De voor- en nadelen van een stage piano

Een stage piano is vooral bedoeld om mee onderweg te kunnen nemen, en daar zijn ook de functies op afgestemd.

Het is een elektrische piano die minder functies heeft als bijvoorbeeld een keyboard of een digitale piano die veel mensen thuis hebben staan.

Ook is de stage piano er op gemaakt om zoveel mogelijk te lijken op de akoestische piano. Het is ene elektrische piano die het gevoel en geluid van een akoestische piano bijna helemaal evenaart.

Om een goed beeld te krijgen van de stage piano zijn hieronder de eigenschappen en voor- en nadelen verder toegelicht.

stage piano

Waaraan je een stage piano herkent

In vergelijking met een digitale piano voor thuis is een stage piano compacter gebouwd. Om gewicht te besparen en het gebruik eenvoudiger te maken zitten er ook minder functies op.

Als je gaat oefenen, dan heb je de tijd en de ruimte om te kijken welk geluid het mooiste klinkt, en daarvoor heb je meerdere functies nodig.

Als je op het podium of in de studio staat, waar de stage piano voor gemaakt is, dan weet je vaak al wat je wilt gaan spelen en zijn een grote hoeveelheid functies overbodig.

Stevige behuizing

Verder kun je een stage piano herkennen doordat hij een stevigere behuizing heeft als een normale digitale piano.

Zo kan hij tegen een stootje en hoef je niet bang te zijn dat hij tijdens het vervoer snel beschadigd raakt.

Wat als laatste nog gezegd moet worden is dat een stage piano een standaard heeft waar hij op rust. Een digitale piano voor thuis heeft vaak een vast onderstel waar ook de pedalen aan bevestigd zijn.

Als je pedalen op een stage piano wilt maken, zul je deze dus los moeten meenemen en aansluiten.

Het feit dat hij op een standaard staat, maakt natuurlijk dat hij makkelijker op te zetten en op te ruimen en dus te verplaatsen is.

De toetsen van een stage piano

Een stage piano komt in vergelijking met andere elektronische piano’s het dichtst bij de digitale piano die veel mensen in huis hebben staan. Beide piano’s hebben een toetsenbord of klavier dat het gevoel van een akoestische piano erg goed imiteert.

Doordat een akoestische piano met een mechanisme werkt om zijn geluid te produceren, zit er een bepaalde weerstand in de toetsen.

Bij een akoestische piano moet er namelijk een hamer tegen een snaar slaan om een bepaalde klank te krijgen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat hoe harder je op de toets drukt, hoe harder het geluid is.

De weerstand die je voelt in de toetsen word aanslaggevoeligheid genoemd. Hierdoor kun je met meer gevoel leren spelen, een belangrijk aspect bij piano leren spelen.

Verschillende toetsen

Een stage piano heeft dit in verschillende varianten, de zware en halfzware toetsen. De zware toetsen bootsen een akoestische piano zo veel mogelijk na.

Met de halfzware toetsen wordt dit ook enigsinds bereikt, maar bij deze toetsen is het belangrijker dat je er snel op kan spelen. Je hoeft de toetsen dan met minder kracht aan te slaan wil je toch het zelfde geluid produceren als bij de zware toetsen.

Belangrijk om te weten is dat ook een stage piano uitermate geschikt is om online pianolessen op te volgen vanwege zijn aanslaggevoeligheid.

Kwaliteit van het geluid

Je kunt met een stage piano erg veel verschillende klanken produceren, ook al zitten er minder functies op dan bijvoorbeeld een keyboard.

Het is echter wel zo dat je maar een paar toetsinstrumenten kunt imiteren, zoals:

 • Een akoestische piano
 • Een orgel
 • Een elektrische piano

Als je dus een veelzijdige piano zoekt, dan kun je misschien beter verder kijken naar een keyboard.

Meestal heeft een stage piano wel de mogelijkheid om de gespeelde muziek op te nemen, en om externe luidsprekers aan te sluiten met externe versterkers.

De luidsprekers

De digitale piano die bij veel pianisten thuis te vinden zijn, hebben ingebouwde luidsprekers. Dat is natuurlijk reuze handig, want anders moet je die ook nog weer los aanschaffen én je moet er plek voor hebben thuis.

Bij een stage piano is dit in de meeste gevallen anders. Deze hebben geen interne luidsprekers omdat het geluid van deze piano’s vaak harder moet zijn dan in een huiskamer.

Daarom worden er vaak externe versterkers met externe luidsprekers op aangesloten.

Kwaliteit

Er zijn wel stage piano’s met interne luidsprekers, maar dat is vooral bedoelt voor als je aan het oefenen bent. Met een optreden kunnen deze luidsprekers simpelweg niet hard genoeg gezet worden.

En als het al kan, dan is de kwaliteit van het geluid gewoon veel minder mooi dan wanneer er externe versterkers tussen zitten.

De aanschaf van een stage piano

Als je een stage piano gaat kopen dan doe je dat vooral omdat je voor een grote groep mensen gaat spelen, of vaker in een studio speelt.

Dit zijn namelijk de voordelen van een stage piano ten opzichte van een keyboard of een akoestische piano:

 • Hij is robuust en gemaakt om er mee te reizen. Dat vertaald zich ook in zijn lage gewicht. Ook het ontbreken van een vast onderstel draagt hier aan bij.
 • Een stage piano is er op gemaakt om een akoestische piano zo veel mogelijk te evenaren. Je hebt zelfs keuze in de zwaarte van de aanslaggevoeligheid.
 • Je kunt er externe luidsprekers op aan sluiten om zo ook een groot publiek mee te kunnen laten genieten van de kwaliteiten van deze elektrische piano

Kwaliteitsmerken stage piano’s

Bij de aanschaf van een stage piano is er nog wel verschil in kwaliteit.

Het is natuurlijk lastig om te zeggen welk merk het beste is, maar deze merken zie je veel door professionals gebruiken en op een podium staan:

 • (Clavia) Nord
 • Yamaha (CP serie)
 • Roland (RD serie)

Dit zijn punten die belangrijk zijn bij de aanschaf van de stage piano die voor jou het meest geschikt is (Ook als deze van een wat onbekender merk is):

 1. Hoe vind ik de toetsen spelen
 2. Kan hij de klanken voortbrengen die ik veel gebruik
 3. Zijn deze klanken van voldoende kwaliteit
 4. Is de piano eenvoudig en snel om te bedienen
 5. Is de stage piano niet te zwaar
 6. Hoe hoog is de nauwkeurigheid bij het aanpassen van de klanken

Prima om op te leren

Het kan zijn dat je toevallig een stage piano hebt staan, omdat je hem bijvoorbeeld cadeau hebt gekregen. Of omdat je er één aangeschaft hebt en je je nu afvraagt of het een geschikte oefenpiano is.

Als je op een stage piano wilt leren spelen, dan is dit geen enkel probleem. Deze piano is hier prima geschikt voor.

Zorg wel dat je hiervoor een goede cursus volgt, want dan komt deze piano het beste tot zijn recht en leer je op een makkelijke en snelle manier piano spelen.

Gebruik daarvoor deze pianolessen.

Voor je het weet speel je de eerste liedjes op je piano!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments