Is de Roland RP 102 zijn aanschafprijs waard? Ontdek het in deze review!

Ben je op zoek naar een nieuwe digitale piano? Is je oog daarbij wellicht op één van de modellen van Roland gevallen? Deze fabrikant staat bekend om de goede en prettige digitale piano’s. Geldt dat ook voor de Roland RP 102? In deze Roland RP 102 review lees je alles over deze digitale piano! 

Als we naar de Roland RP 102 kijken, zien we een compacte en fijne digitale piano. De piano is niet zo groot als een akoestische piano en heeft bovendien niet het prijskaartje van een akoestische piano. Voor een beginnende pianist ziet deze digitale piano er dan ook bijzonder goed uit, althans op papier. Of de Roland RP 102 de moeite waard is, lees je hieronder.

Roland RP 102 review

In deze Roland RP 102 review ontdek je of dit een goede piano is

Wat krijg je als je de Roland RP 102 koopt?

Als je besluit om de Roland RP 102 te kopen, krijg je hier meerdere accessoires bijgeleverd. Zo krijg je standaard een handleiding, een AC adapter, een bijbehorende stroomkabel en een bladmuziekstandaard meegeleverd. Deze accessoires zitten dus in de totaalprijs voor de digitale piano. Uiteraard kan je desgewenst nog extra accessoires kopen. Daarover kan je meer lezen onder het kopje ‘De accessoires die je aan de RP 102 kan toevoegen’.

Alle functies van de Roland RP 102

We kunnen stellen dat de Roland RP 102 een behoorlijk uitgebreide digitale piano is. Dat zie je duidelijk terug in onderstaande lijst waarin we de functies van de Roland RP 102 BK uiteengezet hebben: 

 • Bluetooth verbinding
 • Polyfonie: 128
 • Tones: 15
 • 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen
 • Aanslaggevoeligheid: 5 niveaus
 • 2 x 6W ingebouwde versterker
 • HA-4 Standard Keyboard with escapement and Ivory Feel
 • Ingebouwde Piano Designer-functie
 • 213 geïntegreerde songs
 • Gratis begeleidings-app
 • Twin piano modus
 • Aansluiting voor koptelefoon 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

De prijs-kwaliteitsverhouding van de Roland RP 102 is dik in orde. Dat is met name te danken aan enkele, unieke functies van deze digitale piano. Zo heeft de piano standaard een ingebouwde Bluetoothverbinding. Je kunt je smartphone of tablet dus draadloos met de piano verbinden en hierdoor onder meer handige leermethodes gebruiken. Daarvoor kan je ook de gratis begeleidings-app voor gebruiken! 

De RP 102 BK heeft in totaal 88 gewogen toetsen. Deze toetsen zorgen voor klanken van een hoog niveau. Dat geldt eveneens voor de bespeelbaarheid van de piano/toetsen. Om het helemaal af te maken, heb je ook nog de beschikking over drie (metalen) pedalen.

Voor een beginnende pianist is het belangrijk om continue nieuwe dingen te leren. Dat is goed mogelijk dankzij de Twin Piano modus. Dankzij deze modus is het mogelijk om de toetsen in twee delen op te breken. Je krijgt hierdoor eigenlijk twee instrumenten met elk 44 noten tot je beschikking. Dankzij deze functie is het perfect mogelijk om samen met je pianoleraar te spelen en zodoende je pianokwaliteiten te verbeteren. 

Roland RP 102 BK functies

De verschillende functies maken dit een uitgebreide piano met veel mogelijkheden

Wat minder goed is aan de Roland RP 102

Helaas heeft de Roland RP 102 een ietwat basic versterker. De versterker heeft maar 6 watt, waardoor het geluid niet al te krachtig is. Vergelijkbare digitale piano’s hebben bijvoorbeeld versterkers met 11 watt. Bij dergelijke piano’s is het geluid dan ook een stuk krachtiger/harder. 

De behuizing van de Roland RP 102 is volledig van hout vervaardigd. Dit ziet er fraai uit, maar brengt wel een nadeel met zich mee. De piano weegt namelijk tussen de 36 en 40 kilo! Ter vergelijking: de Roland FP 90 wordt al als ‘zwaar’ bestempeld, terwijl deze maar 24 kilogram weegt. De Roland RP 102 BK is dus een behoorlijk zware piano. Je kunt deze dus niet al te makkelijk naar een andere locatie verplaatsen. 

Tot slot willen we nog aanstippen dat deze Roland RP 102 een maximale polyfonie van 128 noten heeft. In de basis is dit voor de meeste beginners voldoende. Als je echter steeds beter en beter wordt, kan deze polyfonie je opbreken. Ervaren pianisten hebben bijvoorbeeld baat bij een piano met een maximale polyfonie van 192 of 256 noten. Kortom: met de Roland RP 102 kan je tot een bepaald niveau doorgroeien. Vanaf dat moment is de maximale polyfonie echter beperkt. 

De accessoires die je aan de RP 102 kan toevoegen

Standaard krijg je bij de RP 102 meerdere accessoires meegeleverd. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je graag nog wat andere accessoires aanschaft. Dat is mogelijk! Onder andere de volgende accessoires kan je aan de RP 102 toevoegen: 

Pianobank

Voor het optimaal spelen op een piano is het belangrijk dat je de juiste zithouding aanhoudt. Ook voor de conditie van je lichaam is dat een stuk beter. Door op een pianobank te zitten, heb je de juiste houding te pakken.

Bekijk hier bijpassende pianobank met 22 reviews op Bax-shop.nl >>

Koptelefoon

Hoeft niet je hele huis van je muziek te genieten? Plug dan een koptelefoon in en geniet van de heldere en fraaie klanken.

Bekijk hier bijpassende koptelefoon met 25 reviews op Bax-shop.nl >>

Lessenaar lamp

Het kan lastig zijn om in het donker piano te spelen. Je hebt dan namelijk minder zicht op je muziekbladstandaard. Door een lessenaar lamp op de muziekbladstandaard te bevestigen, creëer je echter een perfect zicht. 

Bekijk hier bijpassende lessenaar lamp met 27 reviews op Bax-shop.nl >>

Let op: bij bijvoorbeeld de Bax-Shop heb je de keus uit meerdere pianobanken en koptelefoons. Ook kan je meerdere accessoires samenvoegen in één bestelling en daarmee genieten van een hogere korting. Ons advies is om de verschillende pianobanken en koptelefoons met elkaar te vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Roland RP 102 pedalen

De pedalen zitten net als het onderstel standaard bij de RP 102 van Roland

Waar je de Roland RP 102 het beste kan kopen

Je kunt de Roland RP 102 het beste bij de Bax-shop kopen. Deze (online) winkel is gespecialiseerd in allerlei muziekinstrumenten, waaronder dus ook digitale piano’s. Je bent bij hen aan het juiste adres én bovendien kan je ook genieten van de kortingen van de Bax-shop. Als je meerdere accessoires bestelt, krijg je ook nog eens een mooie extra korting.

Mocht er onverhoopt iets met de Roland RP 102 BK aan de hand zijn, ben je bij de Bax-shop ook aan het juiste adres. Overigens krijg je standaard 3 jaar garantie op deze digitale piano van Roland. 

De Roland RP 102 prijs en uitvoeringen

De Roland RP 102 is in één uitvoering verkrijgbaar. Wel zie je regelmatig de benaming Roland RP 102 BK terug komen; die benaming slaat echter ‘gewoon’ op de Roland RP 102. 

Bij de Bax-shop betaal je momenteel een bedrag van € 829,00 voor deze digitale piano. Dat bedrag is marktconform, en het kan zomaar zijn dat er op dit moment (dat jij dit leest) een lagere prijs geldt. 

Conclusie van deze Roland RP 102 Review

Al met al kunnen we de aankoop van de Roland RP 102 aanraden. De digitale piano is uitermate geschikt voor beginners, biedt veel functies en ziet er ook nog eens fraai uit!

Hij zit wat hoger in prijs als sommige andere digitale piano's, maar daar krijg je ook een kwalitatieve doorgroei piano voor terug. 

Wil je voor een dubbeltje op de eerste rang zitten dan zou ik even verder zoeken, maar ga je voor kwaliteit en wil je snel goede progressie maken, dan is dit een prima aanschaf. 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments