4 Gratis pianolessen online om direct toe te passen

Ben je op zoek naar gratis pianolessen online? Dan zit je hier in dit artikel helemaal goed!

Met de lessen die je hier vind kun je direct beginnen met piano leren spelen. Het zijn goede proeflessen om te kijken of je pianospelen nou echt zo leuk vind als je denkt.

Het is namelijk erg verstandig om eerst te kijken wat het precies inhoud voordat je er met volle overgave instort.

Voor je het weet ben je veel tijd en geld kwijt en is het allemaal voor niets geweest.

Ik heb deze gratis pianolessen online gezet om er voor te zorgen dat niemand een excuus heeft om te starten met pianospelen.

Mocht je liever lessen volgen van een erkende pianodcoecent (want dat ben ik dus niet), schrijf je dan even in voor deze gratis proeflessen.

Voor lessen die ik zelf heb opgedaan in de afgelopen jaren kun je snel verder lezen ūüėČ

gratis pianolessen online

Gratis pianolessen online waar je gelijk mee kan beginnen

Toen ik bezig was met deze gratis pianolessen online te zetten, was mijn uitgangspunt dat het vooral praktisch moet zijn.

Tips en lessen waar je gelijk mee aan de slag kan om je pianospel te verbeteren.

Vooraf is het misschien goed om te weten dat piano leren spelen gewoon tijd kost. Je kunt niet binnen een weekje enorm goed piano spelen.

Besef dus dat oefenen er bij hoort en dat je daar tijd voor vrij moet maken. Als je dat in je achterhoofd houdt en niet te ongeduldig bent, dan moet het helemaal goed komen. Ook jij kan een geweldige pianist worden.

Aanleg of talent er voor hebben is leuk en makkelijk, maar zeker geen vereiste. Het is uiteindelijk gewoon een vaardigheid die de meeste mensen kunnen leren.

Let’s go!

Gratis pianolessen online #1: Gebruik de juiste lesmethode

In deze rij van gratis pianolessen online wil ik graag beginnen met uit te leggen welke lesmethode voor de meeste mensen het beste werkt.

Het kan zijn dat je nog niet eerder van deze lesmethode hebt gehoord, of dat je eens een pianodocent hebt gesproken die hier niet achter stond.

Veel mensen denken namelijk dat als ze willen leren piano spelen, ze eerst noten moeten kunnen lezen.

Voorkom saaie theorie

Er zijn ook pianodocenten die deze manier van piano leren spelen de beste vinden. Het is namelijk een traditionele manier. Maar als je hiermee begint, dan begin je niet met het meest leuke deel van piano leren spelen.

Knappe jongen (of meisje) die zich hier doorheen slaat en ondertussen zijn of haar enthousiasme en motivatie voor de piano niet verliest.

Het is vooral in het begin erg theoretisch en saai.

Maar er is dus een manier om dit te omzeilen. Dat betekend niet dat je nooit meer noten kan/hoeft te gaan leren lezen, dat is helemaal aan jou. Maar als je piano leert spelen zonder noten moet je weer meer op je gevoel doen.

Dit is echter een veel leuker en ook sneller proces om te leren. Je zult binnen de kortste tijd je eerste liedje kunnen spelen wat natuurlijk enorm motiveert om er mee door te gaan.

Zo is piano leren spelen gelijk leuk

Deze andere methode van les krijgen is door te spelen op basis van akkoorden.

Hiermee hoef je niet eerst veel theorie door te spitten, maar ga je direct achter de piano beginnen. In feite doe je de theorie en de praktijk tegelijk.

Een manier is bijvoorbeeld om te proberen liedjes die je leuk vind na te spelen op de piano om zo te begrijpen hoe het liedje in elkaar steekt. Ook leer je zo, terwijl je bezig bent, ook langzamerhand de noten kennen.

Deze techniek van leren spelen begon al bij Mozart. Zo kon hij door alleen te luisteren een complete symfonie naspelen.

Natuurlijk kunnen we ons daar niet allemaal mee vergelijken, maar het is een voorbeeld om te laten zien dat wij mensen door te luisteren naar andere muziek kunnen leren spelen.

Bekijk ook de video die gaat over piano leren spleen met akkoorden als basis:

Gratis pianolessen online #2:  Stip op de horizon

In deze nummer 2 van de gratis pianolessen online komt het stellen van doelen aan bod.

Als je jezelf een leerdoel stelt, kan dit er voor zorgen dat je net even dat extra stapje zet en zo sneller piano leert spelen.

Hierbij kun je denken aan een bepaald liedje wat je goed in de vingers wilt hebben. Of dat je bijvoorbeeld meer gevoeligheid in je spel wilt kunnen brengen (Over dat tweede lees je meer in gratis pianolessen online #3 hieronder).

Als je dan je doel gehaald hebt ben je weer een stapje verder, maar dat niet alleen; Het geeft ook een heerlijk gevoel!

Voorkom deze valkuilen

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn als je deze methode als leerversneller gebruikt.

Zo kan het zijn dat je je doel hebt gehaald en dan vergeet een nieuw doel te stellen. Je blijft herhalen wat je al kan en je groeit niet meer in je pianovaardigheden.

Dat is natuurlijk erg jammer als je net zo goed op weg was en in ‘de flow’ van het leren zat.

Een ander nadeel kan zijn dat je niet geniet van het leerproces. Je bent zo hard bezig met het bereiken van je gestelde doel dat je pas weer kan genieten als je je doel hebt gehaald.

Meer geluksmomentjes

Om er voor te zorgen dat je wél met doelen kan werken maar niet in de valkuilen wil stappen die ik zojuist opnoemde, zou je een doel kunnen bedenken waarvan je  nu denkt dat het te moeilijk voor je gaat zijn.

Vervolgens bedenk je tussentijdse doelen die je gaan helpen je grote doel te behalen. Je hebt dan veel vaker een geluksmomentje en je ziet ook dat je op de goede weg bent.

Dit kun je bijvoorbeeld toepassen op een heel ingewikkeld liedje wat je wilt kunnen spelen. Deel het op in stukken en ga ieder stuk apart oefenen.

Als je alle stukken los van elkaar beheerst, speel je ze achter elkaar en voor je het weet kan je ook dat ene ingewikkelde liedje met gemak spelen.

Gratis pianolessen online #3: Leer spelen met gevoel

Van de gratis pianolessen online die ik in dit artikel heb beschreven is dit er één die het verschil kan maken om van een pianist naar een goede pianist te gaan.

Als je met gevoel kan spelen dan zorg je er voor dat je muziek gaat leven.

Vooral als je van plan bent je pianospel – op wat voor manier dan ook – aan andere mensen wil laten horen, is dit erg belangrijk om uit te blinken.

Je kunt er mensen mee raken! En je geniet zelf ook veel meer van het spelen als je dit kan.

Het is aan te leren!

Gelukkig is ook dit geen kwestie van aanleg of talent, maar kun je het gewoon aanleren.

De eerste stap die je moet zetten is je verdiepen in het liedje wat je gaat spelen. Waar gaat het liedje over? Wat wordt er mee verteld? Dit moet degene die naar je pianospel luistert terug horen in jouw voordracht.

Wat je bij het nummer voelt moet je omzetten in wat je speelt.

Het zorgt er voor dat je spel niet saai wordt, en dat het leuk blijft om naar te luisteren.

Om dat te bereiken is het belangrijk dat je ten eerste ontspannen achter de piano zit. Daardoor ontspannen je vingers ook beter en zal je vanzelf ook de toetsen minder hard aanslaan.

Daarnaast is het belangrijk om je niet alleen te concentreren wat je moet spelen, maar ook op wat je speelt. Luister naar je eigen spel.

Op welk moment zou het mooi zijn om wat harder of juist zachter te spelen? Als je het lastig vind om dit tijdens het spelen te bedenken kun je het er ook gewoon bij schrijven.

Leer van je eigen spel

Om dit nog beter te kunnen horen van jezelf is het handig om jezelf eens op te nemen met bijvoorbeeld je telefoon.

Luister het een paar keer terug en ontdek op welke punten je minder monotoon moet spelen, harder, of juist zachter. Op deze manier kun je helemaal je eigen aanslag ontwikkelen die bij jou als persoon past.

Natuurlijk helpt het in het begin ook om te zien hoe het liedje oorspronkelijk bedoelt was op de piano.

Maar er je eigen draai aan geven is echt het mooiste wat er is!

Gratis pianolessen online #4: Volg deze gratis proeflessen

Ik hoop van harte dat je geholpen bent met deze gratis pianolessen online.

Als je graag meer wilt, en wel een steuntje in de rug kan gebruiken om piano te leren spelen, dan heb ik wat leuks voor je.

Je kunt je namelijk kosteloos inschrijven voor proeflessen.

Deze gratis pianolessen online krijg je dan bezorgt via de e-mail en zijn erg praktisch. Als de proeflessen je bevallen is het mogelijk om de volgende stap te zetten naar echte pianolessen, maar dat is aan jou, je zit nergens aan vast.

Overigens zijn ook de betaalde lessen risicoloos te bekijken. Mochten ze niet bevallen dan krijg je gewoon je geld weer terug.

Maar voordat het zo ver is zou ik eerst maar eens met de gratis proeflessen beginnen:

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments