Is de Yamaha P 121 minder goed dan de P 125? Een review

Al jarenlang is Yamaha een gerenommeerd merk binnen de piano wereld. Onder meer voor beginnende pianisten heeft dit merk enkele interessante piano’s op de markt gebracht. Recent schreven wij een review over de P 125. In deze review hebben wij onze blik gericht op de Yamaha P 121. Wat heeft deze piano te bieden? Welke voorbeelden heeft deze piano van Yamaha? En tot slot wellicht de belangrijkste vraag: Welke piano is beter; de P 121 of de P 125? Je leest het allemaal in deze review! 

Als we puur naar deze twee piano’s kijken, zien we veel overeenkomsten. Yamaha typeert de P 125 zelf als de grotere broer van de P 121. Heeft dit alleen betrekking op de afmetingen? Of ook op de aanwezige functies en klanken? Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar deze digitale piano. 

Yamaha P 121 review

Is de P 121 goed genoeg voor je of kan je beter verder kijken? Dat ontdek je in deze review.

Wat krijg je als je de Yamaha P 121 koopt?

Als beginnend pianist is het van belang dat je de juiste keuzes maakt. De juiste keuze kan je onder meer maken door naar het totaalplaatje te kijken. Je moet niet alleen naar de piano kijken, maar ook naar de meegeleverde accessoires. In sommige situaties kunnen namelijk die accessoires juist het verschil maken. Bij deze digitale piano van Yamaha krijg je de volgende accessoires standaard meegeleverd: 

 • Een uitgebreide handleiding
 • Een adapter
 • Een lessenaar
 • Een sustainpedaal 

Deze meegeleverde accessoires komen overeen met de accessoires van de Yamaha P 125. Een belangrijk verschil is echter terug te vinden in het meegeleverde sustainpedaal; daarover later meer in deze review. 

Alle functies van deze digitale piano op een rij

Kan de Yamaha P 121 zich onderscheiden op het gebied van de aanwezige functies? In onderstaande lijst hebben wij alle functies van deze digitale piano benoemd: 

 • 73 toets Graded Hammer Standard (GHS) klavier
 • Pure CF Sound Engine
 • 24 klanken
 • 20 rhythms (drums + bass)
 • 192-stemmige polyfonie
 • 2 track record, 1 song
 • Dual / Layer functie
 • USB to HOST,  AUX OUT
 • 2 speakers, versterker 2 x 7 Watt 

Ook hierbij zien we direct een belangrijk verschil ten opzichte van de Yamaha P 125. De P 125 heeft namelijk 88 toetsen. Wat dat betreft moet de P 121 het met minder octaven doen. Vormt dit een nadeel? Dat ligt maar net aan je wensen. Daarover later meer in deze review.

De belangrijkste functies verder uitgelegd

Wat maakt de Yamaha P 121 populair? Welke functies zijn absoluut de moeite waard om eens te bespreken? Onder meer de Duo modus is een uitermate interessante functie. Dankzij de Duo modus is het mogelijk om het klavier in twee delen te splitsen. Jij kunt bijvoorbeeld de linkerkant van de piano bespelen, terwijl je leraar of een ander persoon op de rechterkant van de piano speelt. Dankzij deze functie is het mogelijk om op een efficiënte en handige manier te leren.  

Een ander interessante functie van deze digitale piano zijn de zogeheten ritmepatronen. Tijdens jouw pianospel kunnen meerdere klanken jouw muziek begeleiden. Onder meer on-board drum en bas tracks kunnen door de piano gefabriceerd worden. Ook dit is een handige ondersteuning om piano te leren spelen. 

Tot slot willen we graag de connectiviteit benoemen. Deze digitale piano staat min of meer te boek als een basismodel. Dat geldt absoluut niet voor de mogelijkheden met betrekking tot connectiviteit. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je piano aan te sluiten op een computer/iPad of te gaan werken met de Smart Pianist app. Deze app van Yamaha stelt je in staat om bijvoorbeeld tracks op te nemen of de akkoorden van je computer/tablet/smartphone af te lezen. 

Wat minder goed is de aan P 121

Aan onder meer de luidsprekers zien we wel dat dit een basic model is. In de Digitale piano zitten namelijk twee luidsprekers met 7 watt versterkers ingebouwd. Deze luidsprekers geven absoluut niet de beste- en meest volle klanken.  

Daarnaast werkt het meegeleverde sustain pedaal niet zoals we zouden wensen. Het pedaal is nogal basic en biedt derhalve niet direct een meerwaarde. Ons advies is dan ook om direct een ander sustain pedaal te bestellen.  

De accessoires die je aan deze piano kan toevoegen

Zoals we hierboven al zeiden, is het aan te raden om een ander sustain pedaal te kopen. Deze digitale piano verdient simpelweg een ander sustain pedaal, aangezien het meegeleverde pedaal absoluut niet aan de wensen voldoet. 

Naast het sustain pedaal kan je ook nog onderstaande accessoires aanschaffen: 

Statief

De Yamaha P 121 is behoorlijk klein en licht. Met behulp van een statief kan je een stabiele basis voor deze compacte piano creëren. 

Bekijk hier bijpassende statief met reviews op Bax-shop.nl >>

Onderstel

Je kunt ook voor het op-maat-gemaakte onderstel gaan. Dit onderstel zorgt voor een complete look en een stabiele basis.

Bekijk hier bijpassende onderstel met reviews op Bax-shop.nl >>

Yamaha P 121

De P 121 krijgt net even wat meer 'body' met een degelijk onderstel

Hoofdtelefoon 

Wil je optimaal van de klanken genieten? Dan is de aanschaf van een hoofdtelefoon zeker aan te raden.

Bekijk hier bijpassende hoofdtelefoon met 54 reviews op Bax-shop.nl >>  

Draagtas

Doordat deze piano zo compact is, kan je ‘m makkelijk overal mee naar toe nemen. Met deze handige tas doe je dat op een handige en veilige manier. 

Bekijk hier bijpassende tas met reviews op Bax-shop.nl >>  

Kruk

Voor een optimale zithouding is de aanschaf van een statief of kruk aan te raden.

Bekijk hier bijpassende kruk met 53 reviews op Bax-shop.nl >>  

De Yamaha P 121 prijs en uitvoeringen

Deze  Digitale Piano is in de volgende uitvoeringen verkrijgbaar: 

 • Yamaha P 121B – zwarte kleur - € 515,00
 • Yamaha P 121WH – witte kleur –  € 515,00 

Conclusie van deze Yamaha P 121 review

Is deze piano net zo goed als de Yamaha P 125? Of wellicht nog beter? We durven te concluderen dat deze digitale piano in bepaalde situaties absoluut de beste keus is. Dat is met name het geval als je niet erg vindt om met 73 toetsen te spelen in plaats van met 88 toetsen. Hij neemt daardoor tevens minder ruimte in. Ook als je geld wilt besparen, is de aanschaf van de P 121 aan te raden. Deze digitale piano is ruim 50 euro goedkoper dan zijn grotere broer. Kortom: de Yamaha P 121 is op sommige vlakken absoluut beter!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments