Is de Yamaha P45 écht een goede beginnerspiano? Een review!

In deze Yamaha P45 review ga je ontdekken of deze digitale piano zijn geld waard is. Hij wordt namelijk veel aangeprezen als beginnerspiano, maar is dat wel echt zo? 

Misschien ben je op het spoor van deze piano gekomen op aanraden van een keyboard- of pianodocent. Of je hebt er goede verhalen over gehoord en gelezen van andere toetsenisten. 

Hoe het ook zij, als beginner wil je in staat zijn om in ieder geval de basistechniek onder de knie te krijgen. 

Maar, welke beginnerspiano schaf je nou het beste aan? 

In deze review zetten wij de plus- en minpunten van deze piano op een rijtje. Lees vervolgens in de conclusie of de Yamaha P45 écht geschikt is als beginnerspiano.

Yamaha P45 review

De Yamaha P45 wordt neergezet als een echte beginnerspiano, maar is dat ook zo?

Wat krijg je als je de Yamaha P45 koopt?

Als je besluit om de Yamaha P45 te kopen, krijg je enkele accessoires standaard meegeleverd. Je krijgt een handleiding, een sustain pedaal, een stroomkabel en een muziekstandaard meegeleverd. Let op: je krijgt dus geen onderstel geleverd.

Met deze samenstelling zou je in staat moeten zijn om direct van start te gaan. Voor een optimale beleving is het misschien handig om zelf voor een koptelefoon te zorgen. Deze kan je op de hoofdtelefoon aansluiting aansluiten.

Alle functies van de P45 op een rij

Als beginnende piano speler stel je bepaalde eisen aan een piano. Heeft de Yamaha P45 de beschikking over functies die deze eisen inwilligen?

Hieronder vind je een lijst met daarin alle functies van deze piano:

 • 88 gewogen toetsen met een matte toplaag
 • Graded Hammer Action
 • Aanraakgevoeligheid van de toetsen: hard, gemiddeld, zacht en fixed
 • AWM Stereo Sampling Sound
 • 64 stemmige polyfonie
 • 10 verschillende klanken
 • 10 voorbeeld liedjes + 10 demo liedjes
 • Twee modules: duo en duaal
 • Metronome, Transpose, Fine-tuning
 • Speakers: 6W + 6W (12cm x 2)
 • Aansluitingen: USB, hoofdtelefoonaansluiting, sustain pedaal aansluiting
 • Afmetingen: 1,326 x 295 x 154 mm
 • Totaal gewicht: 11,5 kilogram

De belangrijkste functies verder uitgelegd

We kunnen ons voorstellen dat niet alle bovenstaande functies je evenveel zeggen. Daarom zullen we een aantal functies nader toelichten. 

Duo Mode

Eén van de opvallende functies aan deze piano is de Duo Mode; hiermee kan je het keyboard in 2 delen opsplitsen. Dit is met name handig als je je wilt focussen op een beperkt aantal toetsen. Ook biedt dit mogelijkheid om samen met een ander te spelen, bijvoorbeeld als je les krijgt.

Toetsen en geluid

De Yamaha P45 heeft daarnaast de beschikking over 88 gewogen toetsen. Deze toetsen geven in totaal tien verschillende klanken, waaronder de klanken van een harpiscord, van een clavinet en van een elektrische piano.

Het geluid van de Yamaha P45 wordt ten ore gebracht met ingebouwde speakers. Doordat het geluid direct uit de piano komt, creëer je een realistische geluidsweergave.

Yamaha P45 aansluitingen

Zeker voor een beginner zitten er voldoende aansluitingen op de P45

Aansluitingen

Dankzij de USB aansluiting kan je de piano ook op je computer aansluiten. Je computer kan je vervolgens als een MIDI controller gebruiken. Ook kan je dus gebruik maken van de koptelefoon aansluiting en logischerwijs het sustain pedaal aansluiten op de bijbehorende aansluiting.

Aanraakgevoeligheid

Een handige feature is dat je zelf de aanraakgevoeligheid van de toetsen in kunt stellen. Als je de aanraakgevoeligheid bijvoorbeeld op de zwaarste stand zet, is het geluid beter/gematigder. Dit is echter een kwestie van zelf uitproberen en bepalen bij welke aanraakgevoeligheid het geluid het prettigst klinkt.

Wat minder goed is aan de P45

Natuurlijk zijn bovenstaande functies fijn, maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn bij deze digitale piano. Om het juiste beeld ervan te krijgen merken wie hieronder een aantal minder goede kanten van de piano op.

Geluidskwaliteit is niet 'top notch'

In de praktijk blijkt dat de geluidskwaliteit van de Yamaha P45 ietwat te wensen overlaat. Gebruikers omschrijven het geluid als soms flets en galmend. Ook blijkt bij het spelen dat de hogere tonen zachter klinken dan de overige tonen.

Let op, dit zijn beoordelingen van gevorderde pianisten, die het zich kunnen permitteren hierin kieskeurig te zijn. 

Yamaha P45 sustainpedaal

Niet iedereen is even goed te spreken over het bijgeleverde sustainpedaal

Gevoeligheid sustain pedaal

Daarnaast is er enig kritiek op de werking van het sustain pedaal. Het is bij een dergelijke piano fijn dat een sustain pedaal meegeleverd wordt, maar de werking van het pedaal is niet zoals deze hoort te zijn.

Als je het pedaal een beetje omhoog laat komen, wordt het geluid namelijk direct afgekapt.

Aansluiting hoofdtelefoon

Tot slot is de plaatsing van de aansluiting voor de hoofdtelefoon niet al te handig. Deze bevindt zich aan de achterkant van de piano, waardoor het enigszins lastig is om in- en uit te pluggen.

De accessoires die je aan de P45 kan toevoegen

Als je eenmaal de eigenaar van de P45 bent, kan je altijd nog accessoires toevoegen. Zo circuleren op het internet meerdere verhalen rond van gebruikers die een aanpassing aan het sustain pedaal hadden. 

Beter sustainpedaal

Deze gebruikers konden zich vinden in de kritiek dat het meegeleverde pedaal niet naar wens functioneerde. Het is dus absoluut mogelijk om achteraf een ander sustain pedaal aan te schaffen en aan de Yamaha P45 te koppelen.

Het is echter aan te raden om eerst te ontdekken of je dit pedaal überhaupt gaat gebruiken de komende tijd. Daarnaast is het handig om zelf te ervaren of de werking van het bijgeleverde pedaal niet naar je wens is. Misschien vind jij het wel een prima pedaal. 

Pianostandaard

Bij de aanschaf van de Yamaha P45 krijg je een muziekstandaard meegeleverd. Dit moet je echter niet verwarren met een pianostandaard. De muziekstandaard is om je bladmuziek (of eventueel tablet) op te leggen zodat je deze makkelijk kan aflezen. 

Een pianostandaard is het onderstel waar je de piano op kan plaatsen. Dan hoeft hij niet op een tafel te staan en je kan het geheel er ook wat stijlvoller er uit laten zien. 

Bekijk bijpassende pianostandaard met 10 reviews op Bax-shop >>

Koptelefoon (handig!)

Voor de beleving tijdens het spelen kan het ook lonend zijn om een nieuwe, goede koptelefoon aan te schaffen. Een koptelefoon sluit je aan via de koptelefoonaansluiting; deze bevindt zich, ietwat onhandig, aan de achterkant van de piano.

Bekijk bijpassende koptelefoon met 39 reviews op Bax-shop >>

Tas voor vervoer

Tot slot kan je ook nog een tas aanschaffen waarin je de Yamaha P45 kunt vervoeren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld voor de Yamaha SCP120 kiezen. Deze roltas is specifiek geschikt voor onder andere de Yamaha P45.

Yamaha P-45 Digital piano

Qua details is het gelukkig echt Yamaha kwaliteit

Waar je de Yamaha P45 het beste kan kopen

Als je de Yamaha P45 wilt kopen, heb je meerdere (goede) opties. Bij bijvoorbeeld Coolblue kan je de piano kopen, waarbij je deze de volgende dag gratis thuis kan laten bezorgen.

Voorkeur voor Bax-shop

Een andere goede mogelijkheid is om de piano bij Bax-shop aan te schaffen. Dit is een gespecialiseerde (online) winkel waarbij de focus op muziekinstrumenten ligt. Het is bij Bax-shop mogelijk om de Yamaha P45 online te bestellen, maar je kunt deze ook ophalen in één van de winkels van Bax-shop.

Deze winkels bevinden zich in Goes, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Het hier kopen van de Yamaha P45 heeft absoluut zijn voordelen. Je koopt bij een gespecialiseerde winkel, waardoor je ook kunt rekenen op een gespecialiseerde service.

Mocht er onverhoopt iets met de piano gebeuren, ben je dan bij Bax-shop ook aan het juiste adres.

Tweedehands?

Je kunt ook altijd nog voor de iets voordeligere optie gaan: de piano tweedehands aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats. Daarover kan je onder het kopje ‘Aandachtspunten bij Yamaha P45 tweedehands kopen’ meer vinden.

Aandachtspunten bij Yamaha P45 tweedehands kopen

Voor veel beginnende pianisten kan de aanschaf van een piano een risico zijn. De kans bestaat namelijk dat je het piano spelen niet al te leuk vindt. Het aanschaffen van een dure piano is in dat geval ontzettend zonde.

Mede daarom kan het verstandig zijn om een dergelijke piano tweedehands aan te schaffen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Als je besluit om dit te gaan doen, is het aan te raden om sowieso op de meegeleverde accessoires te letten.

Aan het begin van dit artikel heb je kunnen lezen met welke accessoires de Yamaha P45 standaard geleverd wordt. Let er dus goed op of deze accessoires ook meegeleverd gaan worden indien je de piano via Marktplaats aanschaft.

Wees voorzichtig

Anderzijds is het ook aan te raden om de piano niet zomaar op te laten sturen. Een piano is een gecompliceerd instrument waar je voorzichtig mee om dient te gaan. Het zou dan ook verstandiger zijn om de piano zelf op te gaan halen.

Tot slot is het uiteraard aan te raden om op de staat van de piano te letten.

 • Hoe ziet de piano er van de buitenkant uit? 
 • Zien de toetsen er nog netjes uit? 

Dergelijke vragen zijn eigenlijk altijd belangrijk als je een tweedehands product koopt, dus dat geldt ook bij de Yamaha P45.

Overigens kan je hier ook een tweedehands piano kopen met meer zekerheid zoals garantie en klantenservice. 

De Yamaha P45 prijs

Een belangrijk facet is uiteraard de prijs die je voor de Yamaha P45 dient te betalen. Hieronder kan je de prijs voor deze piano vinden bij de hierboven besproken winkels:

Conclusie van deze Yamaha P45 review

Na het bestuderen van alle facetten van deze piano zijn we uiteindelijk tot de volgende conclusie gekomen. We kunnen stellen dat de Yamaha P45 absoluut geschikt is als beginnerspiano.

Het prijskaartje voor deze piano valt relatief gezien mee, terwijl de piano wel een prima kwaliteit heeft. In vergelijking met vergelijkbare varianten is het geluidsniveau van de Yamaha P45 behoorlijk goed te noemen.

Daarnaast is het absoluut een pluspunt dat je met de Duo Mode kunt spelen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld met je pianodocent samen wilt spelen. Ook kan het handig zijn om het keyboard in 2 delen te splitsen, zodat je je op één van de twee delen kunt focussen.

Als je besluit om deze piano aan te schaffen, willen we wel nog één advies meegeven. Probeer het sustain pedaal uit. Bevalt deze niet? Schaf een andere aan. Daarmee kan je het spelplezier en je uiteindelijke pianospel flink verbeteren. De meegeleverde sustain pedaal kan namelijk een belemmerende factor zijn.

Al met al concluderen we dat dit een piano met min- en pluspunten is. De pluspunten wegen echter fors op tegen de minpunten, met name voor de situatie waarbij een beginnende pianist gebruik van de Yamaha P45 maakt.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments