboard spelen

Ik ga je in deze eerste tip van gratis online keyboard leren spelen iets leren over de te gebruiken lesmethode.

Er is namelijk een groot verschil tussen een methode die al tientallen jaren wordt gebruikt om te leren piano en keyboard spelen en een methode die wat minder oud is.

De oude methode wordt nog steeds toegepast en er zijn ook uitgesproken voorstanders van.

Bij deze meer klassieke methode gaat het om het leren van noten spelen. Dus je moet eerst weten wat noten zijn, ze kunnen lezen en vertalen naar de toetsen op het keyboard.

Nadelen van eerst noten leren

Het is niet zo dat deze methode helemaal af te schieten is. Je kunt er prima keyboard mee leren spelen, maar het is veel theorie voordat je daadwerkelijk achter het keyboard kunt gaan zitten.

En als je er dan eenmaal achter zit duurt het wel even voordat je je eerste liedje kunt spelen.

Bij elk nieuw stuk dat je wilt kunnen spelen moet je weer vanaf nul beginnen met oefenen. Dat kost natuurlijk erg veel tijd en is niet erg efficiënt.

Dit maakt dat veel mensen die deze methode gebruiken te weinig motivatie op kunnen brengen om met de keyboardlessen door te gaan. Ze gooien vroegtijdig de spreekwoordelijke bijl er bij neer en raken nooit meer een keyboard aan...

Erg jammer natuurlijk, want als je gebruik had gemaakt van de andere methode was de kans veel groter geweest dat je op dit moment toch goed keyboard kon spelen.

Keyboard leren spelen met akkoorden 

De andere methode die je kunt gebruiken om keyboard te leren spelen is op basis van akkoorden.

Ook bij gratis online keyboard leren spelen is dit de methode die ik je van harte wil aanraden. Om maar eens wat voordelen te noemen:

  • Je leert veel sneller je eerste liedje spelen
  • Je begint direct achter het keyboard met oefenen
  • Het klinkt gelijk mooi, ook al ken je nog maar een paar akkoorden
  • Het is een hele efficiënte manier om keyboard te leren spelen; er zijn maar een beperkt aantal akkoorden die in elk liedje terug komen

Dit komt doordat een akkoord bestaat uit de aanslag van drie of meer toetsen tegelijk. Je kunt de toetsen van een akkoord ook vlak na elkaar aanslaan om er variatie in aan te brengen.

De verschillende toetsen die je samen aanslaat is een setje klanken dat erg mooi samen klinkt.

Omdat er ongeveer 14 akkoorden zijn die het meeste gebruikt worden in liedjes hoef je veel minder te leren dan wanneer je noten zou moeten leren.

Het grootste deel van de liedjes die je op een piano en keyboard kan spelen zijn gebaseerd op akkoorden. En als je maar een paar akkoorden kan spelen, kun je al verschillende liedjes spelen.

Misschien snap je nu ook dat deze manier van keyboard leren spelen leuker is omdat je sneller echt zelf iets spelen kan.

In deze video wordt uitgelegd hoe het leren spelen van akkoorden precies werkt: 

Tip 2: Oefen met de juiste regelmaat

In deze tweede tip van gratis online keyboard leren spelen wil ik het met je hebben over het besteden van je tijd.

Het is belangrijk dat je de tijd die je in het oefenen steekt zo goed mogelijk gebruikt. Op die manier krijg je het snelste resultaat.

Wat je daarbij moet zien te voorkomen is dat je op één specifieke dag uren achter elkaar achter het keyboard zit om te oefenen.

Als je dit wél doet, dan veroorzaak je niet alleen dat je er heel erg zat van wordt, maar moet je ook iedere keer als je weer achter het keyboard kruipt bijna helemaal opnieuw beginnen.

Stel dat je eens per week heel lang oefent, dan zit er een week tussen waarin je met hele andere dingen bezig bent. Je bent dan al lang weer vergeten wat je de vorige keer geleerd had.

Als je dit wilt voorkomen kun je beter iedere dag of om de dag 15 tot 30 minuten gaan oefenen.

Dit zorgt er voor dat je een bepaalde gewenning krijgt in je hoofd, in je vingers en in de rest van de lichaam. Dit is de reden dat ik dit zo belangrijk vind:

  • Je moet leren om je houding achter het keyboard als vanzelf goed te laten zijn
  • Om in een split second de goede toetsen aan te laan moeten je vingers hun weg leren vinden op het klavier
  • Het is erg wennen om beide handen verschillende handelingen te laten verrichten

Creëer vaste oefenmomenten

Om dit voor elkaar te krijgen is regelmatig oefenen de snelste oplossing, juist ook voor de lange termijn.

Dit kun je het beste creëren door een vast moment op de dag te prikken om te gaan oefenen.

Denk bijvoorbeeld aan het moment vlak na het avondeten of in de ochtend voor je werk aan.

Dit maakt dat je het makkelijker kan volhouden omdat je het onderdeel laat uitmaken van de rest van de invulling van je dag. Je gaat je andere bezigheden er dan ook op afstemmen.

Als je geen vast moment prikt dan zul je zien dat het veel moeilijker is om er regelmaat in te houden. Je moet dan iedere dag weer opnieuw bedenken óf en wannéér je op de dag gaat oefenen met keyboard spelen.

Tip 3: Ga de liedjes die je wilt leren opdelen

De tweede tip van gratis online keyboard leren spelen gaat over het sneller leren spelen van liedjes.

Dit doe je door de liedjes die je wilt gaan oefenen op te delen in verschillende stukken.

Je kunt dat beter zien welke delen van het liedje makkelijk voor je zijn en welke minder makkelijk zijn. De moeilijke stukken ga je dan vaker oefenen, terwijl de makkelijke stukken maar een beetje tijd vragen.

Als je met de moeilijke stukken bezig bent, zorg er dan voor dat je ze eerst in een heel langzaam tempo kan spelen. Als je dat gelukt is kun je steeds wat sneller gaan spelen totdat je de snelheid bereikt hebt die oorspronkelijk de bedoeling was.

Als je dit met alle delen van het liedje doet, kan je uiteindelijk het gehele liedje achter elkaar 'plakken' en er één mooi geheel van maken en zonder fouten spelen.

Gevaren van niet opdelen

Als je een liedje niet opdeelt in stukken, dan begin je net zo vaak van voren af aan totdat je het hele liedje foutloos kan spelen.

Hierdoor moet je ook de stukken die je al foutloos kan spelen telkens opnieuw spelen.

En wat eigenlijk nog veel erger is: Het gevaar ontstaat dat je jezelf fouten ongemerkt gaat aanleren. Dat komt doordat je het eerste stuk al in het goede tempo kan spelen. En als je dan bij het moeilijke stuk komt, wil je dit in het zelfde tempo door spelen.

Je bouwt de spanning voor jezelf op, want straks komt dat moeilijke stuk, en je WILT het goed doen!

En ja hoor, het gaat weer fout... Als je iets heel vaak fout doet is het steeds moeilijker om het wél goed te doen.

Zorg er dus voor dat je weet welke stukken je moeilijk vind en oefen die apart in een lager tempo. Op die manier geef je jezelf de mogelijkheid en tijd om te begrijpen wat je speelt en dit op de goede manier toe te passen.

Tip 4: Stop niet bij gratis online keyboard leren spelen

Tot slot wil ik je aanraden je niet blind te staren op gratis online keyboard leren spelen.

Eigenlijk is het overal het zelfde mee: Gratis kan heel goed zijn, maar als je investeert is het vele malen beter.

Je krijgt meer service, kunt ergens terecht met al je vragen over keyboard leren spelen en je vorderingen gaan nog sneller.

Als jij iemand bent die er voor wil gaan en in korte tijd goed keyboard wil leren spelen, dan zit er maar één ding op en dat is kwalitatieve keyboardlessen volgen.

Lessen die er voor zorgen dat je met plezier aan de slag blijft, waar je enthousiast van wordt en zin van krijgt om achter je keyboard te gaan zitten.

Geen hoge kosten

Deze lessen hoeven overigens helemaal niet duur te zijn  of veel van je tijd te kosten.

Tegenwoordig heb je namelijk ook hele goede online lessen.

En omdat pianolessen ook erg geschikt zijn om keyboard mee te leren spelen, wil ik je de online pianolessen van Cor Bakker laten zien.

Deze man is zó zeker van de kwaliteit van zijn lessen dat je ze 30 dagen mag uitproberen.

Is het niks, dan krijg je gewoon je geld weer terug.

Op die manier heeft hij alleen tevreden klanten, en dat zie je terug in de reacties.

Neem zelf anders even een kijkje, dan kun je beoordelen of het ook iets voor jou is: 

Hulp van Profpianist Cor Bakker?

cor bakker pianolessen

Cor Bakker is misschien wel de bekenste pianist van Nederland. Hij komt regelmatig op TV en speelt veel samen met andere bekende artiesten. Het leuke is dat je nu ook pianoles van hem kan krijgen. Bekijk de online pianolessen en ontdek hoe het is om net als duizenden anderen van zijn enorme ervaring te kunnen profiteren.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments