Een review van de digitale piano Korg B1: Kan hij tippen aan de Yamaha P45?

Bij het kiezen van een nieuwe piano moet je met meerdere factoren rekening houden. Denk hierbij aan de kwaliteit van de piano, aan jouw budget en aan alle functies van een piano. Het is dan ook aan te raden om voor een piano met een prima prijs-kwaliteitsverhouding te gaan.

Hebben we het daarbij bijvoorbeeld over de Korg B1? We kunnen over deze digitale piano absoluut stellen dat het een relatief voordelige piano is. Maar, heeft deze piano ook een prima prijs-kwaliteitsverhouding? Na het lezen van deze review weet jij het antwoord op die vraag!  

Overigens is het zo dat een soortgelijke piano de naam Korg B1SP heeft gekregen. Deze variant heeft een onderstel. De Korg B1 BK is zwart en komt zonder onderstel. Dat zijn in grote lijnen de belangrijkste verschillen tussen deze twee varianten. De functies zijn gelijk aan elkaar. 

Note: de Korg B1 is momenteel niet meer leverbaar. Over zijn opvolger, de Korg B2, hebben wij een andere review geschreven, deze kan je hier vinden.

Korg B1 review

Is de Korg B1 zijn geld waard of kan je beter voor een andere digitale piano gaan?

Wat krijg je als je de Korg B1 koopt?

Als je voor deze digitale piano kiest, krijg je meerdere accessoires direct meegeleverd. Je krijgt hierbij een digitale piano met 88 gewogen toetsen, inclusief een sustainpedaal en inclusief een handige bladmuziekhouder. Bij het kopen van deze digitale piano krijg je ook nog een handleiding en een stroomkabel meegeleverd. 

Alle functies van de Korg B1 en de B1SP

De Korg B1 is een digitale piano en heeft maar liefst 88 gewogen toetsen.  Met deze toetsen, in combinatie met het sustainpedaal, kan je prachtige geluidsklanken produceren. Hieronder hebben wij alle functies van de Korg B1 en de Korg B1SP uiteengezet: 

  • 88 gewogen toetsen (hamermechaniek)
  • Ingebouwde effecten
  • Duo modus
  • Sustainpedaal om de toetsaanslagen te verlengen
  • 2 keer 9 watt versterker
  • Hoofdtelefoon aansluiting
  • Stereo PCM toongenerator
  • MotionFeedBack technologie
  • Ingebouwde metronoom
  • Natural Weighted Hammer Klavier 

De belangrijkste functies verder uitgelegd

De fabrikant, Korg, wilde graag een instapmodel voor beginners introduceren. Daarbij spelen uiteraard het speelgemak en de klanken een belangrijke rol. Met in totaal 88 gewogen toetsen ben je in staat om snel piano te leren spelen. In de basis zijn de Korg B1 en Korg B1SP digitale piano’s met verder weinig poespas. Toch zijn er enkele functies die we graag aan willen stippen. 

Zo heb je de beschikking over een zogeheten MotionFeedBack technologie. Door deze technologie is het mogelijk dat de versterkers een zeer helder geluid af kunnen spelen. Dit MFB systeem zorgt ervoor dat het geluid niet vervormd. 

Ook heeft Korg een zogeheten Natural Weighted Hammer Klavier aan deze piano toegevoegd. Je kunt dit het beste vergelijken met een akoestische piano. De lage toetsen klinken zwaarder, terwijl de hoge toetsen juist lichter klinken. Op deze manier kan je ook andere soort klanken produceren met de Korg B1 digitale piano. 

Tot slot willen we nog een laatste belangrijke functie van de Korg B1SP BK digitale piano aanstippen. We hebben het hierbij over de duo modus. Dankzij deze modus is het mogelijk om de toetsen in twee delen op te splitsen. Hierdoor kan je samen met een ander, bijvoorbeeld je leraar, op de piano spelen. Een uitermate efficiënte manier om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. 

Korg B1SP

De Korg B1 heeft verschillende goede functies, juist ook voor beginners

Wat minder goed is aan de Korg B1

Zitten er ook nog minpunten aan de Korg B1 en Korg B1SP BK verbonden? Ja, we hebben twee nadelen gevonden. Zo is het niet mogelijk om deze digitale piano met een ander instrument te verbinden. Bij andere digitale piano’s is dat mogelijk met behulp van MIDI; bij de Korg B1 BK is dat helaas niet mogelijk. 

Daarnaast heb je wel de beschikking over een sustainpedaal, maar je kunt hiermee niet de sostenuto en soft pedaalfuncties controleren. Met het meegeleverde sustainpedaal heb je dus niet de gewenste controle. 

De accessoires die je aan de B1 en B1SP kan toevoegen

We hebben hierboven reeds benoemd dat je bij de aanschaf van de B1 en B1SP meerdere accessoires meegeleverd krijgt. Daarnaast is het ook nog mogelijk om andere accessoires aan de digitale piano toe te voegen: 

Keyboardstandaard

Deze accessoire is voor de B1 geschikt, aangezien de B1SP al een onderstel heeft. Met een keyboardstandaard kan je de keyboard een stabiele basis geven.

Zitbankje

Bij het bespelen van een piano is het belangrijk dat je de juiste zithouding hebt. Je kunt perfect op de Korg B1 en Korg B1SP spelen met behulp van een zitbankje.

Voetpedalen

Bevalt het sustain pedaal van de B1 en B1SP niet helemaal? Dan kan je altijd nog een (uitgebreider) pedaal aan schaffen. 

Waar je de Korg B1 het beste kan kopen

Je kunt de Korg B1 en B1 SP het beste bij de Bax-shop kopen. Deze (online) winkel staat bekend om het omvangrijke assortiment, maar ook om de vakkennis. Voor een beginnende pianist is het absoluut wenselijk dat je terug kunt vallen op de kennis en ervaring van de verkoper. Dat is absoluut het geval als je deze digitale piano bij de Bax-shop aanschaft. 

De Korg B1 en Korg B1SP prijs en uitvoeringen

Helaas is het zo dat de Korg B1 niet meer nieuw te kopen is. Deze digitale piano is uit het assortiment genomen en is opgevolgd door de Korg B2. De Korg B1 was echter te koop bij de Bax-shop voor een bedrag van € 419,00. Voor de Korg B2 betaal je ook een bedrag van € 419,00 bij de Bax-Shop. Voor de Korg B1SP betaalde je overigens een bedrag van  € 579,00 bij de Bax-shop. Ook deze variant is helaas niet meer leverbaar. 

Korg B1SP BK digitale piano

De Korg B1SP heeft een vast onderstel, de 'gewone' B1 niet

Conclusie van deze Korg B1 Review

Het staat als een paal boven water dat de Korg B1 en de Korg B1SP prima piano’s voor beginnende pianisten zijn. Helaas zijn deze varianten niet meer leverbaar bij de Bax-Shop. Mocht je één van deze piano’s tweedehands kunnen kopen, raden we dat zeker aan. 

Om dit artikel af te sluiten, willen we graag nog een vergelijk maken: de Korg B1 vs de Yamaha P45. Dit zijn in de basis twee vergelijkbare piano’s. Maar; voor welke piano kan een beginnende pianist beter kiezen? Om terug te komen op de inleiding van dit artikel: welke piano heeft de betere prijs-kwaliteitverhouding? 

We kunnen stellen dat beide piano’s absoluut geschikt zijn voor beginnende pianisten. Wat de beste keuze is, is volledig afhankelijk van jouw wensen. Wil je graag de piano op andere instrumenten aan kunnen sluiten middels MIDI? Dan is de Yamaha P45 de beste keuze voor jou. Hecht je echter meer waarde aan het leren spelen op een piano met daarbij ook nog een hogere polyfonie? Dan ben je met de Korg B1 digitale piano beter uit. 

Kortom: de prijs-kwaliteitverhoudingen van de Korg B1 en Korg B1SP BK zijn dik in orde. Het zijn beide prima piano’s voor een beginnende pianist en bieden veel waar voor het geld. In de vergelijking met de Yamaha P45 is het dus maar net waar jouw voorkeuren naar uit gaan!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments