Een review van de Yamaha CLP 685. Een waar topmodel?

Het merk Yamaha is één van de beste merken binnen de pianowereld. Voor zowel beginnende- als voor ervaren pianisten levert Yamaha meerdere fraaie, digitale piano’s af. Deze piano’s zijn over het algemeen onwijs goed en hebben een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Geldt dat ook voor de Yamaha CLP 685? Wij zijn op onderzoek uitgegaan. 

Met een prijskaartje van ruim 3700 euro voor de Yamaha CLP-685PE mag je heel wat verwachten van deze piano. Kunnen we deze piano als een waar topmodel beschouwen? Is deze piano geschikt voor een beginnend pianist? In deze review hebben wij de functies, voor- en nadelen, de prijs en een eindconclusie op een rijtje gezet. Lees direct door om er achter te komen of deze digitale piano een waar topmodel is. 

Yamaha CLP 685 review

Ontdek in deze Yamaha CLP 685 review of dit daadwerkelijk een topmodel mag heten

Wat krijg je als je de Yamaha CLP 685 koopt?

Bij de aanschaf van een digitale piano is het wenselijk om meerdere accessoires meegeleverd te krijgen. Bij deze digitale piano krijg je helaas niet al te veel accessoires meegeleverd. Het enige wat je krijgt, is een handleiding, een adapter en een muziekboek (50 Classical Music Masterpieces).  

Hierbij moeten we wel opmerken dat andere accessoires, zoals een lessenaar, ingebouwd zitten. Het is dus zeker aan te raden om je niet blind te staren op bovengenoemde accessoires. 

De Yamaha CLP 685 is overigens een complete piano inclusief onderstel en pedalen. Dankzij handige functies en geweldig klavier is het speelplezier ontzettend hoog. 

Alle functies van deze digitale piano op een rij

In de inleiding van deze review zeiden wel dat Yamaha uitgebreide piano’s levert. In onderstaande lijst kan je alle functies van deze digitale piano op een rijtje vinden: 

 • GrandTouch met escapement klavier
 • Linear Graded Hammers en Counterweight
 • Toetsbeleg van synthetisch ebbenhout en synthetisch ivoor
 • Polyfonie: 256 noten
 • 3 pedalen: Damper, Sostenuto, Soft
 • GP Response demperpedaal
 • Instelbare aanslaggevoeligheid (Hard 2, Hard 1, Medium, Soft 1, Soft 2, Fixed)
 • Pianosample: Yamaha CFX, Bösendorfer Imperial
 • Piano-effecten: VRM, Smooth Release, key-off samples
 • Aantal klanken: 49 + 480 XG + 14 drumkits
 • Aantal ritmes: 20
 • Aantal preset-songs: 20 (Voice Demo) + 50 (Piano) + 303 (les)
 • Songrecorder (250 songs, 16 tracks)
 • USB audiorecorder (WAV)
 • display: LCD, 128 x 64 pixels
 • DSP-effecten: reverb (6 typen), chorus (3), brilliance (7), effect (12)
 • Layer- en splitfunctie
 • Ingebouwde metronoom
 • Ingebouwde lessenaar en hoofdtelefoonhouder
 • Luidsprekers: 2x (16 cm + 8 cm + 2.5 cm)
 • Versterker: 2x (50 W + 50 W + 50 W)
 • Speaker Box
 • Intelligent Acoustic Control
 • Acoustic Optimizer & Stereophonic Optimizer 

We kunnen gerust stellen dat we met een onwijs uitgebreide piano te maken hebben. 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

Bij een digitale piano speelt het geluid altijd een belangrijke rol. Je wilt immers dat jouw klanken helder en zo natuurgetrouw mogelijk klinken. Daar heeft Yamaha enkele handige functies voor ingebouwd. Zo heeft deze digitale piano de beschikking over een 3-weg speakersysteem. Dit betekent dat de klanken via 3 verschillende speakers hoorbaar zijn. Hier heeft Yamaha ook nog volledige nieuwe Spruce-Cone speakers voor gebruikt. Deze speakers zijn van echt hout gemaakt, terwijl de speakers normaliter van plastic worden gemaakt. De echte houten speakers zijn in staat om elk detail en elke klank perfect tot uiting te brengen. 

Ook heeft de Yamaha CLP 685 de beschikking over een gloednieuw klavier. Het GrandToucht toetsenbord van Yamaha voldoet aan alle verwachtingen. Het belangrijkste kenmerk hiervan is wellicht dat het toetsenbord over contragewichten beschikt. Hierdoor kunnen we stellen dat deze digitale piano de beste klanken produceert van alle digitale piano’s uit de CLP-lijn van Yamaha. 

Tot slot zijn we ook onder de indruk van de ingebouwde Bluetooth verbinding. Met deze verbinding is het mogelijk om je laptop, smartphone of tablet aan de piano te koppelen. Zodoende kan je perfect gebruik maken van apps, kan je begeleiding van digitale lesboeken gebruiken en kan je populaire muziek als achtergronddeuntje gebruiken. Daarbij is het ook nog mogelijk om je piano alleen als luidspreker te gebruiken. Je speelt de muziek via je smartphone op de piano af; ideaal! 

Wat minder goed is de aan de CLP 685

Het mag duidelijk zijn dat de CLP 685 een prachtige sound biedt. Daarnaast is het prettig dat deze digitale piano onwijs veel functies heeft. Hebben we ondanks deze lovende woorden ook nog nadelen weten te vinden? Ja, toch wel. 

Zo is het bijvoorbeeld niet altijd handig dat de piano maar liefst 130 kilo weegt. Je kunt de piano niet al te makkelijk verplaatsen. Het nadeel hiervan? Je piano moet altijd op dezelfde plaats staan, waardoor je niet al te flexibel bent. 

Daarnaast is het zo dat deze digitale piano niet voor iedereen betaalbaar is. Niet elke beginnende pianist wilt immers ruim 3700 euro voor de CLP-685PE neertellen. Desalniettemin is deze piano het bedrag wel dubbel en dwars waard. 

De accessoires die je aan deze piano kan toevoegen

Uiteraard is het ook nog mogelijk om deze piano verder uit te breiden. Daarvoor kan je onder meer voor één van de volgende accessoires kiezen: 

Hoofdtelefoon

Met een hoofdtelefoon kan je perfect genieten van de nieuwe binaural samples van Yamaha. Bovendien stoor je andere niet met jouw pianospel.

Bekijk hier bijpassende hoofdtelefoon met 27 reviews op Bax-shop.nl >>   

Pianobank 

Met een krukje verkrijg je een optimale zithouding. Dit is bevorderlijk voor je pianospel, maar is ook gezond voor je gehele lichaam. Door een krukje te gebruiken zit je in ieder geval altijd op de juiste manier achter de piano.

Bekijk hier bijpassende pianobank met reviews op Bax-shop.nl >>

Lamp 

Dit handige lampje stelt je in staat om altijd je bladmuziek goed af te kunnen lezen. Ook als het donker is, kan je piano spelen dankzij dit lampje.

Bekijk hier bijpassende pianolamp met 32 reviews op Bax-shop.nl >>   

De Yamaha CLP 685 kopen? Prijs en uitvoeringen

Heb je oren naar de aanschaf van een Yamaha CLP 685? Hieronder kan je een overzicht vinden met de verschillende uitvoeringen en bijbehorende prijzen: 

 • Yamaha CLP-685PE: hoogglans zwart - € 3729,00
 • Yamaha CLP-685B: piano zwart - € 3633,00
 • Yamaha CLP-685PWH: hoogglans wit - € 4092,00

Conclusie van deze Yamaha CLP 685 review

Is deze digitale piano een waar topmodel? Ja, absoluut. Het bovengenoemde prijskaartje is deze digitale piano ook meer dan waard. Je koopt een uitgebreide, kwalitatief hoogwaardige en onwijs goed klinkende piano. Wat wens je nog meer? Wij kunnen de aanschaf van deze digitale piano van Yamaha zonder meer aanraden!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments