Yamaha CSP 170 review. Zijn de modernste technieken een vooruitgang?

Dankzij verschillende technologische ontwikkelingen hebben pianofabrikanten een stuk meer mogelijkheden gekregen. Onder andere Yamaha is in staat om deze ontwikkelingen om te toveren tot de meest moderne technieken. Maar, zijn de modernste technieken ook een daadwerkelijke vooruitgang? Op die vraag gaan we antwoord geven in deze Yamaha CSP 170 review.  

Deze digitale piano maakt onderdeel uit van de nieuwste Clavinova CSP Serie. Hierbij hebben ze hun ervaring met het bouwen van akoestische piano’s gecombineerd m et de nieuwste technieken. Zo verloopt het bedienen van deze piano grotendeels met behulp van een Smart Pianist app via een smartphone. Levert een dergelijke, nieuwe technologie ook echt voordelen op? We bekijken het in deze review. 

Yamaha CSP 170 review

In deze Yamaha CSP 170 review ga je de voor- en nadelen van deze digitale piano ontdekken

Wat krijg je als je de Yamaha CSP 170 koopt?

Bij het aanschaffen van deze piano hoef je niet op al te veel accessoires te rekenen. Sterker nog: Yamaha heeft ervoor gekozen om nagenoeg geen accessoires mee te leveren. Je krijgt alleen een handleiding, een adapter en een registratienummer om je online aan te melden. Is het per sé een nadeel dat je zo weinig accessoires meegeleverd krijgt? Nee, in onze ogen niet. Het betekent indirect namelijk dat deze piano alle benodigde functies al als standaard heeft. Hierbij kan je denken aan een ingebouwde lessenaar en koptelefoonhouder. 

Alle functies van deze digitale piano op een rij

Deze innovatieve piano heeft een uitgebreid palet aan functies. Wij hebben alle functies in onderstaande lijst voor je samengevat: 

 • 88 toets Natural Wood NWX klavier, Ivory keytop, escapement
 • Sampling Yamaha CFX, Bösendorfer Imperial
 • CFX Binaural Sampling
 • Virtual Resonance Modeling (VRM)
 • 256-stemmige polyfonie
 • 692 Voices + 29 Drum/SFX Kits, 396 Pro Styles, 34 Session Styles, 4 Free Play Styles, 36 Pianist Styles
 • USB-to-host/device, Ipad
 • Speakers 2 x 16 cm, 2 x 8 cm. 
 • Duo versterker 2 x 45 Watt
 • 403 preset songs
 • USB audiorecorder (WAV)
 • DSP-effecten: reverb (58 typen)
 • Layer- en splitfunctie
 • Ingebouwde metronoom
 • Vocal Harmony VH (44 Preset)
 • Intelligent Acoustic Control
 • Acoustic Optimizer & Stereophonic Optimizer
 • Audio to Score 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

Bij het bespreken van de belangrijkste functies kunnen we niet om de nieuwste technologie heen. De Yamaha CSP 170 is namelijk de eerste piano die je volledig met een smartphone en/of tablet kunt bedienen. Deze bediening gaat hand in hand met de speciale CSP app. Deze app is in staat om allerlei muziek te analyseren. Je kunt een willekeurig audio nummer uitkiezen en de app maakt hier vervolgens automatisch een bladmuziek van. Hierdoor ben je in staat om alle gewenste liedjes op de piano te spelen.  

Het spelen van al jouw lievelingsliedjes gaat bovendien een stuk makkelijker en leuker dankzij de Stream Light functie. Op het moment dat jij een liedje via de CSP app streamt, lichten de pianotoetsen op die gespeeld moeten gaan worden. Je hebt hierdoor een handige leidraad en kunt zodoende al snel jouw lievelingsliedjes onder de knie krijgen. 

Daarnaast zijn we ook te spreken over de klankbeleving van deze piano. Enerzijds wordt deze ultieme klankbeleving gecreëerd door de techniek genaamd  Virtual Resonance Modeling. Alle aanslagen op de toets worden perfect omgezet in de meest fraaie klanken. Deze klanken komen tevens fraai tot uiting dankzij de speakers en de duo versterker (2 x 45 watt). 

Tot slot willen we ook graag nog de grote verscheidenheid aan effecten, styles en klanken benoemen. Je kunt dankzij deze grote verscheidenheid simpelweg alle muziekstijlen produceren. Om het nog mooier te maken, heb je nu ook de beschikking over een Vocal Harmony functie. Hiermee is het mogelijk om onder meer een meerstemmige zang te verkrijgen.  

Wat minder goed is aan de CSP 170

De bediening van deze piano via de smartphone/tablet heeft ook een kanttekening. Het is namelijk wél vereist dat je een smartphone en/of tablet tot je beschikking hebt. Daarbij dient het een toestel met iOS of Android besturingssysteem te zijn. Ook is het zo dat je apparaat altijd voldoende opgeladen moet zijn. Deze nieuwe technologie brengt absoluut veel voordelen met zich mee, maar je moet ook rekening houden met bovenstaande. 

De accessoires die je aan deze piano kan toevoegen

Dankzij de binaural samples van deze Yamaha piano is het nóg prettiger om met een hoofdtelefoon op piano te spelen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze functie, moet je uiteraard wel een juiste hoofdtelefoon hebben. De hoofdtelefoon is echter niet het enige accessoire die je toe kunt voegen: 

Pianobank/Pianokruk

Met een bankje of een krukje kan je altijd een perfecte zithouding aannemen. Deze zithouding draagt bij aan de gesteldheid van jouw lichaam en aan de kwaliteit van jouw pianospel.

​Bekijk hier bijpassende pianobank met reviews op Bax-shop.nl >>

Lamp 

Het is nooit een verkeerd idee om de piano iets beter te verlichten met behulp van een lamp. Hiermee kan je ook ’s avonds, en in donkere ruimtes, perfect zicht op je bladmuziek hebben.

Bekijk hier bijpassende lamp met 32 reviews op Bax-shop.nl >>

Expressiepedaal 

Met een dergelijk pedaal ben je in staat om het geluid van het toetsinstrument aan te passen. Het is een vrij unieke accessoire voor een piano.

Bekijk hier bijpassende expressiepedaal met 22 reviews op Bax-shop.nl >>

Hoofdtelefoon 

Met de juiste hoofdtelefoon kan je optimaal genieten van de prachtige klanken van de Yamaha CSP 170.

Bekijk hier bijpassende hoofdtelefoon met 56 reviews op Bax-shop.nl >>

De Yamaha CSP 170 kopen? Prijs en uitvoeringen

Heb je mogelijke interesse om de Yamaha CSP 170 aan te schaffen? In dat geval heb je de keus uit enkele varianten: 

 • Yamaha CSP-170PE, kleur: hoogglans zwart - € 2959,00
 • Yamaha CSP-170B, kleur: zwart - € 2545,00
 • Yamaha CSP-170WH, kleur: wit - € 2699,00 

Let bij het aanschaffen van deze piano dan ook goed op de kleur. Zoals je kunt zien, wordt de prijs tenslotte enigszins beïnvloed door de kleur. 

Conclusie van deze Yamaha CSP 170 review

Deze review over de innovatieve CSP 170 piano is uiterst positief te noemen. We kunnen dan ook stellen dat we met een revolutionaire en geweldige piano hebben te maken. De Yamaha CSP 170 heeft eigenlijk alles wat je in een piano zoekt. De mogelijkheid om deze piano via een app te bedienen, is uniek te noemen. De werking is echter onwijs perfect, waardoor andere fabrikanten snel zullen gaan volgen. Hoe dan ook: deze digitale piano is meer dan de moeite waard.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments