Een review van de Yamaha CLP 625. Is hij je geld waard?

Elke euro die je hebt, kun je maar één keer uitgeven. Des te meer reden om goed onderzoek te doen naar je nieuwe piano. Welke functies moet de nieuwe piano hebben? Welk budget heb je over voor je nieuwe piano? En welke piano heeft op dat gebied de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Wellicht is dat wel deze digitale piano van Yamaha. Wij zijn op zoek gegaan naar de voor- en nadelen ervan. In deze Yamaha CLP 625 review kan je onze bevindingen vinden! 

Yamaha noemt de CLP 625 zelf de piano voor elke beginner. Daarbij benoemt Yamaha ook dat deze piano de twee beste vleugels ter wereld combineert: Bösendorfer Imperial en de Yamaha CFX. Dat zijn nogal gedurfde uitspraken. Aan ons de taak om te bepalen of deze uitspraken ook juist zijn. Is deze piano je geld waard? Je leest het hieronder. 

Yamaha CLP 625 review

In deze Yamaha CLP 625 review ga je ontdekken of dit een goede beginners piano is of niet

Wat krijg je als je de Yamaha CLP 625 koopt?

Als je als beginner zijnde een nieuwe piano koopt, heb je behoefte aan enkele handige accessoires. Bij veel piano’s krijg je bij aanschaf direct meerdere hulpmiddelen meegeleverd. Geldt dat ook voor dit exemplaar? Nou, dat valt ietwat tegen. Bij aanschaf krijg je alleen een handleiding, een adapter en een muziekboek (50 Classical Music Masterpieces) meegeleverd. Gelukkig kan je altijd zelf nog accessoires toevoegen; daarover kan je later meer lezen in deze Yamaha CLP 625 review. 

Alle functies van deze piano op een rij

We durven te stellen dat de Yamaha CLP 625 een tamelijk uitgebreide piano is. Bekijk maar eens onderstaande lijst met daarin de functies van deze digitale piano: 

 • CFX- en Bösendorfer Imperial-vleugelsamples
 • CFX bi-aurale sampling
 • Smooth Release
 • Toets-lossamples
 • Snaarresonantie
 • Demperresonantie
 • 256-noten polyfonie
 • 10 voices
 • Graded Hammer 3X klavier met synthetisch ebbenhout en synthetisch ivoren toetsbeleg
 • Repetitiemechaniek
 • Duaal/duo
 • Digitaal effect (Reverb; nagalm)
 • 10 voice demosongs + 50 pianosongs
 • 2-sporenrecorder
 • USB TO HOST
 • Dubbele hoofdtelefoonaansluiting
 • 20 W x 2 versterkers
 • 10 cm x 2 luidsprekersysteem
 • Acoustic Optimizer
 • 2-sporenrecorder
 • Stereophonic Optimizer
 • Muzieksteunen 

Wat we zoal over dit lijstje kunnen zeggen? Onder andere dat je ongelooflijk veel waar voor je geld krijgt. Wat dat betreft heeft Yamaha absoluut goed werk afgeleverd. 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

Welke functies vallen nou écht op bij de Yamaha CLP 625? Dat is onder andere de mogelijkheden om twee sporen op te nemen. Met name voor beginners is dit een ongelooflijk handige functie. Je kunt hiermee namelijk eerst de akkoorden van een liedje opnemen. Vervolgens kan je later de melodie mee gaan spelen. Zo is het mogelijk om snel(ler) de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Bijkomend voordeel is dat je deze piano ook op een computer aan kunt sluiten. 

Ook zijn we bijzonder te spreken over de klank van de piano. Dankzij de twee vleugels – CFX en Bösendorfer Imperial – klinken de klanken ongelooflijk helder en prettig. Dat is ook te danken aan de ingebouwde speakers. Deze speakers weten het geluid goed over te brengen. Wil je liever niet dat iedereen van je pianospel mee kunt genieten? Dan kan je ook een hoofdtelefoon aansluiten. Een unieke functie van de CLP 625 is daarbij dat je zelfs twee hoofdtelefoons aan kunt sluiten. 

Als je met een hoofdtelefoon op gaat spelen, weet Yamaha de allerbeste geluidsensatie te creëren. Hoe men dat doet? Door de nieuwe binaural samples. Dit systeem zorgt er in feite voor dat de pianoklanken via de hoofdtelefoon véél beter klinken. Weinig andere fabrikanten weten dit voor elkaar te krijgen. 

Wat minder goed is aan deze digitale piano

Zo, we zijn vooralsnog behoorlijk positief over deze digitale piano van Yamaha. Men heeft absoluut goed werk afgeleverd. Maar, hebben wij ook nog nadelen weten te ontdekken? Eigenlijk hebben we maar één nadeel weten te ontdekken. Dat nadeel heeft niks met de piano te maken, maar met de meegeleverde accessoires. Je krijgt namelijk behoorlijk weinig accessoires meegeleverd. Hierdoor moet je separaat nog de nodige accessoires aanschaffen. Houd hier dan ook rekening mee. 

De accessoires die je aan de CLP 625 kan toevoegen

We gaven hierboven al aan dat het een nadeel is dat je weinig accessoires meegeleverd krijgt. Gelukkig is het mogelijk om veel accessoires nog separaat aan te schaffen. Door deze accessoires aan te schaffen, breng je een extra dimensie aan je pianospel. Bovendien ben je hierdoor in staat om nóg sneller en beter te leren. De volgende accessoires kan je aan de CLP 625 toevoegen: 

Pianobank

Voor je gehele lichaam is het ontzettend belangrijk om de juiste zithouding aan te nemen. Die zithouding kan je creëren door een pianobank aan te schaffen. Met een pianobank zit je altijd goed, waardoor je pianospel ook beter uit de verf komt.

Bekijk hier bijpassende pianobank met reviews op Bax-shop.nl >>

Hoofdtelefoon

Yamaha heeft met de CLP 625 voor een nieuwe dimensie binnen de pianowereld gezorgd. Het is namelijk nog nooit zo prettig geweest om via een hoofdtelefoon naar je eigen klanken te luisteren. Schaf dus een hoofdtelefoon aan, plug deze in de piano in en geniet van de prachtige klanken!

Bekijk hier bijpassende hoofdtelefoon met 26 reviews op Bax-shop.nl >> 

Lessenaar lamp

Voor het verlichten van je bladmuziek is een lessenaar lamp eigenlijk onmisbaar. Hierdoor kan je óók in donkere ruimtes en/of in de avonduurtjes probleemloos op je piano spelen.

Bekijk hier bijpassende lessenaar lamp met 29 reviews op Bax-shop.nl >>

De Yamaha CLP 625 prijs en uitvoeringen

Yamaha heeft ervoor gekozen om de Yamaha in meerdere kleuren uit te brengen. Hieronder kan je een overzicht van de uitvoeringen plus bijbehorende prijzen vinden: 

 • Yamaha CLP-625PE hoogglans zwart: € 1289,00
 • Yamaha CLP-625B zwart: € 1249,00
 • Yamaha CLP-625WH wit: € 1249,00
 • Yamaha CLP-625R bruin: € 1207,00 

Conclusie van deze Yamaha CLP 625 review

Is de Yamaha CLP 625 een goede piano? Ja, absoluut. Is deze piano je geld waard? Ja, absoluut. Is dit ook het beste wat je voor dit geld kunt kopen? Ja, zonder enige twijfel. Deze piano heeft eigenlijk alles waar een beginnende pianist behoefte aan hebt. Voor elke beginnende pianist kunnen wij de aanschaf van deze piano dan ook aanraden. Het is in onze ogen één van de piano’s met de beste prijs-kwaliteitsverhouding 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments