Is de Korg SP 280 beter dan zijn voorganger? Een review!

Al jarenlang timmert Korg stevig aan de weg. Deze fabrikant weet prachtige, goed klinkende en prettige piano’s op de markt te brengen. In deze review kijken we naar één specifieke piano van het merk; de Korg SP 280. Is deze digitale piano beter dan zijn voorganger, de SP 250? Is het de moeite waard om (meer) geld aan deze piano uit te geven? Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan. Je kunt hieronder al onze bevindingen vinden.

Feit is hierbij dat we uit zijn gegaan van de situatie van een beginnende pianist. We hebben bij alle facetten dan ook bekeken of deze digitale piano aansluit op de behoeften van een beginnende pianist. Ben je zelf een beginnende pianist en ben je nog op zoek naar een geschikte piano? Dan is deze review dus uitermate nuttig voor je. Lees direct verder voor onze mening over de Korg SP 280.

Korg SP 280 review

In deze Korg SP 280 review ga je ontdekken of dit een goede digitale piano voor je is

Wat krijg je als je de Korg SP 280 koopt?

De Korg SP 280 is een prachtige en veelzijdige digitale piano. Een piano met in totaal 88 toetsen inclusief hamer-actie. Deze piano heeft ongelooflijk veel functies, waarover je hieronder meer kunt lezen. Als je de Korg SP koopt, krijg je ook nog enkele accessoires meegeleverd. Zo krijg je onder andere een uitgebreide handleiding (in het Engels) een handige standaard, een adapter, een lessenaar en een sustain pedaal meegeleverd. 

Hierbij willen we graag de lessenaar, de standaard en het sustain pedaal aanstippen. Deze accessoires worden namelijk niet bij alle piano’s standaard meegeleverd. Bij de Korg SP 280 is dat dus wél het geval.

Alle functies van deze Korg digitale piano

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de Korg SP 280 een uitgebreide piano is. Dat uit zich onder andere in een overvloed aan functies. Functies waarmee je jouw pianospel kunt verbeteren, maar ook functies waarmee het gemak bevordert wordt. In onderstaande lijst kan je alle functies van deze piano vinden: 

  • 88 toetsen met natural weighted hammer action
  • 3 standen instelbaar: licht, normaal, zwaar
  • 120-stemmige polyfonie
  • 30 sounds zoals akoestische piano, electric grand, e-piano, strijkers etc.
  • Effecten: reverb, chorus
  • Geïntegreerde metronoom
  • Toonhoogte transponeerbaar
  • Layer- en partnermodus
  • Ingebouwde luidsprekers
  • Aansluitingen: stereo line-out L/R, line-in, MIDI in/out, 2 koptelefoonuitgangen, pedaalaansluiting

In deze lijst vallen ons enkele zaken op. Zo is het opvallend dat de Korg SP 280 behoorlijk veel aansluitingen heeft. Ook zijn de 30 verschillende sounds opvallend; zo heb je onder meer een electric grand sound en de sound van strijkers tot je beschikking. 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

Met bovenstaande lijst krijg je direct een duidelijk beeld van alle mogelijkheden van de Korg SP 280. Maar, welke functies springen er in onze ogen nou écht uit?  

Graag willen we allereerst de prachtige klank van de Korg SP 280 benoemen. Deze piano heeft namelijk 30 verschillende presets en een polyfonie van 120 stemmen. Door deze uitgebreide polyfonie kan je prachtige klanken uit deze piano toveren. Dat komt ook nog eens door de unieke klanken van de Korg SP 280. Bij veel vergelijkbare piano’s hoor je met name de aanslag van de toets. Bij deze piano hoor je echter ook subtiele geluiden op de achtergrond. Naast het geluid van de aanslag hoor je dus ook die subtiele geluiden; dat is een winnende combinatie.  

Veel digitale piano’s in deze prijsklasse hebben geen al te beste versterking. Dat is bij de Korg SP 280 echter compleet anders. Ja, deze digitale piano heeft perfect werkende interne speakers. Deze speakers hebben beide een vermogen van 22 watt. Hierdoor heb je altijd en overal perfect geluid; de klanken klinken vol en helder. 

Wat minder goed is aan de Korg SP 280

De Korg SP 280 heeft veel functies, maar heeft helaas ook enkele nadelen. Zo vinden wij de vorm van de piano absoluut onhandig. De onderkant van de piano heeft namelijk een bijzondere afgeronde en smalle vorm. Door die vorm is het niet zo makkelijk om een andere standaard te gebruiken. Je bent dus min of meer genoodzaakt om de meegeleverde standaard te gebruiken. Als die niet helemaal naar wens is, heb je er een flinke klus aan om een geschikt alternatief te vinden. 

Een ander nadeel is terug te vinden in de bouwkwaliteit van de toetsen, zoals we van een gebruiker kregen te horen. Deze toetsen hebben een perfecte aanslag, maar kunnen na verloop van tijd dus gaan ‘tikken’. Dat komt simpelweg omdat de toetsen enige speling krijgen. Door die speling verdwijnt de perfecte aanslag en ontstaat er een tikkend geluid. 

Het is natuurlijk de vraag of dit een structureel probleem is of een incident, maar we wilden het je niet onthouden.

Lees hier 11 reviews van andere gebruikers op Bax-shop.nl >>

De accessoires die je aan de SP 280 kan toevoegen

Bij aankoop van de Korg SP 280 krijg je standaard al meerdere accessoires meegeleverd. Onder andere een standaard, een adapter, een lessenaar en een sustain pedaal worden meegeleverd. Is het dan ook nog mogelijk om andere accessoires aan de Korg SP 280 toe te voegen? Ja, zeker! De volgende accessoires kan je nog aan de Korg SP 280 toevoegen: 

Pianobankje

Met een bankje creëer je de perfecte zithouding. Dat is niet alleen bevorderlijk voor je gezondheid, maar ook voor je pianospel.

Bekijk hier bijpassende pianobank met 37 reviews op Bax-shop.nl >>

Pedaalunit

Deze pedaalunit dient als vervanging van het standaard geleverde sustain pedaal. Deze pedaalunit is iets uitgebreid en specifiek bestemd voor de Korg SP 280

Bekijk hier bijpassende pedaalunit met reviews op Bax-shop.nl >>  

Korg SP 280 tweedehands

Als je de Korg SP 280 tweedehands gaat kopen, controleer dan of alle aansluitingen nog werken

De voor- en nadelen van de Korg SP 280 tweedehands kopen

Kan je de Korg SP 280 tweedehands kopen? Ja, dat kan zeker. Je kunt de digitale piano natuurlijk nieuw aanschaffen. Als je liever iets minder geld uitgeeft, kan je er ook voor kiezen om de Korg SP 280 tweedehands aan te schaffen. Het belangrijkste voordeel hierbij is uiteraard dat je minder diep in de buidel hoeft te tasten. Een piano heeft te maken met een afschrijving. Door die afschrijving is een tweedehands piano simpelweg goedkoper dan een volledig nieuwe piano. 

Het nadeel is echter dat je niet altijd weet wat je in huis haalt. Na verloop van tijd kan een digitale piano namelijk kuren gaan vertonen. Bij het tweedehands kopen van de Korg SP 280 is het dan ook van belang om op de huidige conditie te letten. Hoe zien de toetsen eruit? Hoe ziet het onderstel van de piano eruit? Dat zijn belangrijke indicatoren voor de huidige conditie van de piano.

Daarnaast krijg je bij de aanschaf van een tweedehands piano ook niet altijd alle accessoires meegeleverd. De Korg SP 280 krijgt standaard meerdere handige accessoires meegeleverd. Het is dan ook wenselijk dat deze accessoires mee worden geleverd door de vorige eigenaar.

Tot slot moet je je bedenken dat je bij een tweedehands digitale piano in de meeste gevallen geen aanspraak kan maken op garantie.

De Roland Korg SP 280 prijs en uitvoering

Van de Roland Korg SP 280 is eigenlijk maar één uitvoering uitgebracht. Deze uitvoering kost bij de Bax-Shop ongeveer € 575,00. Als je deze piano liever tweedehands koopt, kunnen de bedragen flink uiteenlopen. De exacte prijs is afhankelijk van de conditie en de meegeleverde (extra) accessoires. 

Conclusie van deze Korg SP 280 review

In de titel vroegen we ons af of de Korg SP 280 beter is dan de Korg SP 250, zijn voorganger. We kunnen concluderen dat de Korg SP 280 absoluut veel beter is. Het is een betrouwbare, prettige en uitgebreide digitale piano. Een digitale piano waar elke beginnende pianist ongetwijfeld veel plezier aan gaat beleven.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments