De voor- en nadelen van een synthesizer

Het tegenwoordige keyboard is ontstaan uit een synthesizer.

Er zijn dan ook een aantal overeenkomsten, maar ook veel verschillen, omdat het keyboard al helemaal is door-ontwikkeld.

Het grappige is dat er synthesizers zijn die helemaal geen toetsen hebben, waardoor dit instrument sowieso al afvalt om er piano op te leren spelen.

Als je echt een instrument zoekt wat op een synthesizer lijkt, maar waar je wél piano op kunt leren spelen, dan kun je beter kiezen voor een keyboard.

Dat maakt de synthesizer natuurlijk niet minder interessant, omdat je er geweldige dingen mee kan doen. Wat je er precies mee kan wordt in dit artikel verder uitgelegd.

synthesizer piano

Wat je met een synthesizer kan doen

De meeste synthesizers hebben dus maar weinig of zelfs helemaal geen toetsen. Ze hebben zelfs geen luidsprekers.

Wat je er dan mee kan doen?

Het is een veelgebruikt instrument om korte stukjes muziek (samples) mee op te nemen.

Er zitten erg veel functies op een synthesizer waardoor hij erg geliefd is bij DJ’s en bij producers.

Hij neemt de muziek namelijk niet alleen op, maar je kunt de opgenomen muziek er ook mee bewerken. Deze bewerkte stukjes zijn vervolgens weer nieuwe muziek die door de bewerking is ontstaan.

Verder kan een synthesizer ook andere muziekinstrumenten nadoen zoals piano’s en orgels.

Enorm divers

Je kunt wel zeggen dat de synthesizer met zijn komst de hele muziekindustrie op zijn kop heeft gezet. Er kunnen zoveel verschillende klanken mee gemaakt worden dat het één van de meest diverse instrumenten op de wereld is.

Het is het instrument dat achter het ontstaan van de volgende muziek genres zit:

 • Elektronische muziek
 • Techno
 • House
 • Dance
 • Trance
 • Trap
 • Electro

Als een synthesizer geen toetsen heeft, dan wordt het ook wel een soundmodule genoemd. Hier wordt dan een een los toetsenboard op aangesloten, zoals een MIDI keyboard.

Het ontstaan van de synthesizer

In 1876 vond Elisha Gray de synthesizer uit. Dit is ook de uitvinder die de telefoon mee heeft uitgevonden.

Dit is het begin geweest van een reeks ontwikkelingen die elkaar behoorlijk snel opvolgden. Er was een grote interesse in de synthesizer, vandaar dat er haast mee werd gemaakt.

Zo werd in de jaren 30 de Novachord geïntroduceerd waarin ook de technologie van de synthesizer was verwerkt, maar deze werd niet goed ontvangen.

Commercieel aantrekkelijk

In de jaren 60 kwam er wél een succesvolle synthesizer op de markt die ook voor de grote markt bereikbaar werd. Het was Robert Moog die dit voor elkaar kreeg.

In de jaren erna (jaren 70) ging het nog sneller met de ontwikkelingen en groeide de synthesizer uit tot een instrument dat compact en licht genoeg was om draagbaar te zijn.

Dit laatste was vooral te danken aan de ontwikkelingen in de elektronica.

Het was namelijk gelukt om alles in de elektronica kleiner te maken, waardoor elektrische apparaten veel compacter konden worden.

In de jaren 80 werden de synthesizer nog betaalbaarder en door de opmars van MIDI (Musical Instrument Digital Interface) konden de synthesizers eenvoudig gekoppeld worden aan andere muziekinstrumenten.

Software

Vanaf de jaren 90 werd de synthesizer verwerkt in software, waardoor er geen behuizing meer nodig was om een synthesizer te hebben. Je kon hem vanaf toen eenvoudig op een computer installeren.

Mogelijkheden om de synthesizer aan te sturen

Synthesizers die geen toetsen hebben, zullen toch aangestuurd moeten worden. Dit kan door middel van een midi keyboard, wat ook wel master keyboard wordt genoemd.

Omdat deze keyboards werden gemaakt, werden al meer synthesizers zonder toetsen ontworpen. De mensen die een synthesizer kochten, hadden er veel verstand van en wilden toch het liefst zelf bepalen welk keyboard ze op de synthesizer aansloten.

Om een dergelijk keyboard aan te sluiten op de synthesizer wordt er gebruik van USB poorten of MIDI aansluitingen.

Hiermee worden dan de klanken van de synthesizer aangestuurd.

Het is ook mogelijk om een enkele midi keyboard op verschillende synthesizers tegelijk aan te sluiten, mits deze synthesizer beschikt over meerdere midi aansluitingen.

Digitale synthesizers (als software)

Nou wordt het pas echt interessant, want een synthesizer maakt zijn zijn muziek al elektronisch, en nu is de synthesizer zelf ook digitaal te verkrijgen.

Dit is niet heel ingewikkeld, want kijk maar eens in je eigen computer.

Als jij een programmaatje hebt waarmee je het geluid van je computer kan reguleren, dan heb je eigenlijk al een soort synthesizer op je computer staan.

Overeenkomsten klassieke synthesizer

Deze vorm van een synthesizer zijn er ook in veel uitgebreidere varianten. Daar zitten dan alle functies op die ook op een fysieke synthesizer zitten.

Het is wel grappig dat als je van dit soort software op je computer hebt staan, het vaak wordt weergegeven zoals de eerste modellen van de synthesizers er uit zagen.

Andere instrumenten die van de synthesizer profiteerden

Naast dat de synthesizer vanwege zijn compactheid als keyboard in opkomst was, werd deze ook in andere soorten instrumenten verwerkt.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de gitaar.

Bij de eerste synthesizers werd deze aangestuurd door de toetsen die er op zaten, maar op een gitaar deden de snaren dat.

Daarnaast was er ook nog de keytar, wat een gitaar met een toetsenbord is. Qua uiterlijk is het meer een keyboard die er uit ziet als een gitaar, omdat er een verlengstuk aan het keyboard is gemaakt wat de hals van de gitaar moet voorstellen.

Net zoals je bij sommige gitaren ziet, werd deze keytar dan met een band over de schouder gedragen.

Kiezen tussen een synthesizer en een keyboard

Als je twijfelt of je een synthesizer of een keyboard moet gaan kopen, kijk dan nog even naar wat ieder instrument precies kan.

Hieronder word per instrument aangegeven waar je rekening mee dient te houden.

Aandachtspunten synthesizer

 • Hij heeft zelf geen luidsprekers, waardoor je die extra moet aanschaffen
 • Er zijn modellen die geen toetsen hebben, en als ze die hebben zijn het er vaak niet veel
 • Je kan zelf stukjes muziek maken, die bewerken en weer terugluisteren
 • Ontzettend veel mogelijkheden in het maken van verschillende klanken
 • Geen eenvoudig instrument vanwege alle opties die hij heeft
 • Je kunt je setje helemaal naar eigen inzicht samenstellen vanwege de externe toetsen en luidsprekers die je kan aansluiten

Aandachtspunten keyboard

 • Er zitten veel meer toetsen op, soms evenveel als een akoestische piano
 • Het is een compleet instrument met toetsen en ingebouwde luidsprekers
 • Veel voorgeprogrammeerde muziek waarop je kan voortborduren, maar die je niet met het instrument zelf kan bewerken
 • Bij aankoop van een keyboard met de meeste functies die verkrijgbaar zijn, is dit instrument bijna gelijkwaardig aan een synthesizer
 • Als oefeninstrument voor piano spelen een erg geschikt instrument, ook vanwege de gebruiksvriendelijkheid

Mocht je dus twijfelen tussen een synthesizer en een keyboard omdat je graag piano wilt leren spelen, dan is een keyboard een veel geschiktere keuze.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments